Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
18.54

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinam prijazne koče Planinski dom v Gorah Naj planinska koča pohodništvo

Torek, 1. 5. 2018, 18.54

4 leta, 11 mesecev

Naj planinska koča

Planinski dom v Gorah (762 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Planinski dom v Gorah | Foto Arhiv PD Dol pri Hrastniku

Foto: Arhiv PD Dol pri Hrastniku

Predstavljamo Planinski dom na Gorah, ki je eden od kandidatov za Naj planinsko kočo.

Dom stoji na gorskem slemenu Gore, ki se razteza med dolinama potoka Boben na zahodu in reke Savinje na vzhodu; južna pobočja se strmo dvigajo nad Savo, severna pa se blago nagibajo proti cesti Hrastnik-Rimske Toplice. Ime Gore ima tudi razložena hribovska vas na severnem pobočju slemena, malo pod domom. Tik nad domom je vrh (786 m) s cerkvico sv. Jurija iz 15. stoletja, ki je pod spomeniškim varstvom.

Planinski dom v Gorah | Foto: Facebook Foto: Facebook

Prvo planinsko zavetišče v Gorah je PD Dol uredilo leta 1953 v mežnariji pod cerkvijo. Leta 1955 so začeli graditi dom, v katerem so najprej odprli zavetišče, leta 1961 pa so ga popolnoma dokončali; slovesno so ga odprli 20. avgusta 1961. Leta 1980 so dom povečali in adaptirali; pridobili so nove gostinske prostore, teraso in prostore za društvene potrebe. Ker imajo Gore ugodno sončno lego, so leta 1990 nabavili sončne kolektorje za ogrevanje vode. Leta 1993 je PD Dol uredilo v bližini doma športni center z igrišči za rokomet, košarko in tenis, balinišče in rusko kegljišče.

Planinski dom v Gorah | Foto: Dom je stalno odprt. V treh gostinskih prostorih je 150 sedežev, točilni pult; na terasi je 40 sedežev; v 9 sobah je 27 postelj, v treh skupnih spalnicah še 33; WC, umivalnice in prhe s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon. Pozimi obratuje v bližini doma manjša smučarska vlečnica.  

Razgled:

Od doma, zlasi s terase in od cerkvice je lep razgled. Proti vzhodu je v bližini zahodno pobočje Kopitnika; proti jugovzhodu vidimo dolino Save proti Zidanemu Mostu in Radečam, levo nad njo Čelovnik, desno Brunk s cerkvijo na vrhu, potem pa seže pogled do Medvednice in Gorjancev; na južni strani se nad Savo vleče greben od Zidanega Mosta proti Kumu, na katerem vidimo stolp RTV; od zahoda proti severu so v ospredju gore in vrhovi Posavskega hribovja Čemšeniška planina, Sveta planina, Mrzlica, Kal, Gozdnik in Šmohor, zadaj pa Kamniške Alpe, Raduha, Peca, Uršlja gora in Pohorje.

Ne spreglejte