Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 7. 2014,
19.15

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chelsea prijateljska tekma Olimpija Stožice

Nedelja, 27. 7. 2014, 19.15

1 leto, 7 mesecev

Bilo je prikupno, Chelsea osvojil zmajevo gnezdo s pol moči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je bil klubski spektakel, kakršnega Ljubljana na štadionu v Stožicah še ni doživela. Zvezdniški Chelsea je po previdnem prvem polčasu v nadaljevanju stopnjeval ritem in ugnal Olimpijo z 2:1.

Ko smo se bližali štadionu v Stožicah, smo bili priča prizorom, ki jih iz novejše klubske zgodovine NK Olimpija nismo vajeni. Proti objektu so se iz vseh strani valile množice nogometnih navdušencev, prevladovali pa so tisti v modrih dresih in s tem dali vedeti, kako veliko občudovalcev ima na sončni strani Alp londonski klub, ki ga vodi ''Special one'', Jose Mourinho.

Prijateljski dvoboj med Olimpijo in Chelseajem je spremljalo 15.972 ljudi, to pa je največje število gledalcev na katerikoli klubski tekmi, odigrani na slovenskih tleh v obdobju državne samostojnosti. Modri so prišli s kakovostno zasedbo. Manjkali so asi iz Brazilije (z izjemo novinca Filipeja Luisa), Belgije, Nemčije in Nigerije, za dvoboj ni kandidiral tudi povratnik Didier Drogba, se je pa na zelenici vseeno zbralo ogromno število zvezdnikov, ki jih je mogoče iz tedna v teden spremljati po televizijskih zaslonih.

Fabregas in Costa debitirala za modre

Od prve minute sta zaigrala Cesc Fabregas in Diego Costa ter tako uradno debitirala v dresu otoškega kluba. Ob predstavitvi je največji aplavz polnih Stožic doživel gostujoči strateg Mourinho, veliko pa ni zaostajal tudi bučen sprejem ob omembi Fabregasa, Coste, Matića ter predvsem dveh priljubljenih rezervistov, Fernanda Torresa in dolgoletnega kapetana Johna Terryja.

Olimpija se ni ustrašila gostov, ki pričakovano niso zaigrali najbolj zagnano, saj so šele v začetnem delu priprav na naporno sezono, v kateri želijo osvojiti angleški in tudi evropski vrh. Na prvi strel v okvir vrat smo čakali do 22. minute, ko je Aleksander Šeliga brez težav ustavil strel z glavo Coste. Štiri minute pozneje je branilec Kurt Zouma zatresel mrežo kapetana Olimpije, a so slovenski sodniki zadetek upravičeno razveljavili zaradi prekrška v napadu, nato pa je v nasprotnem protinapadu Andraž Šporar iz bližine namučil Mateja Delača. Hrvat je stežka ustavil strel obetavnega napadalca Ljubljančanov, ta se je ob tem nekoliko poškodoval, nato je na drugi strani za las zgrešil cilj kapetan Gary Cahill.

Nik Kapun razparal mrežo gostov, Olimpija povedla z 1:0!

V 40. minuti je občinstvo poskočilo od sreče, saj je Nik Kapun popeljal Olimpijo v vodstvo. Po dvojni podaji z izkušenim Darijanom Matićem, kjer je zadišalo po igranju z roko, je prejel žogo v nevarnem prostoru in z močnim strelom skoraj razparal mrežo. Hrvaški vratar je nemočno obstal na mestu, obramba Chelseaja je bila izigrana. Dvajsetletni zmaj se je tako vpisal v zgodovino kot strelec vodilnega zadetka proti londonskemu velikanu. Da bo to njegov večer, je nakazal že v 7. minuti, ko se je odločil za strel z razdalje, a se je žoga po tem, ko so ji branilci gostov nekoliko spremenili smer, tik ob desni vratnici odbila v kot. Nogometni spektakel je mineval v izvrstnem ozračju. Navijači modrih, zbrani iz vseh delov Evrope, so skandirali svojih junakom, nato pa so jim z glasnimi vzkliki ''Olimpija, Olimpija'' vračali preostali gledalci, zbrani v Stožicah. Kako bi šele odmevalo, če bi se dvoboja udeležili tudi člani navijaške skupine Green Dragons, ki pa so upoštevali napovedani bojkot domačih srečanj.

