Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2016,
14.26

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Peter Kastelic

Natisni članek

advertorial rekreacija kolesarjenje Intersport Naredi nekaj zase Na kolo

Četrtek, 26. 5. 2016, 14.26

1 mesec, 4 tedne

Kolesarski izlet

S kolesarskim trenerjem sta odkrivala okolico Ljubljane

Vsebino omogoča Intersport

Foto: Peter Kastelic

Intersport Andrej in Matjaž kolesarska tura | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Matjaž Budin, diplomirani trener kolesarstva in osebni trener, in naš nagrajenec Andrej Djordjevič sta se skupaj podala na kolesarko turo po okolici Ljubljane. Prekolesarila sta slabih 50 kilometrov, nabrala pa sta tudi kar nekaj višinskih metrov.

Čas je že bil, da Andrej svoje novo kolo, ki mu ga je podaril Intersport, pelje na "sprehod", saj se rekreativni maraton Junaki vinogradov hitro približuje. A tega ni storil sam, saj je v lepem sončnem vremenu za družbo prosil trenerja Matjaža, ki mu je pomagal že pri izbiri kolesarske opreme. Ta mu je dal na izbiro tri kolesarske ture, izbrala pa sta zanj, glede na oceno pripravljenosti, najprimernejšo.

Andrej je brez večjih težav prekolesaril turo, ki je postregla tudi z nekaj vzponi in spusti. | Foto: Peter Kastelic Andrej je brez večjih težav prekolesaril turo, ki je postregla tudi z nekaj vzponi in spusti. Foto: Peter Kastelic

Ravnina, klanci in spusti

"Izbrala sva kolesarsko turo, ki postreže z ravninskim deli, rahlim klancem, dvema strmima klancema in spusti. Je zelo primerna za trening pred rekreativnim maratonom Junaki vinogradov, saj Andreja tudi tam čaka razgibana trasa z nekaj klanci. Poleg tega je trasa lepa, hitro se umakneš iz Ljubljane in si v naravi, na cesti pa tudi ni veliko prometa," je izbiro komentiral Matjaž, ki resno kolesari že od 13. leta. Takrat se je tekmovalno začel ukvarjati s cestnim kolesarstvom, nekaj let pozneje pa je presedlal na gorsko kolo, s katerim je tekmovalno aktiven še danes.

V neposredni bližini Ljubljane se skriva kar nekaj lepih kotičkov, primernih za kolesarjenje. | Foto: Peter Kastelic V neposredni bližini Ljubljane se skriva kar nekaj lepih kotičkov, primernih za kolesarjenje. Foto: Peter Kastelic

Opis izbrane kolesarske trase: Z Andrejem sta se dobila pri Gradu Fužine in jo mahnila po Zaloški cesti proti Podgradu, kjer sta zavila desno proti Besnici. Trasa je čez Besnico in Zgornjo Besnico še precej ravninska, nato pa rahel naklon preide v prvi strmejši klanec, ki se konča na ovinku, ko desno zavijemo v Veliko Trebeljevo. Tu sta dosegla najvišjo točko (635 metrov), žeja pa je naredila svoje in čas je bil za prvi in krati tudi edini krajši postanek. Sledil je približno šestkilometrski spust, nato pa nov vzpon do Malega vrha. V 2,8 kilometra sta se dvignila za 130 metrov. Sledil je nov spust, ki se mu naklon postopoma znižuje, nato pa le še ravnina prek Podlipoglava, Sadinje vasi in Sostrega do izhodiščne točke pri Gradu Fužine.

Za povečavo zemljevida kliknite tukaj.

Po koncu treninga je bil čas za analizo

Po skoraj triurnem kolesarskem izletu je bil čas za analizo in nadaljnje napotke. "Andrej ni imel nobenih večjih težav, saj sva si zastavila njemu primeren tempo. Prvi deset kilometrov sva šla nekoliko počasneje, da sva se ogrela, potem pa se je tudi cesta začela počasi dvigovati. Opazil sem, da je Andrej  precej vzdržljiv, saj je lepo premagoval klance. Zastavi si svoj tempo in je vztrajen, tako da mu tudi najhujši klanci niso delali težav," je našega nagrajenca pohvalil trener in dodal: "Mislim, da ni bojazni, da ne bi zmogel tudi rekreativnega maratona, ki ga čaka 4. junija. Res bo tam proga še precej daljša, a bo svoje dodala tudi skupina, v kateri mu bo lažje kolesariti. Poskrbeti mora le, da bo dovolj pil in jedel, da bo tekmo lažje zdržal."

Navdušen nad turo in nad kolesom

Andrej je bil nad treningom navdušen, že na poti pa je od trenerja dobil številne uporabne nasvete: "Veliko sem izvedel glede prehrane, hidracije, glede stila vožnje, prestavnih razmerij, frekvence poganjanja pedal … Celoten spekter informacij, ki bi jih moral slišati vsak rekreativni kolesar, preden se sam loti določenih treningov."

Andrej je od trenerja izvedel ogromno koristnih informacij. | Foto: Peter Kastelic Andrej je od trenerja izvedel ogromno koristnih informacij. Foto: Peter Kastelic

Spoprijateljila sta se tudi z novim kolesom Nakamura Platinum 60, ki se je odlično obnesel. "Kolo je super, točno to, kar sem potreboval. Navajam se tudi na prestavna razmerja, za zdaj se je izkazal za zelo dobrega in sem zelo zadovoljen z njim. Tura je bila odlična, nisem imel nobene krize," je dodal 51-letni Ljubljančan, ki ga kmalu čaka 108-kilometrski izziv iz domačega mesta do Goriških Brd.

Kaj ga še čaka do takrat?

Čeprav tokrat ni imel težav, pa rekreativnega maratona ne gre podcenjevati, saj bo tam razdalja več kot dvakrat daljša. "Vem, da bom moral še trenirati, saj je bil to le del tistega, kar me čaka, a me ni ničesar strah," je bil optimistično razpoložen,  zanimalo pa ga je, kaj do tekmovanja še lahko postori.

Do maratona Junaki vinogradov ga čaka še kar nekaj kolesarskih kilometrov. | Foto: Peter Kastelic Do maratona Junaki vinogradov ga čaka še kar nekaj kolesarskih kilometrov. Foto: Peter Kastelic

"Nekaj časa je še, tako da ti priporočam, da se čim več voziš s kolesom. Izkoristi vsak drugi dan in se usedi na kolo, konce tedna pa izkoristi za kakšno daljšo turo ali celo dve. Ena naj bo dolga vsaj tri ure, druga pa je lahko nekoliko krajša," mu je odgovoril trener Matjaž, nato pa sta si stisnila roki, zaželela srečo in odkolesarila vsak v svojo smer.

Ne spreglejte