Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
27. 5. 2014,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Srečko Katanec Valter Birsa Kevin Kampl slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 27. 5. 2014, 20.30

8 let

Bo Katanec ostal še brez Novakovića?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca, ki se pripravlja za spektakularni prijateljski tekmi proti Urugvaju in Argentini, čakata ju v začetku junija, je v Kranju opravila tretji trening.

Težavam Srečka Katanca med pripravami na tekmi proti južnoameriškima reprezentancama, ki na prihajajočem svetovnem prvenstvu spadata v najožji krog favoritov za naslov, kar ni videti konca. Že pred nedeljskim zborom je bilo jasno, da tokrat zraven ne bo nekaterih pomembnih nogometašev. Napadalcev Zlatana Ljubijankića in Tima Matavža ter vezistov Valterja Birse in Reneja Krhina. Vsi štirje so poškodovani.

Pozneje je selektorja šokirala še vest, ki je prišla iz Avstrije. Enemu od ključnih Katančevih mož Kevinu Kamplu, ki se je prihajajočega južnoameriškega izziva zelo veselil, je rdečo luč prižgal delodajalec. Pri Red Bull Salzburgu so izkoristili dejstvo, da termin, ki je pred nami, ne spada med uradne, zato jim svojih nogometašev ni treba spustiti na reprezentančne akcije. Da so nekaterim, ki so člani avstrijske izbrane vrste, to dovolili, je že druga zgodba …

Selektor čaka na novice z Japonske

"To ni vprašanje zame. O tem morate povprašati druge," nam je, ko smo ga spet želeli malo pobarati o zapletu s Kamplom, odgovoril selektor. Ta je v torek ostal še brez bočnega branilca Martina Mileca, vprašanje je tudi, kaj bo z Milivojem Novakovićem.

Izkušeni napadalec, nesporna prva Katančeva izbira v konici napada, ima namreč še klubske obveznosti. "Bomo videli, kaj bo z njim. Čakamo ga," nam je po torkovem popoldanskem treningu – reprezentanti so v Kranju vadili približno uro in pol, vzdušje je bilo sproščeno, novih poškodb ni bilo ‒, medtem ko je sedel na stopnicah reprezentančnega avtobusa in si popravljal obutev, povedal Katanec.

Če bo zmagal, pride prej

Zgodba je takšna, da Shimizu S-Pulse v sredo na Japonskem čaka tekma ligaškega pokala. Ta je tam v nekoliko drugačni različici, kot smo jih vajeni v Evropi. V prvi fazi tekmovanja klubi nastopajo v dveh skupinah (v vsaki jih je sedem), vsak igra z vsakim. Klub Ljubljančana – ta je v dobri strelski formi – je trenutno na drugem mestu, prvi dve mesti tudi vodita v polfinale. Pred tretjeuvrščenim Tokyom ima dve točki več in tekmo manj. Če bi v sredo zmagal v gosteh pri Sagan Tosu, bi si že zagotovil napredovanje. Japonci bi v tem primeru Novakoviću dovolili oditi predčasno, zadnjo, rezultatsko nepomembno tekmo bi izpustil. Reprezentanci bi se priključil z manjšo zamudo v Južni Ameriki.

Če izgubi, proti Urugvaju zagotovo ne bo igral

Če si Shimizu v sredo ne bo zagotovil napredovanja, potem Novakovića v nedeljo čaka nova tekma. Tako bi se izbrani vrsti priključil šele v ponedeljek, le dva dni pred tekmo z Urugvajem v Montevideu. Ni dvoma, da po tem, ko bi prepotoval skorajda pol sveta, ne bi bil pripravljen za igranje tekme. "Tako je," je priznal tudi selektor in dal vedeti, da je na obzorju nova težava. "O tem bomo razmišljali pozneje, če bo potrebno," je dodal.

Eden pride v Frankfurtu

Tokratni reprezentančni zbor je tako ali tako zelo specifičen. Nogometaši v Slovenijo kapljajo drug za drugim. Branilec Miral Samardžić, ki je pripotoval iz Moldavije, se je priključil v ponedeljek popoldne, Nejc Pečnik, ki je v Srbiji s Crveno zvezdo proslavljal naslov državnega prvaka, je prišel v ponedeljek zvečer in v torek opravil prvi trening, povratnik v reprezentanco Dalibor Stevanović se bo ekipi priključil šele v sredo na letališču v Frankfurtu. Od tam bodo nogometaši ob 18. uri odpotovali proti Južni Ameriki. Še prej bodo na slovenskih tleh opravili zadnji trening pred odhodom na dolgo pot.

V torek popoldne je v Kranju v vetrovnem vremenu sicer treniralo 20 nogometašev, vadbo je s tribun spremljal tudi nekdanji dolgoletni reprezentant Aleksander Radosavljević. Njegovega obiska so bili nekateri nogometaši, s katerimi je vrsto let delil reprezentančno usodo, zelo veseli. Tudi s selektorjem je spregovoril nekaj besed.

Ob nekaj gledalcih, ki so spremljali najboljše, kar trenutno premore slovenski nogomet, so reprezentanti delali zavzeto, najbolj pomembno je seveda to, da ni bilo novih zapletov. "Zadovoljen sem z odnosom in s tem, kar vidim na treningih, " je po torkovi vadbi priznal tudi Katanec.

Velikih ekspirimentov ne bo

Kakšna bo postava na tekmi proti Urugvaju, seveda še ne moremo ugotoviti. Do tekme je še več kot teden dni. A zdi se, da selektor ne bo preveč eksperimentiral. Da se bo zatekel k preizkušenim močem. Nekaj rošad bo seveda primoran narediti zaradi odsotnosti številnih, še posebej če proti Urugvaju ne bo mogel računati niti na Novakovića, a velikih presenečenj ne moremo pričakovati. "Imena Slovenije ne smemo oblatiti, " je rekel že pred začetkom tokratne reprezentančne akcije. Ne dvomimo o tem, da se bo tega tudi držal.

Ne spreglejte