Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
9.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

pohodništvo

Sobota, 8. 10. 2016, 9.08

6 let, 6 mesecev

Se odpravljate v gore? Preverite, katere planinske koče še vedno ponujajo toplo posteljo in mamljivo hrano.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Vodnikov dom na Velem polju | Foto Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Po poletnem vrhuncu planinske sezone slovenske planinske postojanke počasi zapirajo vrata. V visokogorju bodo zaprte do prihodnjega poletja, vrata tistih na nižje ležečih predelih pa bodo ob koncih tedna še vedno odprta. To pomeni, da vam v nahrbtniku ne bo treba prenašati kosila in malice, ampak bodo zanje poskrbeli drugi. Preverite, kje vas čakajo odprtih vrat in rok.

S krajšimi dnevi in manj številčnim obiskom v gorah se zapirajo tudi vrata slovenskih planinskih postojank. Tiste v visokogorju bodo zaprte do prihodnjega poletja, večina preostalih pa bo ob koncih tedna še vedno odprla svoja vrata. Njihovo odprtost lahko preverite na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer sproti osvežujejo podatke.

Julijske Alpe

Visokogorje Julijskih Alp je praktično zaprto, so sporočili iz PZS. V začetku oktobra 2016 so se zaklenila tudi vrata Vodnikovega doma na Velem polju, ki je sprejemal obiskovalce v okolici Triglava.

V jesenskem in zimskem obdobju lahko prenočite v zimski sobi Koče pri Triglavskih jezerih, medtem ko je koča že zaprta. | Foto: V jesenskem in zimskem obdobju lahko prenočite v zimski sobi Koče pri Triglavskih jezerih, medtem ko je koča že zaprta.

Počitek čez noč je v Julijcih tako mogoč samo še v zimskih sobah Staničevega in Vodnikovega doma, Zasavske koče na Prehodavcih, Koče pri Triglavskih jezerih, doma pri Krnskih jezerih, na planinah Razor in pri Jezeru, pod vrhom Krna ter na Kriških podih in v Vratih nedaleč od Aljaževega doma.

Odprti so tudi vsi bivaki, vključno z novim bivakom II, ki je nadomestil prejšnjega, 80 let starega, ki po novem krasi skalnjak poleg Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Na Jezerih v osrčju Julijskih Alp vas čaka nov bivak II. | Foto: Anže Čokl Na Jezerih v osrčju Julijskih Alp vas čaka nov bivak II. Foto: Anže Čokl

S toplo notranjostjo in spektakularnim razgledom na severno steno Triglava. | Foto: Anže Čokl S toplo notranjostjo in spektakularnim razgledom na severno steno Triglava. Foto: Anže Čokl

Nekoliko nižje, na Komni, Lipanci in v Tamarju, so koče še vedno odprte, brez težav pa vam pripravijo tudi nekaj toplega za pod zob.

V času ugodnih snežnih razmer bodo odprte tudi koče na Voglu, Vršiču, Uskovnici ter v Krnici, ob koncih tedna pa vas bodo veseli še na Planini za Liscem, na Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu) ter na Petrovem Brdu in planini Stador.

Dom na Komni je še vedno odprt. | Foto: Dom na Komni je še vedno odprt.

Karavanke

Kaj je odprtega na območju Karavank? Dom Pristava, Valvasorjev dom pod Stolom, ki ste ga v akciji Siol.net in Planinske zveze Slovenije izbrali za naj planinsko kočo 2016, koči na Ljubelju in na Pikovem ter Poštarski dom pod Plešivcem bodo tudi jeseni obdržali politiko odrtih vrat.

Priljubljene postojanke na Peci, Uršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku, Kofcah in Zelenici bodo po novem odprte ob koncih tedna in praznikih. Če bodo snežne razmere za turno smuko ugodne, bodo na Zelenici zagotovili vsakodnevno obratovanje.

Na območju Karavank bivakov ali zimskih koč ni.

Valvasorjev dom pod Stolom, ki ste ga izbrali za naj planinsko kočo leta 2016, je odprt vse dni v letu.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Valvasorjev dom pod Stolom, ki ste ga izbrali za naj planinsko kočo leta 2016, je odprt vse dni v letu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kamniško-Savinjske Alpe

V Kamniško-Savinjskih Alpah bosta jeseni in pozimi vsak dan odprti samo koči na Mali planini in na Golteh. Nad Jezerskim sta obe koči, Češka koča in Kranjska koča, že zaprti, kmalu bo podobno nad Kamniško Bistrico in na Kokrskem sedlu.

Na Kamniškem bo koča odprta med lepimi konci tedna in prazniki, prav tako tudi na Okrešelju, Loki pod Raduho, na Menini planini, Smrekovcu, Dobrči, Kriški gori, Kališču, pod Storžičem, v Kamniški Bistrici in v primeru ugodnih lavinskih razmer tudi pod Hudičevim borštom.

Na Klemenči jami in na Grohotu bosta koči odprti le še nekaj koncev tedna, koča na Korošici je zaprta že zdaj.

Namesto njih se v primeru premraženosti, utrujenosti ali slabih vremenskih razmer še vedno lahko zatečete v eno od zimskih sob in bivakov. Z ležišči in odejami opremljene zimske sobe vas čakajo na Kokrskem in Kamniškem sedlu, na Okrešlju, Korošici, Ledinah in pri Češki koči. Odpočijete si lahko tudi v bivaku pod Grintovcem in pod Skuto, kjer so lani postavili arhitekturno estetsko lepotico.

Češka koča nad Jezerskim je že zaprta, si pa lahko še vedno odpočijete v bližnji zimski sobi. | Foto: Klemen Korenjak Češka koča nad Jezerskim je že zaprta, si pa lahko še vedno odpočijete v bližnji zimski sobi. Foto: Klemen Korenjak

Pohorje, predalpski svet in preostali deli Slovenije

Na Pohorju, v predalpskem svetu in preostalih delih Slovenije pri odprtosti koč ni večjih sprememb. Večinoma so odprte ob koncih tedna in praznikih, so sporočili iz naše krovne planinske organizacije, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.

Na PZS priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oziroma obiskom z večjo skupino predhodno napoveste. Oskrbniki bodo tako lažje načrtovali prihodnje dni.

Ne spreglejte