Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Barcelona

Sreda, 6. 7. 2016, 11.00

6 let, 7 mesecev

Finančni udarec

Barcelona mora plačati 47 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Španski nogometni velikan iz Katalonije Barcelona je doživel nov finančni udarec. Domače špansko sodišče je namreč presodilo, da bo nogometni klub prisiljen plačati 47 milijonov evrov nepremičninskemu podjetju zaradi načrtovanega, a nikoli uresničenega gradbenega projekta na območju Can Rigalt v kraju L'Hospitalet de Llobregat.

Zadeva ima že daljšo brado. Barcelona je leta 2005 prejela vsega skupaj 35,4 milijona evrov v zameno za prodajo deset tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju L'Hospitalet de Llobregat. A iz urbanističnega načrta, po katerem naj bi na tem območju zraslo apartmajsko naselje s tisoč enotami, hotel in transformatorska postaja, ob tem pa bi to območje uredili še z novimi cestami, ni bilo nič. Vmes se je na Iberskem polotoku razpočil velikanski nepremičninski in gradbeni balon, projekt pa je ostal narisan le na papirju.

Kljub propadu načrta pa Barcelona gradbenemu in nepremičninskemu podjetju Inmobiliaria Mar nikoli ni povrnila kupnine, ki je postala in ves ta čas ostala del proračuna nogometnega kluba. Podjetje se je pritožilo, sodišče pa je razsodilo v škodo nogometnemu velikanu, ki bo moral povrniti celotno kupnino, vključno s pravdnimi stroški in zamudnimi obrestmi, ki so se nabrale v 11 letih. Predsednik kluba v času sklenitve omenjenega dogovora je bil Joan Laporta. Barcelona bo ostala brez neupravičene finančne injekcije, nepremičninsko-gradbeno podjetje pa bo nogometnemu kolektivu vrnilo zemljišče.

Kazen zaradi nepravilnosti pri prestopu Neymarja

Neymar je v Katalonijo prišel iz Santosa. | Foto: Reuters Neymar je v Katalonijo prišel iz Santosa. Foto: Reuters Gre za novi finančni spodrsljaj slovite zvezdniške nogometne zasedbe. Barcelona je bila v postopku pred španskim sodiščem tudi pod plazom obtožb o izogibanju plačila oziroma utaji davkov pri prestopu brazilskega napadalca Neymarja. Katalonci so bili pretekli mesec priseljeni plačati kazen v višini 5,5 milijona evrov zaradi napak in nepravilnosti, ki so se pripetile pri čezatlantskem prestopu iz Santosa v letu 2013.

Poleg tega Evropska unija od sedmih španskih nogometnih klubov, med njimi sta tudi najbolj slovita Real Madrid in Barcelona, terja, da vrnejo vsaj 48 milijonov evrov. Gre za denar, ki so ga nogometni klubi neupravičeno pridobili od države iz naslova financiranja športnih klubov in od uveljavljanja denarnih olajšav, s čimer so kršili davčno zakonodajo.

Največ denarja, kar 20,4 milijona evrov, bo morala vrniti Valencia. Real Madrid bo državi nakazal 18,4, Hercules 6,1, Elche pa 3,7 milijona evrov. Tudi Barcelona, Athletic Bilbao in Osasuna so si od države izborili nekatere denarne ugodnosti, španski davčni urad pa mora v kratkem ugotoviti natančen znesek.

Prvi zvezdnik Barcelone je Argentinec Lionel Messi. | Foto: Prvi zvezdnik Barcelone je Argentinec Lionel Messi.

Tudi vse kazni ne bodo huje prizadele katalonskega nogometnega in finančnega velikana. Na podlagi poročila revizijske hiše Deloitte je bila Barca drugi najbogatejši klub v pretekli sezoni lige prvakov s skupnimi prihodki v višini 560,8 milijona evrov, tik za najbogatejšim večnim tekmecem madridskim Realom, ki je prijavil prihodke v višini 577 milijonov evrov.

Ne spreglejte