Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 1. 2022,
21.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Kamerun afriški pokal narodov Afriško Prvenstvo

Nedelja, 30. 1. 2022, 21.51

2 leti, 2 meseca

AFRIŠKO PRVENSTVO, ČETRTFINALE

Znani vsi polfinalisti afriškega prvenstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Egipt | Egipčani so po podaljšku izločili Maroko. | Foto Guliverimage

Egipčani so po podaljšku izločili Maroko.

Foto: Guliverimage

Senegalska nogometna reprezentanca je na zadnji četrtfinalni tekmi afriškega prvenstva v Kamerunu premagala Ekvatorialno Gvinejo s 3:1 (1:0). V polfinalu, ki bo 2. februarja, se bo pomerila z Burkino Faso, dan kasneje bo še polfinalna tekma med Kamerunom in Egiptom. Finale in tekma za tretje mesto bosta 6. februarja.

Senegal
Sportal Senegalci strli deveterico Zelenortskih otokov, v četrtfinale še Maroko
Egipt
Sportal Po loteriji 11-m med najboljših osem v Afriki tudi stari znanec 1. SNL

Senegal je povedel v 28. minuti po golu Famare Diedhiouja, v 57. minuti pa je izenačil Jannick Buyla. Podprvak črne celine v letih 2002 in 2019 iz Senegala je v zadnjem delu tekme le strl odpor Ekvatorialne Gvineje. V 68. minuti je zadel Cheikhou Kouyate, končni izid pa je v 82. minuti postavil Ismaila Sarr.

Senegal je izločil Ekvatorialno Gvinejo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Senegal je izločil Ekvatorialno Gvinejo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na današnjem prvem četrtfinalnem obračunu v kamerunskem glavnem mestu Yaounde je Egipt šele po podaljšku strl odpor Maroka in slavil z 2:1 (1:1, 0:1). Po prvem polčasu je bolje kazalo Maročanom, ki so povedli že v sedmi minuti, potem ko je z 11-metrovke zadel Sofiane Boufal. Sedemkratni prvaki črne celine so v 53. minuti izenačili po golu prvega zvezdnika Mohameda Salaha. V rednem delu ni bilo več zadetkov, odločitev o zmagovalcu je padla v podaljšku, strelec odločilnega gola pa je bil Trezeguet v stoti minuti.

V soboto do napredovanja Kamerun in Burkina Faso

Kamerunci, ki so se v osmini finala mučili z zdesetkanimi debitanti s Komorov, so bili v soboto boljši tekmec od Gambijcev, ki so pred tem ob svojem prvem nastopu na afriškem zaključnem turnirju izločili Gvinejo.

Afriški prvaki iz let 1984, 1988, 2000, 2002 in 2017 so povedli v 50. minuti z golom Karla Tokoja Ekambija, napadalec Lyona pa je nato sedem minut pozneje še podvojil vodstvo. Tako je zdaj pri petih golih in je drugi najboljši strelec prvenstva za soigralcem Vincentom Aboubakarjem, ki je zadel šestkrat.

Kamerun je z 2:0 odpravil Gambijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kamerun je z 2:0 odpravil Gambijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvo ime drugega četrtfinalnega obračuna je bil komaj 19-letni napadalec Dango Outtara, ki si kruh služi pri Lorientu v francoski ligi. V tretji minuti sodnikovega podaljška prvega polčasa je zabil zmagoviti gol za Burkino Faso, a konca tekme ni dočakal na zelenici. V 83. minuti je namreč s komolcem udaril enega od tunizijskih nogometašev in si prislužil neposreden rdeč karton ter predčasno pot v slačilnico. Zaradi kazni v polfinalu ne bo smel igrati.

Iz tunizijske nogometne zveze so le dan po četrtfinalnem porazu proti Burkini Faso sporočili, da Mondher Kebaier ni več selektor reprezentance. Na tem položaju ga je zamenjal njegov dosedanji pomočnik Jalel Kadri.

Afriško prvenstvo, četrtfinale:

Sobota, 29. januar:
Gambija : Kamerun 0:2 (0:0)
Toko Ekambi 50., 57.

Burkina Faso : Tunizija 1:0 (1:0)
Ouattara 45. + 3. R. K.: Ouattara 83./Burkina Faso

Nedelja, 30. januar:
Egipt : Maroko 2:1* (1:1, 0:1)
Salah 53., Trezeguet 100.; Boufal 7./11-m.

Senegal : Ekvatorialna Gvineja 3:1 (1:0)
Diedhiou 28., Kouyate 68., Sarr 79.; Buyla 57.

*po podaljšku

Ne spreglejte