Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
13.21

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinam prijazne koče Naj planinska koča pohodništvo Dom na Šmohorju

Torek, 1. 5. 2018, 13.21

4 leta, 11 mesecev

Naj planinska koča

Dom na Šmohorju (784 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dom na Šmohorju | Foto Manca Čujež

Foto: Manca Čujež

Predstavljamo Dom na Šmohorju, ki je eden od kandidatov za naziv naj planinska koča na Siol.net.

Planinski dom stoji tik pod travnatim temenom na vzhodni strani vrha Šmohor (784 m); vrh ima enako ime kot razloženo naselje s cerkvico sv. Mohorja, ki se prvič omenja leta 1421. Na Šmohorju je tudi več starih lip, katerih poreklo sega v 15. stoletje, tri so v neposredni bližini cerkvice.

Ena lipa je JV od doma ob cesti, ki vodi iz Laškega k planinskemu domu. Prvo kočo so laški planinci, ki so bili vključeni, vse od ustanovitve, v zasavsko podružnico, postavili v bližini cerkvice in jo odprli 9.junija 1929.

Dom na Šmohorju | Foto: Temelje novega, velikega planinskega doma je laški odsek postavil leta 1940, PD Laško pa je po osvoboditvi nadaljevalo prekinjeno delo in slavnostna otvoritev novega doma je bila 17.avgusta 1952. Društvo je dom prenovilo in posodobilo ter 6.septembra 1987 spet slavnostno praznovalo 35. obletnico doma.

Planinski dom je stalno odprt, razen ob ponedeljkih. Dom in okolico oskrbuje najemnik. V dveh gostinskih prostorih je 110 sedežev, sedeži so tudi pri mizah pred domom; v sedmih sobah je 27 postelj, v dveh skupnih ležiščih pa 11 postelj, dodatni jogiji; WC v podpritljičju, pritličju, nadstropju; umivalnici, prhi s toplo in mrzlo vodo v nadstropju; centralno ogrevanje, elektrika, telefon. Pred domom je travnata površina primerna za večje število obiskovalcev (pikniki in druge oblike druženja), ob gozdu so trije kamini, ki jih lahko proti plačilu najemnine oskrbniku koristijo obiskovalci doma.

Razgled

Od doma, še impozantnejši pa je razgled s planote pri cerkvi Sv. Mohorja. Na vzhodni strani je bližnji Malič, ki zakriva pogled naprej proti vzhodu; proti jugovzhodu vidimo pred seboj dolino Savinje z Laškim, v daljavi Bohor, bližje Lisco in Veliko Kozje; na jugu pod nami dolina Rečice z Rečico, nad njo se dviga Šmihel s cerkvico z dvema zvonikoma, naprej so Kopitnik, Gore in Kum; na zahodu so Gozdnik, Mrlica in Kal; na severu daleč zadaj Svinjška planina, pod nami precejšen del Savinjske doline, nad njo gričevnata Ponikevska planota, za njo pa vidimo Paški Kozjak in Pohorje.

Ne spreglejte