Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
15.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

2

Natisni članek

Visiline Jepkesho Sisay Lemma Kasaye Ljubljanski maraton

Nedelja, 28. 10. 2018, 15.20

5 let, 6 mesecev

Nova rekorderja ljubljanskega maratona

Čustveno slavje rekorderja, ki je Ljubljano postavil ob bok največjim #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

2

Sisay Lemma Kasaye |  Sisay Lemma Kasaye je z rekordnim časom 2:04:58 Ljubljanski maraton postavil ob bok največjim. | Foto Ana Kovač

Sisay Lemma Kasaye je z rekordnim časom 2:04:58 Ljubljanski maraton postavil ob bok največjim.

Foto: Ana Kovač

Prihod Etiopijca Sisaya Lemmeja Kasayeja, zmagovalca 23. Ljubljanskega maratona, v cilj so organizatorji tekaškega praznika pospremili z nasmehom in stiskom pesti. Kako tudi ne, ko pa jim je uspelo to, za kar so si prizadevali. Padel je rekord "Ljubljanca", in to z izjemnim časom 2;04:58, kar po poročanju STA Ljubljano uvršča ne sedmo mesto po zmagovalnih časih mest, prirediteljev maratonov na lestvici IAAF. Rekordni čas je padel tudi v ženski konkurenci, Kenijka Visiline Jepkesho je ciljno črto prečkala z 2;22:58.

Sisay Lemma Kasaye
Sportal Etiopijec Sisay Lemma Kasaye do rekorda proge, rekordno tudi Kenijka #video

Etiopski tekač Sisay Lemma Kasaye bo Ljubljano še dolgo nosil v lepem spominu. Ura se je ob njegovem prihodu v cilj ustavila pri 2;04:58, s čimer je za več kot tri minute izboljšal rekordno znamko ljubljanskega maratona rojaka Limeniha Getachewa iz leta 2015 (2;08:19). 

Sedemindvajsetletnik, ki je za osebnim rekordom iz Dubaja 2018 zaostal za 50 sekund, je v cilju žarel od veselja, nov dosežek v svoji karieri pa proslavljal z osemmesečnim sinom v rokah. "Z menoj v Ljubljani je družina, ki mi res veliko pomeni. Na vsakem koraku. Hvala organizatorjem, da so to omogočili. Vesel sem," pred sedmo silo prešerne volje ni skrival Lemma.

"Družina mi pomeni največ," je s sinkom v naročju proslavljal novi rekorder. | Foto: Ana Kovač "Družina mi pomeni največ," je s sinkom v naročju proslavljal novi rekorder. Foto: Ana Kovač

Etiopijec je "ljubljanca" po poročanju STA vpisal na sedmo mesto po zmagovalnih časih mest, prirediteljev maratonov na lestvici IAAF. Hitrejše zmagovalne čase so letos na svetu dosegli le na maratonih v Londonu, Dubaju, Amsterdamu in Berlinu, kjer je s časom 2;01:39 Kenijec Eliud Kipchoge 16. septembra postavil svetovni rekord, v vsej zgodovini pa le še v Chicagu, Frankfurtu, Tokiu in Rotterdamu.

Veselja rekorderja ljubljanskega maratona v družbi sina:

S samostojnim tekom do rekorda

To mu je uspelo v izjemnem solo teku, saj je skoraj od desetega kilometra tekel sam in upravičil vlogo prvega favorita. Drugouvrščeni Gebretsadik Abraha Adihana, prav tako Etiopijec, je zaostal tri minute in pol (2;08:36), tretji je bil Hiskel Tewelde iz Eritreje (2;08:49). 

Najboljša trojica. Zmagovalec je vso konkurenco ugnal za debele tri minute. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Najboljša trojica. Zmagovalec je vso konkurenco ugnal za debele tri minute. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Zelo sem vesel. Trdo sem garal, sem v dobri formi, zadal sem si cilj 2;04:00, ritem 'zajcev' je bil prepočasen, zato sem se po desetem kilometrov odločil, da bo tekel sam. Ni bilo najlažje. Bil je velik izziv, uspelo mi je," je bil zadovoljen afriški tekač, ki se je v zadnjem letu postavil ob bok najboljšim maratoncem na svetu.

Lemma je z dosežkom v Ljubljani dodobra napolnil denarnico. Za zmago, rekord in bonuse bo po oceni Ambrožiča prejel okoli 60 tisoč evrov.

Najhitrejši Slovenec na najdaljši razdalji je bil nekdanji hokejist Olimpije in triatlonec Matic Modic, ki je s časom 2;31:58 v skupni razvrstitvi končal na 15. mestu.

