Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
14. 2. 2017,
11.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rui Vitoria Pierre-Emerick Aubameyang Thomas Tuchel Benfica Lizbona UEFA liga prvakov Borussia Dortmund

Torek, 14. 2. 2017, 11.40

1 leto

Pred dvobojem lige prvakov v Lizboni

Najslabša obramba proti najboljšemu napadu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Borussia Dortmund | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihodnji teden se bosta v osmini finala pomerila zadnja Slovenca v ligi prvakov Kevin Kampl in Jan Oblak, danes pa bo Evropa na delu spremljala njuna nekdanja kluba. Udarila se bosta Benfica in Borussia Dortmund, kluba z najslabšo obrambo in najboljšim napadom skupinskega dela.

V senci pariške poslastice med PSG in Barcelono, ki predstavlja vrhunec uvodnega evropskega nogometnega večera v letu 2017, se bosta na štadionu Luz pomerila portugalski in nemški velikan. Benfica si je napredovanje zagotovila z najmanjšim številom točk med vsemi udeleženci osmine finala, Borussia Dortmund pa je jeseni blestela v skupini in pokvarila načrte tudi branilcem naslova, madridskemu Realu.

Na šestih srečanjih skupinskega dela je dosegla 21 zadetkov in poskrbela za strelski rekord v zgodovini lige prvakov. Njen napad se bo danes srečal z eno najranljivejših obramb med klubi, ki še vztrajajo v boju za evropsko lovoriko, saj so orli iz Lizbone v skupinskem delu prejeli kar deset zadetkov.

Borussii v soboto hudo spodrsnilo

Če gre Benfici dobro v portugalskem prvenstvu, kjer je na vodilnem položaju, čeprav se je v zadnjih tednih njena prednost pred Portom skrčila le na točko, pa so navijači rumeno-črnih manj zadovoljni z nastopi v bundesligi. Veliki zmagi nad Bayernom in Leipzigom sta že pozabljeni.

Borussia Dortmund | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tuchelova četa je s številnimi spodrsljaji poskrbela, da se je v Dortmundu že oglasil alarm. Nepričakovan sobotni poraz pri zadnjeuvrščenem Darmstadtu, za katerega ponovno ni kandidiral Roman Bezjak, je Borussio oddaljil od vrha nemškega prvenstva. To je bil prvi poraz Borussie po 26. novembru 2016.

Natančni v predaji žog

Na zadnjem treningu Benfice so bili nogometaši dobro razpoloženi. | Foto: Reuters Na zadnjem treningu Benfice so bili nogometaši dobro razpoloženi. Foto: Reuters Borussia zaseda šele četrto mesto, bled učinek v bundesligi pa lahko reši z novimi evropskimi podvigi, ob katerih bi navijači pozabili na zadnja razočaranja. Ogromno pričakujejo od prvega strelca Pierre-Emericka Aubameyanga, ki je letos zaradi sodelovanja na afriškem prvenstvu v rodnem Gabonu izpustil kar nekaj srečanj.

Najboljši strelec bundeslige (17 zadetkov) bo skušal dokazati, da je na najpomembnejših tekmah kos izzivom. Borussia pogreša zmage, na zadnjih osmih tekmah je dočakala le dve.

 

Nemci bodo v portugalski prestolnici gostovali brez Maria Götzeja in Svena Benderja, ki sta na seznamu poškodovanih igralcev. "Benfica je zelo močna na domačem igrišču. Čaka nas zahtevna naloga na spektakularnem štadionu proti tekmecu z bogato zgodovino. Moramo biti natančni v predaji žog, tekmecu pa dovoliti čim manj praznega prostora," sporoča trener Thomas Tuchel, ki bo moral za uspešen rezultat na Luzu igralcem dvigniti samozavest.

Orli vodijo na Portugalskem

Benfica, nekdanji klub Jana Oblaka, je dobila sedem od zadnjih devetih tekem, a ni povsem srečna. V portugalskem pokalu je izpadla v polfinalu proti Moreirenseju, pred dvema tednoma pa je s prvenstvenim porazom pri Vitorii Setubal dovolila največjemu tekmecu Portu, da se ji povsem približa.

Trener Rui Vitoria upa, da bo Jonas do srečanja odpravil zdravstvene težave. | Foto: Reuters Trener Rui Vitoria upa, da bo Jonas do srečanja odpravil zdravstvene težave. Foto: Reuters

Strateg Rui Vitoria se je pred prvo tekmo osmine finala lige prvakov znašel v težavah, saj razigrani brazilski napadalec Jonas čuti bolečine v hrbtu. V ponedeljek ni treniral s soigralci, trener pa ga bo čakal do zadnjega. Če ne bo pripravljen, bo Benfica izgubila pomembno orožje, s katerim bi lažje napadala obrambno vrsto Borussie.

Zaradi kazni bo manjkal Srb Andrija Živković, poškodba pa je od nastopa oddaljila branilca Lisandra Lopeza. Kapetan Luisao, 36-letni brazilski branilec, se zaveda, da ga danes proti rumeno-črnim, pri katerih bo ogromno nevarnost predstavljal tudi Marco Reus, čaka veliko dela.

Verjetni začetni postavi:

Benfica: Ederson; Semedo, Luisão, Lindelöf, Eliseu; Fejsa, Pizzi, Salvio, Carrillo/Almeida; Jonas/Jimenez, Mitroglou

Borussia Dortmund: Bürki; Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer; Weigl, Castro, Raphaël Guerreiro, Dembélé, Reus; Aubameyang

Ne spreglejte