Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 7. 2017,
19.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Naj planinska koča pohodništvo Gremo v hribe

Torek, 4. 7. 2017, 19.43

6 let, 6 mesecev

Redni član pohodniške karavane Gremo v hribe

Štefan Sapač, Zasavec, ki goram daje prednost pred dopustom #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Štefan Sapač | Foto Sebastian Plavec

Foto: Sebastian Plavec

62-letni Štefan Sapač iz Trbovelj je po srcu in duši pohodnik. Že z desetimi leti se je kar sam podal v hribe in od takrat se od njih ne loči. Po poklicu serviser plinohramov je redni obiskovalec planinskih druženj v sklopu projekta Gremo v hribe, ki se jim je pred sedmimi leti, ko se je akcija rodila, pridružil povsem po naključju. Je edini, ki ni izpustil niti enega druženja, in zase v šali pravi, da je že njihov inventar.

Štefan Sapač | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec Štefan Sapač iz Zasavja je, kot sam pravi, inventar vseslovenske planinske akcije Gremo v hribe, ki letos poteka že osmo sezono.

Na različnih postojankah – v tej sezoni jih je šest – združuje ljubitelje gora, ki na dan akcije storijo nekaj zase, se družijo (med nekaterimi so se spletla pristna prijateljstva) in s podpisom v vpisno knjigo prispevajo svoj delček k obnovi planinske infrastrukture.

Glavni pokrovitelj akcije namreč za vsak vpis prispeva po en evro za namen, ki ga določi planinsko društvo, ki gosti planinsko karavano.


Preberite še:

-> "Tisti, ki komplicirajo v gorah, v dolini komplicirajo še bolj"
-> Nejc Suhadolnik: Instagram je kot osebni dnevnik

-> Jože Jeglič, 45 let je posvetil rokometu, zdaj se sprašuje, zakaj se ni za spremembo odločil že prej


19. 6. 2010 – dan, ko je vzniknila prav posebna ljubezen

Še danes se točno spomni datuma, ko se je prvič srečal s to planinsko skupnostjo.

"Bil je 19. junij 2010, ko sem načrtoval vzpon na Storžič. Peljal sem se iz Zasavja proti Ljubljani, ko sem na radiu slišal reklamo za akcijo Gremo v hribe, ki je takrat gostovala na Krimu. Na vrat na nos sem zavil s ceste in šel preverit, kaj se dogaja," se začetkov druženja z akterji akcije spominja Štefan, ki v zadnjih letih celo poletni dopust načrtuje tako, da ne izpusti nobene postaje akcije Gremo v hribe.

Med udeleženci akcije so se v osmih letih, kolikor projekt obstaja, spletle številne prijateljske vezi. | Foto: Osebni arhiv Med udeleženci akcije so se v osmih letih, kolikor projekt obstaja, spletle številne prijateljske vezi. Foto: Osebni arhiv


-> Ste že glasovali za naj planinsko kočo 2017?


Štefan Sapač | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec Dopust je odvisen od akcije Gremo v hribe

"Ta konec tedna smo na Zelenici, v torek pa z ženo odhajava na dopust," je povedal sogovornik, ki je za hribolazenje navdušil tudi svojo boljšo polovico.

"Žena ve, da so moja prva ljubezen hribi, in me pri planinarjenju podpira. En dan ob koncu tedna se mi pridruži na planinski turi, naslednji dan pa me spodbuja, naj si vzamem čas zase," je pripovedoval v smehu, potem ko je večkrat poudaril, da je sicer precej redkobeseden, a se v gorah skoraj vedno razgovori.

"Z nekaterimi pohodniki, s katerimi se srečujemo na akcijah Gremo v hribe, smo postali pravi prijatelji, tudi rojstne dneve občasno praznujemo skupaj," je povedal Sapač, ki je v gore prvič "zašel" pri desetih letih.

Štefan v družbi boksarja Dejana Zavca, enega od ambasadorjev projekta Gremo v hribe. V letošnji sezoni so udeležence akcije med drugim že pozdravili skakalni selektor Goran Janus, rokometni strokovnjak Veselin Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec. | Foto: Osebni arhiv Štefan v družbi boksarja Dejana Zavca, enega od ambasadorjev projekta Gremo v hribe. V letošnji sezoni so udeležence akcije med drugim že pozdravili skakalni selektor Goran Janus, rokometni strokovnjak Veselin Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec. Foto: Osebni arhiv

Planinec s prekmurskimi koreninami

"Glede na to, da starši prihajajo iz Prekmurja, mi planinski geni niso bili položeni v zibelko. Hribe sem spoznaval sam.

Že pri desetih letih sem se sam podal na Klek, vrh nad Trbovljami. Spomnim se, da sem si za malico kupil kruh in ribje fileje v konzervi. Takrat sem jih prvič jedel, bili so tako slani, da sem vse vrgel stran," se spominja 62-letni Zasavec.

Že kot najstnik si je z denarjem, ki ga je zaslužil s počitniškim delom, kupil svoje prve prave planinske čevlje. Pred tem je po gorah kolovratil v navadnih športnih copatah.


