Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
13.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gorjanci pohodništvo

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 13.42

6 let, 6 mesecev

Iz arhiva: Zgodbe iz planinskih koč: Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih

Fanta, ki vabita na pomlajevanje h Gospodični (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Blaž in Sašo Mrhar sta mladeniča, ki v Planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih, nadaljujeta družinsko oskrbniško tradicijo. Idej jima ne manjka, iščeta sredstva za njihovo uresničitev.

Družina Mrhar z manjšimi premori že vse od konca 70. let skrbi za Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih. Prej sta glavni vlogi igrala mama in ata Mrhar, leta 2005 sta po smrti očeta oskrbniško vlogo prevzela sinova Blaž in Sašo, ki vneto in domiselno nadaljujeta družinsko tradicijo.

Pri Gospodični stavijo na več adutov. Na tradicijo, na bogato kulinarično ponudbo in na bajko, ki pritegne tudi bolj romantične duše.

Planinski dom na Gospodični je najbolj obiskana planinska koča v jugovzhodnem delu Slovenije. | Foto: Planinski dom na Gospodični je najbolj obiskana planinska koča v jugovzhodnem delu Slovenije.

Pomlajevalni izvir

Pomlajevalni izvir, ki vam bo, kot pove že samo ime, pomladil telo. Velja poizkusiti.  | Foto: Pomlajevalni izvir, ki vam bo, kot pove že samo ime, pomladil telo. Velja poizkusiti. Že Janez Trdina je namreč pred mnogo leti v bajki z naslovom Gospodična opisal glavno znamenitost: pomlajevalni izvir, v katerem si boste le 20 metrov od koče povrnili ali ohranili (večno) mladost. Ali metoda deluje ali ne, morate preveriti v praksi.

Preprosto se zapeljite do parkirišča Šumeči potok v kraju Gabrje, ki leži le nekaj kilometrov vzhodneje od Novega mesta, in se po markirani poti povzpnite do koče pri Gospodični (828 metrov). Če boste dovolj pri močeh, lahko strumno hojo nadaljujete vse do Trdinovega vrha, do koder je od Gospodične približno eno uro hoda.

Moderna in sveža

Planinski dom pri Gospodični se ponaša z eno najmodernejših podob v slovenskih hribih.

"Koča je leta 2010 dobila povsem novo podobo. K temu je nekaj pripomogla tovarna zdravil Krka, nekaj PD Krka Novo mesto, ki je lastnik in upravitelj doma, nekaj denarja se je nateklo z najemninami, nekaj pa z nepovratnimi sredstvi Evropske unije," je povedal Mrhar.

"Obnove smo se lotili na veliko. Povsem smo prenovili teraso in kuhinjo, jedilnici dodali novih 70 mest, preuredili smo skupna ležišča in postavili zaščitno ograjo.

Zdaj nas čaka le še ureditev srednjega nadstropja, kjer bi radi uredili apartmaje, dodatne sobe s kopalnicami in planinsko učilnico," je zadovoljen Blaž. PD Krka Novo mesto tako že ureja potrebno dokumentacijo, upajo pa tudi, da se bo dalo pridobiti evropska sredstva, ki bi ublažila finančni zalogaj.

"Mislim, da bo dom pri Gospodični ena najbolj urejenih in prenovljenih koč v Sloveniji," meni sogovornik.

Na Gospodični boste srečali vse sorte gostov. Od vrtičarjev do upokojencev.  | Foto: Na Gospodični boste srečali vse sorte gostov. Od vrtičarjev do upokojencev.

Široka paleta gostov

Med obiskovalci doma pri Gospodični najdemo pestro paleto pohodnikov. "Obiskujejo nas šolske in vrtčevske skupine, planinska društva iz vse Slovenije, upokojenci in športna društva. V poletni sezoni se poveča obisk tujcev, pri čemer imajo, razumljivo, številčno prednost Hrvati. V domu pogosto gostimo tudi razne obletnice, rojstne dneve in podobna slavja."

Bogata kulinarična ponudba

 | Foto: Čeprav planinci vse pogosteje v koči oziroma pred njo pomalicajo kar tisto, kar s seboj prinesejo v nahrbtniku, pa je pri Gospodični drugače in Mrhar je na to zelo ponosen.

"Večina gostov pri nas tudi nekaj malega poje," pravi in doda: "Znano je, da se pri nas zelo dobro je. Vedno imamo na voljo šest različnih vrst enolončnic, veliko je divjačine, zavitkov, hladnih predjedi in podobnega.

Edina razlika med preteklimi časi in današnjo stvarnostjo je v tem, da ljudje danes manj zapravljajo. Če so si včasih privoščili aperitiv, glavno jed, sladico in kozarec vina, se danes omejijo zgolj na glavno jed in sladico, zraven pa zaprosijo še za tri vilice, s katerimi si razdelijo eno jed." Ekonomska stvarnost, pač.

Obisk narašča

Obiska jim ne manjka, pravzaprav ga je vedno več. Večina se jih v domu pri Gospodični oglasi ob nedeljah, ko za delo poprime tudi po šest parov pridnih rok, pa tudi preostale dni je živahno. Blaž to pripisuje več razlogom. "Mislim, da smo si v jugovzhodnem delu Slovenije ustvarili ugled, svoje je prispevala tudi tradicija. Opazi se, da so ljudje vedno bolj ozaveščeni in da več poudarka dajejo zdravemu načinu življenja, pohodništvo pa je tako ali tako najcenejša oblika rekreacije."

Zgledno urejena skupna ležišča na Gospodični. | Foto: Zgledno urejena skupna ležišča na Gospodični.

Kaj vse se dogaja v domu pri Gospodični?

Kot že rečeno, idej jim pri Gospodični ne manjka. Lani je tam novomeška knjižnica Mirana Jarca izvedla prvi literarni pohod v spomin na Janeza Trdino, kar je v praksi pomenilo, da so knjižničarke na določenih postajah prebirale Trdinove bajke.

Znan je tudi njihov Klub gorjanskih škratov in gospodičen, ki deluje že vse od leta 1996, v okviru kluba pa poteka štetje pohodov do doma pri Gospodični. Trenutno vodi Anton Progar, predsednik PD Krka Novo mesto, ki se je v 19 letih do Gospodične povzel že več kot tri tisočkrat.

V domu je na voljo tudi elektronsko žigosanje, ki vam preko posebnega ključka, vzpon zabeleži v posebni virtualni planinski knjižici, o čemer bomo na Sportalu pisali v prihodnje.

Ne spreglejte