Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 2. 2017,
17.25

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Roger Schmidt Javier Hernandez Diego Simeone Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Bayer Leverkusen UEFA liga prvakov

Torek, 21. 2. 2017, 17.25

1 leto

Pred srečanjem lige prvakov v Leverkusnu

Pri izvajanju strelov z bele točke eden bolj katastrofalen od drugega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Jan Oblak | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Prvič v zgodovini lige prvakov se bosta v izločilnem delu medsebojno udarila kluba, pri katerih imata pomembno vlogo Slovenca. Kevin Kampl se bo z Bayerjem nameril na Atletico Jana Oblaka. Pomerila se bosta kluba, ki v tej sezoni katastrofalno izvajata najstrožje kazni.

Bayer Leverkusen – Atletico Madrid, torek ob 20.45

Štadion BayArena v Leverkusnu, glavni sodnik: William Collum (Škotska)

Verjetni začetni postavi:
Bayer: Leno, Henrichs, Toprak, Dragović, Wendell, L. Bender, Kampl, Bellarabi, Brandt, Havertz, Chicharito

Atletico: Oblak/Moya, Vrsaljko, Savić, Lucas/Gimenez, Filipe Luis, Gabi, Koke, Saul, Carrasco, Griezmann, Gameiro/Torres

Tako je Javier Chicharito v dresu Reala na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov leta 2015 premagal Jana Oblaka. V 88. minuti je dosegel zadetek za 1:0 in napredovanje belih baletnikov.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Tako je Javier Chicharito v dresu Reala na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov leta 2015 premagal Jana Oblaka. V 88. minuti je dosegel zadetek za 1:0 in napredovanje belih baletnikov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Bayer in Atletico sta se v ligi prvakov nazadnje pomerila leta 2015. Takrat je zmaga ostala doma v Leverkusnu (1:0), Jan Oblakpa je srečanje spremljal s klopi za rezervne igralce. Morda bo tako tudi danes, ko se je Škofjeločan prvič znašel na seznamu kandidatov za srečanje po poškodbi leve rame. Ta ga je od igrišč oddaljila 12. decembra 2016, danes pa bi se lahko na prvi tekmi osmine finala vrnil v vrata španskega velikana.

Chicharito se rad spominja Oblaka

Jan Oblak je nazadnje branil 12. decembra 2016. | Foto: Guliverimage/Getty Images Jan Oblak je nazadnje branil 12. decembra 2016. Foto: Guliverimage/Getty Images Vremenska napoved za Leverkusen ni najbolj obetavna. Zvečer bo na tem delu Nemčije močno deževalo. Bodo deževali tudi zadetki? Glede na odlične obrame, ki sta jih tekmeca pokazala v skupinskem delu, kjer sta prejela le šest zadetkov (Atletico dva, Bayer štiri), se mreži ne bosta pogosto tresli.

Pri gostiteljih je v najboljši strelski formi Javier Hernandez. Mehičan je na zadnjih štirih srečanjih dosegel pet zadetkov. Atletico mu je ostal v prijetnem spominu, saj je proti tej ekipi leta 2015 dosegel odločilni zadetek za preboj v polfinale lige prvakov. "Veselim se srečanja z Atleticom. V ligi prvakov se želimo uvrstiti čim višje," sporoča 28-letni Mehičan.

Jeseni je imel strelsko krizo, saj je na zadetek čakal kar 11 tekem, kar je preveč za napadalca njegovega kova. Letos je prerojen. Edino slabšo točko predstavljajo streli z bele točke. Dvakrat je zgrešil in se vključil v sivino moštva, ki je v tej sezoni od šestih 11-metrovk v zadetek pretopilo le eno. Za nameček bo manjkal še Hakan Calhanoglu, ki je prvi klubski izvajalec.

Griezmann zapravlja kazenske strele kot po tekočem traku

Antoinu Griezmannu se je zamerila bela točka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Antoinu Griezmannu se je zamerila bela točka. Foto: Guliverimage/Getty Images Če bi med vratnicama Atletica od prve minute stal Jan Oblak, sodnik pa bi na tekmi pokazal na belo točko v prid Bayerja, to za 24-letnega Slovenca ne bi bila tragična novica. Če bi lekarnarji seveda zadržali skromen odstotek uspešno izvedenih kazenskih udarcev. O tem, ali bo Škofjeločan v začetni postavi, se bo trener Diego Simeone očitno odločil tik pred srečanjem. V obrambi bo pogrešal Diega Godina in Juanfrana.

S kazenskimi streli imajo na njegovo žalost velike težave tudi njegovi soigralci. Od devetih so v tej sezoni izkoristili le tri. Prvi strelec Antoine Griezmann, ki z bele točke ni zadel v polno niti v lanskem finalu lige prvakov, je bil neuspešen trikrat.

Že 15 let brez četrtfinala

Bayer po letu 2002, ko je igral v finalu lige prvakov v Glasgowu in izgubil z madridskim Realom (1:2), ni nikoli več zaigral v četrtfinalu. V osmini finala je izpadel proti Liverpoolu (2005), Barceloni (2012), PSG (2014) in Atleticu (2015). Roger Schmidt lahko s pomočjo Kevina Kampla, ki mu bo namenil položaj zadnjega zveznega igralca, prekine črni niz in se maščuje Atleticu za izpad leta 2015. Trener lekarnarjev ne bi imel nič proti, če bi se ponovilo leto 2015 in bi videli tesno zmago Bayerja (1:0).

V Leverkusnu se po letu 2002 niso več igrale četrtfinalne tekme lige prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images V Leverkusnu se po letu 2002 niso več igrale četrtfinalne tekme lige prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Njegov stanovski kolega Simeone je pred srečanjem opozoril na dva nogometaša Bayerja. Na krilnih položajih bo skušal preprečiti pobege Karima Bellarabija in Kaija Havertza, šele 17-letnega bisera nemškega nogometa.

Ne spreglejte