Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 6. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

San Marino Srečko Katanec Malta slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Torek, 6. 6. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Slovenija proti avtsajderjem

Avtsajderji dobrodošli na sončni strani Alp

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Slovenija San Marino | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca ima zelo pozitivne izkušnje z domačimi kvalifikacijskimi srečanji proti tekmecem, ki spadajo v najslabšo kakovostno skupino evropskega nogometa in jim je že vnaprej dodeljena vloga avtsajderjev. Če bo Katančeva četa nadaljevala tradicijo, bo Malta v soboto v Ljubljani doživela prepričljiv poraz.

Kdo je sploh avtsajder? To je tekmec, ki velja za najslabšega v skupini. Ne le na papirju, ampak tudi na igrišču. To dokazujejo tudi številke in na koncu pojasnijo, zakaj nekdo tiči pri repu razpredelnice. To so ekipe, ki boljšim pomagajo predvsem pri izboljšanju razlike v zadetkih.

Presenečenja so, a zelo redka

Na srečanju proti San Marinu (6:0) sta prvi zadetek v članski izbrani vrsti dosegla tudi Branko Ilić in Andraž Struna. | Foto: Vid Ponikvar Na srečanju proti San Marinu (6:0) sta prvi zadetek v članski izbrani vrsti dosegla tudi Branko Ilić in Andraž Struna. Foto: Vid Ponikvar Ker pa so presenečenja nekaj, brez česar ne gre v nogometu, od časa do časa vidimo tudi kakšen nepričakovan razplet. Primerov, v katerih so nogometni palčki v kvalifikacijah velikanom prizadejali večjo škodo, ni veliko. Včasih so kakšnemu ponagajali z remijem, drugače pa se najpogosteje brez pretiranega izliva čustev poistovetijo z vlogo večnih poražencev.

Avtsajderji spadajo v najmanj kakovostno skupino evropskih reprezentanc. Tako nizko, da je v njihovih očeh absolutni favorit tudi Slovenija. V preteklosti se je odlično kosala z izzivom osvajanja točk proti takšnim tekmecem.

Odkar se je na stolček slovenske izbrane vrste vrnil Srečko Katanec, je zlahka opravila z vsemi. Zlasti doma. San Marino je predlani zapustil Ljubljano po porazu z 0:6. To je bila najvišja kvalifikacijska zmaga Slovenije, odkar se v obdobju državne samostojnosti poteguje za nastop na velikih tekmovanjih.

Pred tekmo z Malto: 

Malte ne gre metati v isti koš

Joe Hart je jeseni preprečil Sloveniji, da bi v Ljubljani premagala Anglijo (0:0). | Foto: Grega Valančič/Sportida Joe Hart je jeseni preprečil Sloveniji, da bi v Ljubljani premagala Anglijo (0:0). Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski selektor opozarja, da se lahko v nogometu hitro maščuje vsakršno podcenjevanje in da Malte ne gre metati v isti koš z najslabšimi evropskimi predstavniki, kot so San Marino, Andora ali Gibraltar. Njegovi izbranci so se jeseni v gosteh namučili, da so osvojili načrtovane tri točke. Maltežane so premagali z 1:0, zmagoviti zadetek pa je z atraktivnim strelom s peto zagotovil Benjamin Verbič.

Tokrat bo imela Slovenija proti tekmecu, ki je po prvi polovici kvalifikacijskega ciklusa še brez točk, prednost domačega igrišča. Predstavila se bo v Stožicah, kjer je v jesenskem delu kvalifikacij blestela proti Slovaški in Angliji. Le po zaslugi razigranega angleškega vratarja Joeja Harta ni osvojila vseh šestih točk, ampak štiri (1:0 in 0:0). Ni dosegla veliko zadetkov, v soboto pa bodo imeli strelci priložnost, da pridejo na svoj račun.

Le trije izmed štirinajstih!

Ko je v Ljubljani gostoval zadnji avtsajder evropskega nogometa (San Marino), so bili navijači navdušeni. Zanimiv je tudi pogled na enajsterico, ki se je takrat poigravala z amaterji iz žepne državice na Apeninskem polotoku.

Slovenci so 27. marca 2015 v Ljubljani pomendrali goste s 6:0. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci so 27. marca 2015 v Ljubljani pomendrali goste s 6:0. Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je San Marinu mrežo napolnila 27. marca 2015. Pred dobrima dvema letoma, ko so od prve minute igrali Samir Handanović, Andraž Struna, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilić, Josip Iličić, Valter Birsa, Jasmin Kurtić, Kevin Kampl, Andraž Kirm in Milivoje Novaković, v nadaljevanju dvoboja pa še Dejan Lazarević, Robert Berić in Petar Stojanović.

Od omenjenih igralcev bodo za sobotno tekmo kandidirala le trije! Le Josip Iličić, ki je proti San Marinu odprl strelski festival in dosegel prvi zadetek na tekmi, Jasmin Kurtić ter takratni rezervist Robert Berić. Vsi preostali bodo zaradi takšnih in drugačnih razlogov (slovo od reprezentance, kartoni, poškodba, slabša forma …) izpustili domače srečanje z Malto.

Domače kvalifikacijske tekme Slovenije proti avtsajderjem:

Slovenija : San Marino 6:0 (Ljubljana – EP 2016)
Iličić 10., Kampl 49., An. Struna 50., Novaković 52., Lazarević 73., Ilić 88.

Slovenija : Ferski otoki 5:1 (Ljubljana – EP 2012)
Matavž 25., 36., 65., Novaković 72./11-m, Dedić 84.

Slovenija : San Marino 5:0 (Maribor – SP 2010)
Koren 19., 74., Radosavljević 39., Kirm 54., Ljubijankić 90.

Slovenija : Luksemburg 2:0 (Celje – EP 2008)
Novaković 30., Koren 44.

Slovenija : Malta 3:0 (Ljubljana – EP 2004)
Debono 38./ag, Šiljak 61., Cimirotić 90.

Slovenija : Ferski otoki 3:0 (Ljubljana – SP 2002)
N. Čeh 13., 31., Tiganj 82.

V kvalifikacijah za SP 2014 ni bilo t. i. avtsajderja (najslabša sta bila Ciper in Albanija). Podobno je bilo v kvalifikacijah za SP 2006 (Moldavija), EP 2000 (Latvija, Gruzija in Albanija), SP 1998 (Slovenija na zadnjem mestu) in EP 1996 (Estonija in Litva).

Ko je Slovenija pred sedmimi leti v Stožicah gostila Ferske otoke, se je s tremi zadetki izkazal Tim Matavž. | Foto: Vid Ponikvar Ko je Slovenija pred sedmimi leti v Stožicah gostila Ferske otoke, se je s tremi zadetki izkazal Tim Matavž. Foto: Vid Ponikvar

Selektor Katanec bo v soboto v ogenj poslal postavo, kakršne še ni bilo v zgodovini reprezentančnega nogometa na sončni strani Alp. Če bo nadaljeval tradicijo in bo avtsajder na slovenskih tleh v kvalifikacijah podpisal predajo, bo izpolnjen osnovni cilj. Ohraniti želi dobro izhodišče pred odločilnimi jesenskimi spopadi, ko bodo reprezentanti iskali pot do drugega mesta in vstopnice za nastop v dodatnih kvalifikacijah. Takrat bo imela Slovenija opravka z reprezentancami, ki so vse prej kot avtsajderji …

Ne spreglejte