Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kliton Bozgo Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Domžale NK Celje NK Koper ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija NK Zavrč NK Krka NK Krško NK Rudar

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

7 let, 12 mesecev

Albanec se boji, da bo zaradi Maribora nezanimivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora so se po treh nastopih v Prvi ligi Telekom Slovenije dokopali do prvega mesta, ki ga nameravajo zadržati do konca prvenstva. Kliton Bozgo je prepričan, da bo vijolicam uspelo.

Nekdanji albanski reprezentant je mariborskim navijačem hitro prirasel k srcu. Štajerska ga je tako očarala, da si je tu postavil družinski dom. Njegovo srce še vedno utripa za vijolice, ki so v sezono 2015/16 vstopile kot veliki favorit za osvojitev (ubranitev) naslova. Po uvodnem remiju z Zavrčem je sledil šokanten izpad iz Evrope, po katerem pa je Maribor na domačih zelenicah pokazal šampionski obraz in se z dvema zmagama povzdignil na vrh razpredelnice. Lahko tam ostane do konca?

"Vsekakor. Maribor je veliki favorit za naslov prvaka. Če primerjamo klube po finančnih zmožnostih, zgodovini, igralskem kadru ali navijačih, ima Maribor vse pogoje, da ostane na vrhu. Ker ne igra več v Evropi, ne bo igral dveh tekem na teden, zato bo konkurenca med igralci še močnejša. Težko si bo zagotoviti mesto v enajsterici. Se pa bojim, da bi lahko Maribor zmagoval v nizu, kar pa ne bi bilo dobro za zanimivost lige. Že kmalu bi si namreč nabral ogromno prednost in boj za prvo mesto ne bi bil več zanimiv," je Kliton Bozgo prepričan, da bi se lahko Mariborčani z zmagovitim nizom sprehodili do novega državnega naslova, ki bi bil že 14. v vitrinah Ljudskega vrta.

Kdo bi pričakoval, da bo imela Gorica že šest točk?

Če je prvo mesto po treh krogih v pričakovanih rokah, pa je na preostalih položajih zaznati nekaj presenečenj. Brez poraza sta le še Maribor in Zavrč. Bi lahko Haložani, ki so se poleti odločili za številne kadrovske spremembe, zdržali ritem do konca in se potegovali za najvišja mesta? "Prehitro je za podajanje tovrstnih sklepov. Treba bo počakati vsaj šest, sedem krogov ter nato govoriti o stalnosti forme. Zavrč je neobremenjen, to je njegova prednost. Ni naključje, da je osvojil toliko točk. Imel je zahteven razpored. Za slovenski nogomet je le dobro, če bo pri vrhu več ekip in bo vladala večja konkurenca," se 43-letni Albanec s slovenskim srcem zaveda, da pet točk Zavrča proti Mariboru, Olimpiji in Rudarju ni naključnih.

Presenetili sta ga zaporedni zmagi Gorice, ki je po Rudarju odpravila še Krko in močno izboljšala uvrstitev na lestvici. "Kdo bi si, posebej po zadnjih sezonah, slabem finančnem stanju kluba in visokem uvodnem porazu v Ljubljani, lahko sploh mislil, da bo imela Gorica že šest točk? Prvenstvo je dolgo, tako da bo treba za kakšno natančnejšo oceno še malce počakati. Zanesljivo je le to, da bo Maribor na vrhu, za vse drugo pa moramo še počakati."

Pozitivno, da so se navijači Olimpije vrnili v Stožice

Bozgo, s 109 zadetki drugi najboljši strelec 1. SNL vseh časov, predvideva, da se bodo v tej sezoni za najvišja mesta borile tudi Domžale, upa pa, da se jim bo pridružila tudi Olimpija, ki je v soboto pod Pušnikovim vodstvom izkusila prvi poraz. Kliton je v svoji karieri tri sezone nosil tudi zeleno-beli dres.

"Olimpija ima zelo dober igralski kader. Igralci so zelo perspektivni, predstavljajo velik potencial. Je pa res, da se je Olimpija zadnjih nekaj let lovila. Lovila se bo tudi zdaj, vsaj do takrat, dokler ne izbere najboljših enajst igralcev. To lahko traja tudi deset krogov. Je pa za slovenski nogomet zelo pozitivno, da so se navijači Olimpije vrnili na štadion," je spregovoril o klubu, ki je bil po prvem krogu na vodilnem mestu in imel dve točki prednosti pred gorečimi tekmeci iz Maribora, po treh nastopih pa za branilci naslova zaostaja že za tri točke.

Rudar ni navajen zadnjega mesta

Ni pričakoval, da bosta Koper in Celje tako nizko. "Dobro, Celje je ogromno izgubilo z odhodom Verbiča, od Kopra pa sem po izpadu iz Evrope v prvenstvu pričakoval več. Sem pa prepričan, da se bosta oba kmalu dvignila, saj ne spadata na dno razpredelnice."

Na zadnjem mestu je po treh krogih Rudar, ki še čaka prvo točko. So Velenjčani v tej sezoni največji favoriti za izpad? "Če klub, kot je Rudar, pade tako navzdol, se težko sprijazni z bojem za obstanek. Ker ni navajen biti v takem položaju, se breme povečuje iz tekme v tekmo. Vsaka nova tekma je odločilna, vsako moraš dobiti, to pa ni preprosto zdržati. Pritisk čutijo igralci, pa tudi strokovno vodstvo, zato bo Rudarju v tej sezoni težko. Upam, da se bo pobral in dvignil, saj je to klub z ogromno tradicijo," želi Velenjčanom boljše nadaljevanje sezone.

Iz druge lige se je v prvo prebilo Krško in v krstni prvoligaški sezoni presenetilo javnost z dvema zmagama in vodilnim mestom. "Krško je presenečenje. V soboto je prepričljivo izgubilo v Mariboru, a ima še vedno šest točk. Tudi Krka izgublja z Gorico, a ima že kar nekaj osvojenih točk, zato Rudarju ne bo lahko," je legendarni napadalec opisal nehvaležen položaj knapov, v katerega so ga pahnili trije zaporedni porazi in boljše igre neposrednih tekmecev za obstanek.

Krško in Krka sta neprimerno višje, čeprav je marsikdo pričakoval drugače. A odigrani so bili šele trije krogi, Bozgo pa poudarja, da bo za jasnejšo sliko o razmerjih v slovenskem klubskem nogometu treba počakati vsaj šest, sedem krogov.

Ne spreglejte