Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
13.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

pohodništvo planinska koča Planinska zveza Slovenije zima

Sreda, 11. 1. 2017, 13.56

6 let, 7 mesecev

Odprtost planinskih koč v zimskem obdobju

Kje v slovenskih gorah se lahko najeste, osvežite in si odpočijete tudi pozimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Kamniška koča na Kamniškem sedlu | Foto Manca Čujež

Foto: Manca Čujež

Kje vas tudi v zimskih dneh čakajo odprta vrata?

Z zatonom poletne planinske sezone se življenje v slovenskih gorah ne konča. Planinske koče so odprte tudi pozimi, vendar ne vse in ne ves čas. Veliko je odvisno od vremena, novega snega, nevarnosti na poteh (predvsem plazov) in zmožnosti oskrbovanja. Če so pogoji slabi, potem na Planinski zvezi Slovenije svetujejo, da preverite tako stanje poti, ki vodi do koče, kot tudi njihovo odprtost.

-> Vreme v slovenskih gorah preverite na siol.net/gore.

Vse informacije o odprtosti planinskih koč, bivakov in zimskih sob v zimskih mesecih so na voljo na spletnih straneh PZS, po informacije pa se lahko obrnete tudi neposredno na planinska društva, ki skrbijo za določeno planinsko kočo.

25 planinskih koč je odprtih vse dni v tednu

Med 164 oskrbovanimi kočami jih je v zimskih mesecih odprtih 121. Stalno odprtih planinskih koč je v zimskem obdobju 58, od tega 25 vse dni v tednu, preostalih 33 koč pa vse dni razen ob ponedeljkih ali/in torkih.

Naj planinska koča 2016, Valvasorjev dom pod Stolom, je odprta vse dni v letu. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Naj planinska koča 2016, Valvasorjev dom pod Stolom, je odprta vse dni v letu. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Enajst koč v visokogorju (I. kategorija) je odprtih tudi pozimi.

Stalno je odprt Dom na Komni, konec tedna s petkom in prazniki pa vas čakajo odprta vrata v Orožnovi koči na Planini za Liscem in Koči na Kriški gori.

Konec tedna in med prazniki so odprti: 
Krekova koča na Ratitovcu,
Frischaufov dom na Okrešlju,
Kamniška koča na Kamniškem sedlu,
Koča na Klemenči jami pod Ojstrico,
Planinski dom na Kališču,
Roblekov dom na Begunjščici,
Koča Draga Karolina na Velikem Snežniku in
Zavetišče v Hudičevem borštu.

Od preostalih višje ležečih in bolj obiskanih planinskih koč so stalno odprti Blejska koča na Lipanci, Domžalski dom na Mali planini, Erjavčeva koča na Vršiču, Koča na planini Kuhinja, Mozirska koča na Golteh in Valvasorjev dom pod Stolom.

Triglavski dom na Kredarici je pozimi zaprt, a če boste potrebovali prenočišče, vam ga bodo meteorologi (v neogrevanih prostorih) tudi ponudili.  | Foto: Triglavski dom na Kredarici je pozimi zaprt, a če boste potrebovali prenočišče, vam ga bodo meteorologi (v neogrevanih prostorih) tudi ponudili.
Poseben status ima Triglavski dom na Kredarici. Ta je sicer v zimskih mesecih uradno zaprt, a če boste potrebovali zatočišče, vas bodo meteorologi, ki so stalno v domu, sprejeli in vam omogočili prenočevanje.
 

Zimske sobe

Pozimi lahko prenočite ali se vsaj preoblečete v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere postojanke, med drugimi v osrednjem delu Julijskih Alp Pogačnikov dom na Kriških podih, Zavetišče pod Špičkom, Zasavska koča na Prehodavcih, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Koča pri Triglavskih jezerih, v Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma, v Kamniško-Savinjskih Alpah ima zimsko sobo Kocbekov dom na Korošici.
 

Bivaki

Zatočišče si lahko poiščete tudi v enem od bivakov, ki so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in po napornih plezalnih turah za prenočevanje alpinistov.

Sodobni bivak na Kaninu je uradno odprt od 23. decembra 2016. | Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti Sodobni bivak na Kaninu je uradno odprt od 23. decembra 2016. Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti

Prosto je odprt tudi Bivak 2 na Jezerih. | Foto: Anže Čokl Prosto je odprt tudi Bivak 2 na Jezerih. Foto: Anže Čokl

 

Ne spreglejte