-> Brez kape in rokavic tudi poleti v gorah nimate kaj početi #nasvet


Po svetu z odprtimi očmi

"V gore me je najprej vodila želja po gibanju, nato se me začele prevzemati tudi naravne lepote," je priznal. "Na stara leta sem še bolj pozoren. Tudi na cvetlice, še literaturo sem si kupil. Fotografiram tudi živali, šef me včasih podraži kar z vzdevkom kralj živali."

Štefan Sapač | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv V svoji več kot polstoletni planinski karieri je obredel večino slovenskih gora. Kar sedemkrat je prehodil Slovensko planinsko pot, samo še Julijske Alpe mu manjkajo do osme končane "transverzale", dvakrat je prehodil tudi celotno jugoslovansko transverzalo, doma ima kar 60 različnih vodnikov, polnih žigov s planinskih vrhov.

Dolga leta je v gore zahajal sam, tako da ni bil nikogar odvisen. Verjel je, da je sam sebi najboljša družba, potem pa se je počasi navadil na druženje v gorah. 34 let je že planinski vodnik, s PD Trbovlje je vandral že marsikje. Vsi tereni mu ustrezajo, pravi. Spoznal se je tudi s ferato. "Kadar grem sam, si zadam težje poti, v družbi pa se raje lotim manj zahtevnih," je povedal.

Osmi knjižici akcije Gremo v hribe manjka samo še en žig. 26. 8. 2017 ga bo mogoče odtisniti v Planinskem domu na Šmohorju. | Foto: Sebastian Plavec Osmi knjižici akcije Gremo v hribe manjka samo še en žig. 26. 8. 2017 ga bo mogoče odtisniti v Planinskem domu na Šmohorju. Foto: Sebastian Plavec Poln nahrbtnik izkušenj

V gore se vedno podaja s popolno opremo, saj je pod vršaci in v gozdovih doživel že marsikaj. Tako je na primer po sili razmer med zimskim vzponom na Grintovec s skupino planincev zavetje moral poiskati kar v snegu, po "zaslugi" nevihte pa na eni od planinskih tur noč moral preživeti v bivaku pod Skuto, pri tem pa so se s kolegi čudili razgledu, ki se je jim je ponujal.

"Okrog bivaka so se namreč zbrali gamsi in kozorogi, pogled nanje pa so nam omogočale strele, ki so razvsetljevale nebo. Takrat smo res imeli srečo, da smo naleteli na bivak," je še danes hvaležen tistemu, ki je pazil nanj.


-> Nagradni natečaj: Bi radi za en dan postali oskrbnik planinske koče?


Dvakrat srečal medveda

Tako kot je hvaležen za to, da se je dvakratno srečanje z medvedom končalo brez posledic. Prvega, z medvedko, je doživel med nabiranjem gob v lokalnem gozdu, drugega pa med planinsko turo po Jugoslaviji, ko je spal v bližini avtobusa zasavskih planincev in trepetal ob pogledu na medveda, ki je brez slabih namenov prihlačal mimo.

Skromne želje za prihodnost

Štefanove želje za prihodnost so skromne. Da bo zdrav, da bo tudi kot skorajšnji upokojenec še zdržal ritem planinarjenja in da bo čim prej opravil z osmo Slovensko planinsko potjo. Akciji Gremo v hribe se tudi nima namena odpovedati, zagotavlja.

Karavana Gremo v hribe se je prejšnji konec tedna ustavila na Zelenici. Več utrinkov v galeriji fotografa Sebastiana Plavca.

  Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Plesalke plesne skupine Cowboy ritem so se predstavile z venčkom plesov, pohodnike pa naučile nekaj plesnih korakov. | Foto: Sebastian Plavec Plesalke plesne skupine Cowboy ritem so se predstavile z venčkom plesov, pohodnike pa naučile nekaj plesnih korakov. Foto: Sebastian Plavec

Uroš Ahačič, predsednik Planinskega društva Tržič, je v sklopu kampanje En hibrid, eno drevo, v neposredni bližini Planinskega doma na Zelenici zasadil drevesce. | Foto: Sebastian Plavec Uroš Ahačič, predsednik Planinskega društva Tržič, je v sklopu kampanje En hibrid, eno drevo, v neposredni bližini Planinskega doma na Zelenici zasadil drevesce. Foto: Sebastian Plavec

Planinski dom na Zelenici je ena od 72 planinskih koč v slovenskih gorah, ki sodelujejo v izboru za Naj planinsko kočo 2017.  | Foto: Sebastian Plavec Planinski dom na Zelenici je ena od 72 planinskih koč v slovenskih gorah, ki sodelujejo v izboru za Naj planinsko kočo 2017. Foto: Sebastian Plavec

Na dogodku so potekale številne nagradne igre. | Foto: Sebastian Plavec Na dogodku so potekale številne nagradne igre. Foto: Sebastian Plavec

Manjkalo ni niti družabnih iger. | Foto: Sebastian Plavec Manjkalo ni niti družabnih iger. Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Gremo v hribe Zelenica 2017 | Foto: Sebastian Plavec Foto: Sebastian Plavec

Ne spreglejte