Izidi, 42 kilometrov, moški

 1. Sisay Lemma Kasaye (Eti)         2;04:58, rekord proge
 2. Gebretsadik Abraha Adihana (Eti) 2;08:36
 3. Hiskel Tewelde (Eri)              2;08:49
 4. Ayele Abshero (Eti)              2;09:12
 5. Geoffrey Kusuro (Uga)            2;10:53
 6. Peter Kimeli Some (Ken)          2;12:57
 7. Douglas Kipsani Chebii (Ken)     2;13:10
 8. Stephen Chebogut (Ken)           2;13:56
 9. Roman Romanenko (Ukr)            2;15:38
10. Alfers Lagat (Ken)               2;18:18
...
15. Matic Modic (Slo)                2;31:58
18. Simon Navodnik (Slo)             2;34:54
19. Žiga Koprivnik (Slo)             2;36:09

Rok PUhar LM 20178
Sportal Državni prvak v polmaratonu opozoril na dolžino trase

"Trdo delo se nam je tokrat obrestovalo"

Gabrijelu Ambrožiču in ekipi je uspelo, na kar so upali več let. "Želeli smo si časa okoli 2:06:00, dobili pa še boljšega. Zdaj nas čaka obilo dela, da vse to nadgradimo, predvsem pa, da pripeljemo več rekreativnih tekačev." | Foto: Vid Ponikvar Gabrijelu Ambrožiču in ekipi je uspelo, na kar so upali več let. "Želeli smo si časa okoli 2:06:00, dobili pa še boljšega. Zdaj nas čaka obilo dela, da vse to nadgradimo, predvsem pa, da pripeljemo več rekreativnih tekačev." Foto: Vid Ponikvar

Med bolj nasmejanimi je bil po obeh tekih Gabrijel Ambrožič, zadolžen za selekcijo elitnih tekačev. 

"Trdo delo se je končno obrestovalo. Velikokrat se nam je ponesrečilo. Iz takega ali drugačnega razloga. Vselej smo načrtovali smo podobno, rekord, in ga lovili. Letos nam je uspelo. Želja, o kateri nismo na glas govorili, je bil tek okoli 2;06:00. Dobili smo še več kot minuto boljšega. To je izjemen čas, to so izjemni rezultati. Številni veliki maratoni niso dosegli takih časov. Ljubljana ga je. Letos se je vse skupaj sestavilo. Dobili smo potrditev za delo. Od januarja smo se z ekipo trudili, da smo pripeljali ustrezno kakovost, homogeno ekipo. Lemma je vrhunsko pripravljen. Zdaj nas čaka obilo dela, da vse to nadgradimo, predvsem pa, da pripeljemo več rekreativnih tekačev," je bil zadovoljen Ambrožič.

23. ljubljanski maraton
Sportal Volkswagen 23. Ljubljanski maraton v fotografiji

Nova rekordna znamka ljubljanskega maratona na najdaljši razdalji po novem pripada Kenijki Visiline Jepkesho. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nova rekordna znamka ljubljanskega maratona na najdaljši razdalji po novem pripada Kenijki Visiline Jepkesho. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po skoraj desetletju nova ženska rekordna znamka

Tudi v ženski konkurenci so gledalci v deževnem vremenu videli novo rekordno znamko ljubljanskega maratona. Kenijka Visiline Jepkesho je roke v zrak dvignila ob času 2;22:58 in s tem izboljšala prejšnji rekord rojakinje Caroline Cheptanui Kilel iz leta 2009 (2;25:24). Jepkeshova je za osebnim rekordom iz Pariza lani zaostala za slabo minuto in pol (2;21:37).

Do novega rekorda ji je pomagala dobra prijateljica, rojakinja Selly Chepyego, ki je na drugem mestu za 17 sekund zaostala za zmagovalko. "Selly je moja najboljša prijateljica, zelo mi je pomagala. Hvala obema. Počutim se odlično, vesela sem rekorda, sprva nisem vedela, ali bo dovolj, saj nisem vajena teči po dežju, a je bila to zame zelo dobra izkušnja. Opravili smo dobro delo," se je smejalo 30-letnici, ki je v žep pospravila okoli 45 tisoč evrov.

Na tretjem mestu je končala Etiopijka Dibabe Kuma (2;23:34). Najhitrejša Slovenka je postala slovenska gorska tekačica Barbara Trunkelj, ki je v cilj pritekla s časom 2;50:11.

Izidi, 42 km, ženske

 1. Visiline Jepkesho (Ken)          2;22:58, rekord proge
 2. Selly Chepyego (Ken)             2;23:15
 3. Dibabe Kuma (Eti)                2;23:34
 4. Sharon Jemutai Cherp (Ken)       2;25:02
 5. Shuko Genemo Wote (Eti)          2;26:10
 6. Lilia Fisikovici (Mol)           2;28:26
 7. Sutume Asafa Kebede (Eti)        2;29:45
 8. Barbara Trunkelj (Slo)           2;50:11
 9. Karoliona Wasniewska (Pol)       2;53:05
10. Veronika Jurišić (Hrv)           2;58:49
11. Petra Tratnik (Slo)              3;00:12
...
13. Saša Pisk (Slo)                  3;07:10

Preberite še:

Ljubljanski maraton, otroci
Sportal Otroci in mladina so že opravili svoje delo #video #foto

 

Ne spreglejte