Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
23. 6. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Švica Andraž Šporar Basel

Petek, 23. 6. 2017, 13.07

6 let, 6 mesecev

Komu ga bo posodil švicarski prvak?

Andraž Šporar zapušča Basel, a ne za vedno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10
Andraž Šporar | Foto Twitter

Foto: Twitter

Slovenski nogometaš Andraž Šporar še ne ve, kje se bo dokazoval v sezoni 2017/18. Jasno je le, da ne bo nosil dresa švicarskega prvaka, saj se je Basel po skromnem strelskem učinku in pogostih zdravstvenih težavah Ljubljančana odločil, da ga bo posodil drugemu klubu.

Pred dvema letoma je bil Andraž Šporar eden najbolj vročih napadalcev v tem delu Evrope. V jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije je Olimpiji pomagal do jesenskega naslova. Na 18 nastopih je zadel v polno kar 17-krat in postal zanimiv številnim evropskim klubom.

Vodstvo Olimpije je s ponudbo najbolj prepričal Basel, Šporar pa se je pri 21 letih podpisal pod največji prestop slovenskega nogometaša, ki se je iz domačega kluba podal v tujino. Z dodatki vred je bil vreden kar 3,6 milijona evrov.

Odigral le 20 minut, nato romal pod kirurški nož

V jesenskem delu sezone 2015/16 je dosegel kar 17 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar V jesenskem delu sezone 2015/16 je dosegel kar 17 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Pričakovanja Basla, serijskega švicarskega prvaka, ki redno igra v ligi prvakov, so bila velika. Od samozavestnega Ljubljančana, ki je v 1. SNL zabil tako veliko zadetkov, da je postal najboljši strelec sezone, čeprav je odigral le jesenski del (naslov najboljšega si je delil z Rokom Kronavetrom in Jean-Phillipom Mendyjem), so pričakovali zlasti zadetke. Po začetnem prilagajanju na švicarski nogomet, porodnih krčih, ki so pogosto prisotni ob prvem večjem prestopu v tujino, jo je Šporarju zagodlo zdravje.

Za Basel je odigral le 20 minut, po operaciji stopala pa je sledilo okrevanje. Izpustil je ogromno tekem, v Švici ni manjkalo očitkov, da je klub kupil mačka v žaklju. V sezoni 2016/17 mu je šlo za odtenek boljše. Imel je manj zdravstvenih težav, debitiral v ligi prvakov in članskem dresu slovenske izbrane vrste, vseeno pa ponudil premalo, da bi ga navijači Basla vzeli za svojega.

Bi si morala Olimpija prizadevati, da pripelje v Ljubljano Andraža Šporarja kot posojenega nogometaša Basla?

  • Da.
    70,86 %
    377 glasov
  • Ne.
    29,14 %
    155 glasov
Oddanih 532 glasov

Le en zadetek na 18 tekmah

V prejšnji sezoni je debitiral v ligi prvakov. | Foto: Guliverimage/Getty Images V prejšnji sezoni je debitiral v ligi prvakov. Foto: Guliverimage/Getty Images Nekdanji trener Urs Fischer mu je na 18 tekmah švicarskega prvenstva namenil 895 minut, Šporar pa je v polno meril le enkrat. Edini zadetek je dosegel aprila, švicarskim medijem pa ni ušlo, da se je za prvenec lahko zahvalil slabemu posredovanju vratarja Lozane Fabia Costelle.

Strelska statistika Šporarja, ki ima z Baslom sklenjeno sodelovanje do leta 2020, mu ni bila v čast. Glavna tekmeca za položaj v konici napada sta bila veliko bolj razigrana. Avstrijski veteran Marc Janko je dosegel 13, reprezentant Slonokoščene obale Seydou Doumbia pa 20 zadetkov. Po koncu sezone 2016/17, še ene, ki je osrečila navijače Basla, dobitnika dvojne švicarske krone, je na štadionu St. Jakob Park zapihal nov veter.

Bo v drugem klubu našel strelsko formo?

Lani je prvič oblekel dres slovenske članske reprezentance. | Foto: Sportida Lani je prvič oblekel dres slovenske članske reprezentance. Foto: Sportida Prišel je nov trener. Nekdanji švicarski reprezentant Raphael Wicky se je odločil, da bo osvežil napad. Janko in Doumbia, zadnji se je preselil k Romi, sta odšla, z njimi vred pa se od Basla poslavlja tudi Šporar.

Resda ne za vselej, saj ga klub namerava le posoditi, a 23-letni Ljubljančan je s tem vseeno prejel sporočilo, da ga pri Baslu v takšni formi, kot je igral v zadnji sezoni, ne bodo več gledali na igrišču. Če bo hotel izboljšati predstave in povrniti učinkovitost, ki ga je krasila pri Olimpiji, se bo moral Baslu dokazati v drugem dresu.

"Šporarja želimo posoditi drugemu klubu. Verjamemo, da bi mu drugačno okolje pomagalo pri vrnitvi na raven, ki jo od njega tudi pričakujemo," je pojasnil športni direktor Marco Streller in s tem dal vedeti, da bi lahko Šporar v prihodnosti dobil priložnost za novo dokazovanje v dresu Basla. 

Namignil je, da bi lahko nekdanji napadalec Interblocka in Olimpije odšel na posojo v tujino. Vrzel v napadu bo zapolnil 28-letni Nizozemec Ricky van Wolfswinkel, ki je blestel pri Vitesseju, zdaj pa želi prek Basla, rednega udeleženca lige prvakov, opozoriti nase še v Evropi.

Pred dnevi se je namigovalo, da bi se Šporar lahko preselil k St. Gallenu, nekdanjemu klubu občasnega slovenskega reprezentanta Džengisa Čavuševića (Zürich). Ideja je padla v vodo, ker se iz St. Gallna v Basel ne bo preselil mladi švicarski reprezentant Albian Ajeti, zato ne bodo mogli izpeljati načrtovane dvojne menjave.

Andraž Šporar bo v kratkem izvedel ime kluba, pri katerem bo kot posojen nogometaš Basla nadaljeval kariero. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar bo v kratkem izvedel ime kluba, pri katerem bo kot posojen nogometaš Basla nadaljeval kariero. Foto: Vid Ponikvar

Oblak za zdaj edini

Ker bo Šporar, ki ni bil vabljen na uvodni trening v poletnem pripravljalnem obdobju, zagotovo zapustil Basel, bodo izostali njegovi nastopi v ligi prvakov. Za zdaj je edini slovenski udeleženec najmočnejšega tekmovanja, ki ima že zagotovljeno igranje v skupinskem delu, vratar Atletica Jan Oblak.

Ne spreglejte