Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2023,
9.51

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

Natisni članek

Angeles Bejar Jenni Hermoso Luis Rubiales

Torek, 29. 8. 2023, 9.51

9 mesecev, 1 teden

Angeles Bejar

Ogorčena mati Luisa Rubialesa gladovno stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06
Luis Rubiales | Luis Rubiales je do nadaljnjega suspendiran. | Foto Reuters

Luis Rubiales je do nadaljnjega suspendiran.

Foto: Reuters

Incident, ki ga je po finalu svetovnega prvenstva za nogometašice zakuhal predsednik Španske nogometne zveze Luis Rubiales, ko je pretiraval v slavju in na odru za zmagovalke na usta poljubil reprezentantko Jenni Hermoso, je dobil nove razsežnosti. Potem ko je Fifa začasno suspendirala Rubialesa in mu prepovedala stike z omenjeno igralko, se je njegova mati Angeles Bejar zaprla v cerkev v Motrilu in začela gladovno stavkati. Stavkati namerava vse do takrat, ko bo njenemu sinu po njenih besedah zadoščeno pravici. Prepričana je, da doživlja krivico. Odstop Rubialesa po novem zahteva tudi španska nogometna zveza (RFEF).

Jennifer Hermoso
Sportal Fifa začasno suspendirala Rubialesa

Ko je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) začela disciplinski postopek zoper Luisa Rubialesa, ga začasno suspendirala in mu prepovedala stike ali poskuse stikov s špansko reprezentantko Jenni Hermoso ter njenim ožjim krogom ljudi, se je Angeles Bejar, mati kontroverznega predsednika španske krovne zveze, odločila za skrajen ukrep. Po poročanju španskega športnega dnevnika Marca se je v ponedeljek zjutraj zaprla v cerkev Divina Pastora v Motrilu in začela gladovno stavko, ki jo namerava prekiniti šele, ko bi se našla drugačna rešitev za njenega sina.

Prepričana je, da si s svojimi spornimi dejanji, ki so v svetu sprožili mnogo debat o seksizmu in izkoriščanju položaja moči, ni zaslužil takšnih obtožb. Bejarjeva se je odločila, da bo v cerkvi prebila dan in noč, zapustila pa jo šele takrat, ko bo po njenih besedah zadoščeno pravici. To je povedala v pogovoru za EFE.

Nogometašice Atletica in Milana so v nedeljo pred tekmo izpostavile transparent, na katerem podpirajo Jenni Hermoso. "S teboj smo, Jenni Hermoso." Atletico je nekdanji klub Hermosove. | Foto: Reuters Nogometašice Atletica in Milana so v nedeljo pred tekmo izpostavile transparent, na katerem podpirajo Jenni Hermoso. "S teboj smo, Jenni Hermoso." Atletico je nekdanji klub Hermosove. Foto: Reuters

Jennifer Hermoso Luis Rubiales
Sportal Hermoso: Bila sem žrtev napada. Za reprezentanco ne bodo igrale.

Javnosti sporoča, da je njen sin postal žrtev nečloveških in krvavih napadov. "Z mojim sinom delajo nekaj, česar si ne zasluži," poudarja Bejarjeva in poziva nogometašico Jenni Hermoso, da pove resnico. Prepričana je, da pri spornem dogodku, ko je prvi mož španskega nogometa na usta poljubil špansko reprezentantko, ki je prejšnji konec tedna v Avstraliji postala svetovna prvakinja, ni bilo nikakršne spolne zlorabe. "Obstajalo je soglasje na obeh straneh, tako je videti tudi na fotografijah," se sprašuje, kako je lahko svet tako krut do njenega sina. Kot mati prosi za razumevanje, saj se lahko kaj takšnega pripeti vsakomur.

Protesti pred sedežem Španske nogometne zveze, kjer zahtevajo kazen za Luisa Rubialesa. Ta je tudi podpredsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), kjer je njegov nadrejeni Aleksander Čeferin. | Foto: Reuters Protesti pred sedežem Španske nogometne zveze, kjer zahtevajo kazen za Luisa Rubialesa. Ta je tudi podpredsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), kjer je njegov nadrejeni Aleksander Čeferin. Foto: Reuters

Potem ko je Luisa Rubialesa začasno suspendirala Mednarodna nogometna zveza Fifa, so se zdaj proti predsedniku obrnili še na lastni zvezi RFEF. Špansko nogometno zvezo sestavlja 19 regionalnih zvez, te pa so zahtevale odstop Rubialesa, ki je s poljubom na usta španske reprezentantke Jenni Hermoso poskrbel za afero po ženskem svetovnem prvenstvu.

Predsedniki zvez avtonomnih regij, kot so Madrid, Katalonija, Baskija in Andaluzija, so po sestanku v ponedeljek zvečer objavili sporočilo za javnost. "Po zadnjih dogodkih in nesprejemljivem obnašanju, ki je močno oškodovalo ugled španskega nogometa, predsedniki zahtevajo, da Luis Rubiales takoj odstopi z mesta predsednika RFEF," je sporočilo regionalnih zvez povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. Obenem so soglasno podprli zdajšnjega podpredsednika Pedra Rocho za vodenje "nove etape". Rocha je sicer deset let predsednik regionalne zveze Extremadure.

Vir: STA

Luis Rubiales
Sportal Fifa začela preiskavo zoper Rubialesa. Ni sporen le poljub na usta, ampak še ena poteza.
Ne spreglejte