Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
20. 6. 2019,
10.50

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Natisni članek

Luka Šamanić Martin Krampelj Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA nabor Zion Williamson

Četrtek, 20. 6. 2019, 10.50

4 leta, 10 mesecev

ZION WILLIAMSON

Zvezdnik, ki bo tudi za Dončića mlečnozobi zelenec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

Prihaja noč, ko se bodo veliki junak velikega finala Kawhi Leonard, kandidata za najkoristnejšega igralca lige Giannis Antetokounmpo in James Harden, slovenski zvezdnik v čakalnici za novinca leta Luka Dončić in protagonist prestopnega roka Anthony Davis, ki ga je pri LA Lakers širokih rok pozdravil tudi LeBron James, vsaj za nekaj časa umaknili ter oder prepustili novemu obrazu. Spoznajte Ziona Williamsona.

Sportal Spremenjeni Dragić: Še vedno sem Gogi iz Kosez, toda …

V ZDA se še vedno niso polegle razprave o tem, ali je Phoenix pred letom storil napako, da ni kot prvega na naboru izbral slovenskega reprezentanta in najkoristnejšega evroligaškega igralca Luke Dončića. Ljubljančan naj bi v začetku prihodnjega tedna tudi uradno postal novinec leta. "O tem niti ne bi smeli razpravljati," pravi Goran Dragić. Še pred tem, že v noči na petek, pa bo liga NBA pozdravila novo zvezdo. Prvega izbranca na naboru, ki je rojen po prelomnem letu 2000. Dvomov o tem, za koga se bodo pri moštvu New Orleans Pelicans, ki jim je žreb namenil vodilno vlogo na Draftu 2019, odločili, že lep čas ni več. "Zion Williamson," je ime, ki ga bo v noči na petek izrekel komisar lige Adam Silver.

Prvi favorit nabora: Zion Williamson | Foto: Getty Images Prvi favorit nabora: Zion Williamson Foto: Getty Images

Zion se predstavi

Košarkarska zgodba o Zionu Williamsonu, 201 centimeter visokem in 127 kilogramov težkem krilnem igralcu se začne tam, kjer so se začele mnoge predhodne zgodbe. V srednješolski telovadnici s skromnimi tribunami, na katerih so gledalci vselej iskali izstopajoče posameznike. Zion, v njegovem primeru je šlo za srednjo šolo Spartanburg v Južni Karolini, je izstopal z izjemnimi atletskimi sposobnostmi. Njegova zabijanja, tudi z obrati za 360 stopinj, se resda niso beležila na VHS-kasete. Bil je pač srednješolski zvezdnik novega kova, katerega akcije so na družbenih omrežjih beležile všečke, še preden se je po atraktivni akciji vrnil v obrambo. Glas o njem pa se je hitro razširil tudi zunaj dvorane.

Le eno leto v NCAA. | Foto: Getty Images Le eno leto v NCAA. Foto: Getty Images Duke kot zadnja odskočna deska

Rojen je 6. julija 2000 v Salisburyju v Severni Karolini. Sin nekdanje atletinje in trenerke Sharonde Sampson ter igralca ameriškega nogometa Lateefa Williamsona. Po spogledovanju z več športi, tudi nogometom, tako ameriškim kot evropskim, je hitro postalo jasno, da bo košarkar. Po odličnih šolskih predstavah in številnih ponudbah je naposled izbral univerzo Duke. Čeprav je imel nekaj zdravstvenih težav, pa je razkošen talent razkazoval tudi na študentskem odru. V povprečno 20 minutah na tekmo je v pretekli sezoni dosegal 22,6 točke, 8,9 skoka in 2 asistenci.  

Kaj pa znanec iz jadranske lige?

Pred naborom je po spletu zaokrožila tudi fotografija z medijskega termina, ki dokazuje izjemno zanimanje za Ziona Williamsona. Okrog njega se je namreč zbral debel grozd novinarjev. Za sosednjo mizo pa na kakšno vprašanje čaka reprezentant Gruzije in član podgoriške Budućnosti Goga Bitadze.

Pravi preizkus

Že ko je v prvi uradni tekmi sezone proti Kentuckyju dosegel 28 točk, se je po ZDA razširil glas o tem, da ne bo prav dolgo plesal pod koši NCAA. Hitro se je prebil tudi v vlogo prvega favorita za nabor. Zdaj je absolutni favorit. Pravzaprav se mu ni treba udeleževati predstavitvenih treningov, saj je jasno, da ga bo izbral New Orleans. Obdan z mikrofoni in kamerami že govori o novem izzivu. Pri tem pa se zaveda izjemnega preskoka, ki ga čaka. Če je zdaj blestel med vrstniki, ga v novi sezoni čaka soočanje z "velikimi fanti". Navsezadnje bo celo za Luko Dončića – zelenec.

Luka Šamanić: iz Olimpije v ligo NBA? | Foto: Getty Images Luka Šamanić: iz Olimpije v ligo NBA? Foto: Getty Images

Šamanić da, Krampelj ne

Poleg Williamsona visoko na naboru kotirajo tudi njegov donedavni soigralec RJ Barrett, leto starejši Temetrius Jamel Morant z univerze Murray State, prodorni branilec Darius Garland, precej bolj izkušeni De'Andre Hunter … Izbor v prvi polovici prvega kroga si lahko obeta tudi 218 centimetrov visoki sudansko-ameriški center Bol Bol. Njegov pokojni oče Manute Bol je bil eden najvišjih igralcev v zgodovini lige (231 centimetrov). Na kandidatni listi najdemo tudi Slovenca Martina Kramplja z univerze Creighton, ki pa v razpoložljivih predvidevanjih ne bo izbran. Izbor v prvem krogu pa si zato lahko obeta Hrvat Luka Šamanić, še vedno član ljubljanske Olimpije, iz katere se je pred finalom DP "za nekaj dni" odpravil v ZDA. A je še vedno tam.

Martin Krampelj
Sportal Američane je poučeval o Dončiću, zdaj želi biti njegov tekmec
Sportal Misterij pokojnega sudanskega velikana: ne le najvišji, temveč tudi najstarejši?

Kako bodo izbirali klubi?

1. New Orleans 
2. Memphis
3. New York        
4. Los Angeles Lakers     
5. Cleveland
6. Phoenix           
7. Chicago
8. Atlanta 
9. Washington
10. Atlanta
11. Minnesota
12. Charlotte         
13. Miami 
14. Boston 
15. Detroit 
16. Orlando           
17. Brooklyn          
18. Indiana            
19. San Antonio     
20. Boston 
21. Oklahoma City
22. Boston
23. Utah
24. Philadelphia
25. Portland
26. Cleveland 
27. Brooklyn  
28. Golden State 
29. San Antonio  
30. Milwaukee

Toronto Raptors
Sportal Proslavo v Torontu očrnil strelski incident, navijači skandirali Leonardu #video
Kawhi Leonard
Sportal Kawhi morilec velikanov, prva brata z naslovoma lige NBA, končano Drakovo prekletstvo
Ne spreglejte