Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 6. 2018,
15.15

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Marcelo Bielsa Leeds United

Petek, 15. 6. 2018, 15.15

5 let, 10 mesecev

Leeds United

Bielsa novi trener trikratnega angleškega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Marcelo Bielsa | Foto Reuters

Foto: Reuters

El Loco oziroma Norec, kakršen je vzdevek Marcela Bielse, je novi glavni trener nekdanjih trikratnih angleških prvakov, zdaj drugoligaša Leeds United. Sloviti Argentinec je pred prihodom na Otok vodil francoskega prvoligaša Lille, bil pa je tudi selektor reprezentanc Argentine in Čila. To bo prva angleška trenerska preizkušnja za El Loca.

Na klubski sceni je 62-letni Marcelo Bielsa vodil Newell's Old Boys iz rodnega argentinskega Rosaria, španski Athletic Bilbao in francoski Marseille. V statistiki je omenjen tudi Lazio, kjer pa je vzdržal vsega dva dni. Bielsa je podpisal dvoletno pogodbo s klubom, ki ima sedež na stadionu Elland Road, z možnostjo podaljšanja še za eno sezono.

Leeds nazadnje prvak leta 1992

Dober mesec dni je bil trner Leedsa tudi Darko Milanič. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dober mesec dni je bil trner Leedsa tudi Darko Milanič. Foto: Guliverimage/Getty Images Z Lillom mu ni šlo najbolje. Prišel je lani maja, za okrepitve potrošil 60 milijonov evrov, nato pa na 13 tekmah v ligue 1 zbral vsega tri zmage. Bielsa bo na trenerskem položaju pri Leeds zamenjal Paula Heckingbottoma, ki je na vročem stolu zdržal le 16 tekem.

Najuspešnejše obdobje za Leeds United je bilo obdobje v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, ko je bil trener Don Revie in je klub osvajal domače in evropske trofeje. Po odhodu Revia s trenerske klopi leta 1982 je Leeds United padel v drugo ligo in tam ostal do leta 1990, ko ga je Howard Wilkinson spet popeljal v premier league in je dve leti kasneje že igral v evropski ligi prvakov.

Marcelo Bielsa
Sportal Bielsa ni več trener Lilla, začasno ga bo vodil Campos

Trikratni angleški prvaki iz Leedsa (1968/69, 1973/74, 1991/92) se od leta 2004, ko so strmoglavili iz elitne druščine, še niso vrnili nazaj v premier ligo.

V zadnjih 14 letih so se celo iz angleške druge lige ali championship preselili v tretjo angleško ligo league one, in sicer po koncu sezone 2007/08, ko je klub zapadel v finančne težave. Leat 2014 je bil 32 dni trener Leedsa trofejni slovenski strateg Darko Milanič.

Ne spreglejte