Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 10. 2016,
18.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Fifin medicinski center odličnosti Aleksander Čeferin

Četrtek, 27. 10. 2016, 18.05

6 let, 6 mesecev

Prvi v regiji

Maribor s Fifinim medicinskim centrom odličnosti, Čeferin: zdravje je pomembnejše od zmag.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Medicinska fakulteta Maribor | Foto Andreja Seršen Dobaj/STA

Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor je po novem tudi uradno na medicinskem zemljevidu Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Danes so na mariborski medicinski fakulteti namreč odprli Fifin medicinski center odličnosti. Krovna nogometna zveza je do zdaj podelila 34 tovrstnih nazivov oziroma certifikatov, slovenski bo 35. na svetu in prvi v regiji.

Maribor se je pridružil elitni skupini, saj je s slovesno inavguracijo Fifa, ki jo je zastopal predsednik medicinske komisije Fife, Belgijec Michel D'Hooghe, na medicinski fakulteti odprla Fifin medicinski center odličnosti pod vodstvom doktorja Matjaža Vogrina.

Izpolnili zahtevne kriterije

"Kriteriji so bili zelo zahtevni. Imeti moraš veliko število zdravnikov in fizioterapevtov, ki pokrivajo vsa področja medicine. Ne gre le za poškodbe, ampak tudi recimo za kardialno diagnostiko, imeti moraš prehransko enoto, enoto za kineziologijo ... Zahtevano je sodelovanje z nogometnimi zvezami in klubi," o pridobivanju naziva, ki ga je prejel skupni projekt Inštituta za športno medicino mariborske medicinske fakultete, Nogometne zveze Slovenije, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in znanstvenoraziskovalnega središča Univerze na Primorskem, dejal predstojnik Inštituta Vogrin.

Spodbuda za prihodnje delo

Fifina komisija od medicinskih ustanov, ki želijo pridobiti naziv odličnosti, zahteva tudi delujoče izobraževalne oddelke ter izdajo publikacij in strokovnih člankov o športni in nogometni medicini. Le dovolj zbranih točk prinaša visok naziv.

"To ni le priznanje, pač pa tudi velika spodbuda za naše delo v prihodnje. Sodelovanje v tem klubu nam omogoča dostop do informacij in znanja, tudi mi bomo zdaj lahko znanje delili z drugimi. Povem lahko, da samo nogometni klub Barcelona za svojo takšno institucijo namenja prek sedem milijonov evrov letno, to je postal zelo pomemben del vrhunskega športa v zadnjih letih," je dejal Vogrin, ki je tudi zdravnik slovenske nogometne reprezentance in NK Maribor.

Čeferin: Bolj kot kdajkoli do zdaj nogometna igra od igralcev zahteva velike telesne in psihične napore.

"Zdravje in dobrobit igralcev sta mnogo bolj pomembna kot zmage in porazi moštev na nogometnih igriščih," je v pismu zapisal Aleksander Čeferin. | Foto: Vid Ponikvar "Zdravje in dobrobit igralcev sta mnogo bolj pomembna kot zmage in porazi moštev na nogometnih igriščih," je v pismu zapisal Aleksander Čeferin. Foto: Vid Ponikvar

Današnje inavguracije so se med drugimi udeležili še Radenko Mijatović, ki začasno vodi Nogometno zvezo Slovenije, pa predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, vršilec dolžnosti direktorja UKC Janez Lavre in številni drugi visoki gostje iz sveta športa in medicine.

Kot eden redkih iz teh vrst se je zaradi zadržanosti na novem delovnem mestu opravičil predsednik Evropske nogometne zveze Uefa Aleksander Čeferin, vseeno pa zbrane naslovil prek uradnega pisma.

"Skrb za nogometno igro je poglavitno poslanstvo Uefe. To poslanstvo pomeni tudi skrb za glavne udeležence v naši lepi igri, to pa so igralci nogometa. V današnjem času, verjetno bolj kot kdajkoli do zdaj, nogometna igra od igralcev zahteva terja velike telesne in psihične napore. Zaradi želje po čim boljšem moštvenem in osebnem uspehu mnogi preizkušajo skrajne meje svoje vzdržljivosti," je zapisal Čeferin.

"Za Uefo, ki varuje integriteto nogometne igre v Evropi, in zame osebno sta zdravje in dobrobit igralcev mnogo bolj pomembna kot zmage in porazi moštev na nogometnih igriščih.

Zaradi značilnosti nogometne igre in okoliščin, ko so igralci podvrženi velikim, včasih ekstremnim telesnim naporom, smo jim dolžni zagotoviti zdravstvene storitve na najvišji ravni. Pridobljeni naziv potrjuje, da imamo v Sloveniji zagotovljeno vrhunsko medicinsko oskrbo igralcev," pa je med drugim še sporočil prvi mož Uefe.

Ne spreglejte