Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
19.48

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinam prijazne koče hribi Dom na Menini planini pohodništvo Naj planinska koča

Torek, 1. 5. 2018, 19.48

1 teden, 3 dni

Naj planinska koča

Dom na Menini planini (1453 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Menina planina | Dom na Menini planini | Foto Matej Podgoršek

Dom na Menini planini

Foto: Matej Podgoršek

Predstavljamo Dom na Menini planini, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na travnati planoti Smrekovec v bližini Vivodnika, najvišjega vrha Menine planine. Savinjska podružnica SPD je že leta 1895 sklenila, da bo na Menini postavila Gornjegrajsko kočo; otvoritev je bila 21. julija 1898; leta 1920 je pogorela. Leta 1932 so gornjegrajski planinci preuredili v planinsko postojanko pastirsko kočo pod Vivodnikom in jo odprli 3. julija 1932; ob božiču 1937 je pogorela.

Na ustanovnem občnem zboru PD Gornji Grad, 1. oktobra 1950, so sklenili, da bodo na Menini zgradili planinski dom; gradnjo so v glavnem dokončali leta 1955, dom pa so slovesno odprli 19. julija 1959. Leta 1970 so dom obnovili. Leta 1980 so začeli graditi depandanso "Pristava, hkrati pa so prenovili tudi dom; otvoritev je bila 28. avgusta 1983 ob 90-letnici Savinjske podružnice SPD.

Dom na Menini planini | Foto:

Razgled

Ker je dom na nižjem delu planote, nima posebnega razgleda. Obsežen razgled je z Vivodnika, na katerem je PD Gornji Grad leta 1981 postavilo razgledni stolp; od tod vidimo: proti vzhodu podolgovat hrbet Menine, ki se nadaljuje v Dobrovljah, še naprej pa Paški Kozjak, Boč in Donačko goro; proti jugovzhodu je Posavsko hribovje z Veliko planino, Kumom, Mrzlico, Lisco in Bohorjem, zadaj pa so Medvednica in Gorjanci; na jugu vidimo v bližini hribovje Šipek med Tuhinjsko dolino in Črnim grabnom, na obzorju pa Snežnik, Javornike in Nanos; najlepši je pogled proti zahodu, kjer so za Veliko planino vrhovi Savinjskih Alp, levo od njih pa Škofjeloško pogorje, Jelovica in del Julijcev s Triglavom; od zahoda proti severu se dvigajo Lepenatka, Veliki Rogac, Olševa, Raduha in Peca ter na severu najprej nad Gornjo Savinjsko dolino Golte, za njimi pa Uršlja gora, Paški Kozjak in Pohorje.

Ne spreglejte