Mourinho veliko menjaval, gostje hitro izenačili

Jose Mourinho se je med polčasom pričakovano odločil za šest menjav. Med vratnicama je bil Petr Čech, v igri so bili tudi Fernando Torres, Branislav Ivanović, John Terry, Nathan Ake in Marco Van Ginkel. Domači strateg Darko Karapetrović je vztrajal pri začetni enajsterici. Ker sta na igrišču ostali tudi najdražji poletni okrepitvi Chelseaja, Fabregas in Costa, je imela Olimpija opravka z občutno močnejšo zasedbo tretjeuvrščene angleške ekipe v prejšni sezoni.

Gostje so hitro pokazali znanje in moč. V 56. minuti so si priigrali izenačenje. Nezbranost ožjega dela obrambe Olimpije je izkoristil hitri Diego Costa, švignil mimo vseh ovir in s pravim projektilom premagal nemočnega Šeligo.

Zadetek je padel ravno v trenutku, ko se je Mourinho v svojem značilnem slogu hudoval nad sodnikom, ker ni dosodil prekrška na sredini v korist gostov. Navijači modrih so oživeli, obramba zmajev pa se je znašla pred številnimi težavami, saj so gostje stopnjevali ritem in pletli obroč okrog kazenskega prostora zeleno-belih.

Zouma poskrbel za zmago gostov, ki bi bila lahko še višja

Pritisk gostov, ki so po izenačenju zavladali na igrišču, je hitro obrodil sadove. Najprej je Torres v 64. minuti namučil Šeligo, ta je žogo s skrajnimi močmi odbil le do Kurta Zoumaja, branilec pa je zlahka zatresel nebranjeni del mreže. Chelsea je povedel z 2:1. Le štiri minute pozneje pa so se Londončani že veselili novega gola.

Požrtvovalni Branislav Ivanović se je po spretnem strelu v gneči z neposredne bližine pojavil na seznamu strelcev, a le za kratek čas, saj je bil njegov gol zaradi domnevnega prekrška gostov razveljavljen.

Stampedo gostov na ljubljanska vrata je nekoliko omilil venček menjav na obeh straneh, ki so 20 minut pred koncem dodobra osvežili enajsterici. Ogromnega aplavza je bil deležen strelec prvega gola za goste Diego Costa. V 77. minuti je za smeh na tribunah poskrbel Torres. Španski napadalec je z glavo zgrešil cilj, čeprav je bil od praznih vrat oddaljen le nekaj metrov, a je žogo poslal visoko nad prečko. Ko se je na zaslonu pokazal posnetek strela, je v Stožicah zavladal smeh, najbolj neprijetno pa je bilo zagotovo Torresu.

Burgič zaman protestiral

Na drugi strani so zobe pokazali tudi nogometaši Olimpije. Lovili so izenačenje. Najprej se je za nevaren strel z razdalje odločil Marko Vukčević, a zgrešil cilj, nato je Nik Omladič namučil Čecha, ta je žogo izbil v kot, po izvajanju pa je v 80. minuti zagrozil rezervist Miran Burgič in protestiral, saj je njegov strel nepravilno, z roko, ustavil branilec Chelseaja. Sodnika to ni prepričalo.

Gostitelji so se otresli pritiska in se na vse pretege trudili, da bi izenačili. Na drugi strani so se ponudile praznine, ki bi jih v 89. minuti v zadetek skoraj pretopil Van Ginkel, a je bil iz ugodnega položaja, na srečo domačih privržencev, nenatančen. Ostalo je pri zmagi Otočanov z 2:1, nogometaše pa je ob odhodu z igrišča pospremil bučen aplavz. Ljubljana komaj čaka, da bi lahko dočakala kaj podobnega ...

Ne spreglejte