Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
15.56

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Naj planinska koča Planinska zveza Slovenije hribi pohodništvo Koča na Bohorju

Torek, 1. 5. 2018, 15.56

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Koča na Bohorju (896 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Predstavljamo Kočo na Bohorju, ki je ena od kandidatk za naj planinsko kočo na Siol.net.

Koča stoji na jasi pod vrhom Plešivca, 896 m visokega v pogorju Bohor. Na tem mestu je Lovsko društvo »Bohor« Senovo pri Rajhenburgu leta 1939 postavilo kočo na Bohorju - Lovsko-planinski dom. 24. junija 1942 so kočo požgali borci Kozjanske čete, da se vanjo ne bi naselil sovražnik.

Na temeljih požgane koče so člani Planinskega društva »Bohor« Senovo v času od 01. maja 1956 do 23. avgusta 1959 zgradili planinsko kočo. V letu 1978 se je začela temeljita obnova in posodobitev koče ter gradnja prizidka. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev je gradnja prizidka počasi napredovala tako, da je bila otvoritev prizidka realizirana 24. septembra 1994.

Koča na Bohorju | Foto: Razgled

Od koče ali z bližnjega Plešivca (Špic hriba) je lep razgled proti jugu, kjer vidimo Senovško dolino, del Brestanice, položnejša južna pobočja, kjer se vrstijo gozdovi, travniki in polja v smeri proti Koprivnici in še naprej proti Bizeljskim goricam; gričevje na drugi strani Save z Velikim Trnom in široko Krško polje z Gorjanci v ozadju in v lepem vremenu tudi Snežnik.

S Plešivca vidimo proti zahodu z gozdovi poraščen hrbet Bohorja, nad katerim se v bližini dviga najvišji vrh Veliki Javornik (1024 m/nmv).

Z bližnjega Koprivnika vidimo proti vzhodu strma severna pobočja Bohorja, ki padajo v Bistri graben in proti Lesičnemu, proti severu pa razprostira obširno hribovito območje Kozjanskega, zadaj pa vidimo Donačko goro, Boč, Pohorje, Peco; proti zahodu pogled razkriva del Kamniških planin in Krvavca, v jasnem vremenu vidimo celo Triglav in za Peco del avstrijskih planin kot so: Planina Svinja in Planina Golica. Levo od poti koča - Koprivnik se nahaja neopazen vrh Ostrc, s katerega je v lepem vremenu lep razgled proti jugu (Gorjanci, Snežnik ,...) in proti zahodu, kjer kraljuje Triglav s svojimi sosedi in Grintavec s svojo druščino.

Ne spreglejte