Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
14.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča

Petek, 14. 7. 2017, 14.39

6 let, 6 mesecev

Uspešne okoljske naložbe se postavijo na ogled

Dan, ko bodo planinske koče še posebej na široko odprle svoja vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

V okviru projekta Energetsko in okoljsko učinopkoviti objekti od gora do dolin bodo v nekaterih planinskih kočah jutri predstavili energetske in okoljske naložbe, ki opazno zmanjšujejo negativne vplive teh objektov na okolje. Petnajstega julija in 16. septembra bodo na ogled v Domu na Menini planini, v Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru.

Tudi Domžalski dom bo odprl vrata in razkazal svoje okoljske pridobitve. | Foto: Janko Vodlan Tudi Domžalski dom bo odprl vrata in razkazal svoje okoljske pridobitve. Foto: Janko Vodlan

Planinska zveza Slovenije (PZS) v partnerstvu s Cipro Slovenija izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Njegov glavni namen je izboljšati razumevanje in ozaveščenost o možnostih okoljsko-energetskih izboljšav objektov in njihovega pozitivnega vpliva na kakovost okolja, v katerem živimo. V okviru projekta, ki traja od marca do novembra 2017, prirejajo različne aktivnosti, za širšo javnost sta najzanimivejša julijski in septembrski dan odprtih vrat.

Dušan Prašnikar | Foto: Manca Čujež Foto: Manca Čujež "Planinska zveza Slovenije že od leta 2012 izvaja svetovalno pisarno za planinska društva, ki je osredotočena predvsem na področje čiščenja odpadne vode in urejanja pitne vode v planinskih kočah. Objekti, kot so planinske koče, lovske koče, ribiški domovi in podobni, ne dobivajo dodatne pomoči države za okoljsko in energetsko izboljšavo.

V veliko primerih imajo lastniki, večinoma so to različne vrste prostovoljnih društev, omejene vire finančnih sredstev za okoljske in energetske posodobitve svojih objektov, včasih pa tudi pomanjkljivo znanje o možnostih, saj so nekatere energetske rešitve lahko tudi zelo poceni. Zato želimo s projektom omogočiti boljši dostop do informacij za lastnike takih objektov in v prihodnosti finančne spodbude tudi za te vrste objektov.

Tako imajo lastniki objektov, kot so planinske koče, lovski in ribiški domovi in podobno, v času projekta možnost pridobiti brezplačno svetovanje na področjih čiščenja odpadne vode, pitne vode, obnovljivih virov energije in energetske prenove stavb," je rdečo nit projekta predstavil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Dom na Menini planini | Foto: PD Gornji Grad Dom na Menini planini Foto: PD Gornji Grad

Nekaterim planinskim kočam je v zadnjih letih uspelo vzorčno urediti nekatere segmente okoljskih oziroma energetskih naložb, ki pomenijo močno zmanjšanje negativnih vplivov teh objektov na okolje.

V sklopu projekta bodo tako dnevi odprtih vrat, kjer bodo brezplačno predstavljene uspešne okoljske naložbe v planinskih kočah, in sicer 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru.

Koča na planini pri Jezeru | Foto: Manca Čujež Koča na planini pri Jezeru Foto: Manca Čujež

Vodena predstavitev okoljsko-energetskih naložb v teh planinskih kočah bo ob 11. in 15. uri. V Domžalskem domu bo ob 11. uri tudi predavanje z naslovom Energenti in preprosti energetski ukrepi v stavbah, namenjeno vsem lastnikom objektov, od planinskih koč do lastnih hiš oziroma stanovanj.

Po predavanju bo energetski svetovalec mreže ENSVET Patricijo Božič na voljo tudi za vprašanja posameznikov.

Ne spreglejte