Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
11. 7. 2017,
14.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Union Olimpija liga prvakov Fiba

Torek, 11. 7. 2017, 14.20

6 let, 6 mesecev

Žreb lige prvakov

Olimpija je spoznala evropske tekmece

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Žreb predtekmovalnih skupin lige prvakov v Ženevi je Unionu Olimpiji za nasprotnike namenil AEK, Reyer Venezio, Bayreuth, Banvit in Strasbourg. Skupino C bosta dopolnila še dva kvalifikanta.

Union Olimpija bo v ligi prvakov nastopala v skupini C. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Union Olimpija bo v ligi prvakov nastopala v skupini C. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenski državni prvak Olimpija je imel že pred žrebom zagotovljeno mesto v skupinskem delu lige prvakov in s tem tudi vsaj štirinajst evropskih tekem. Žreb je namreč klube razdelil v štiri osemčlanske skupine. Pri tem v vsaki skupini ostajata odprti dve neznanki. Zadnjih osem udeležencev tekmovanja bodo po trikrožnem sistemu določile kvalifikacijske tekme.

Že zdaj je jasno, da bo evropska sezona v Stožicah zelo pestra. V boju za eno od štirih mest, ki vodijo v osmino finala mladega Fibinega tekmovanja, bodo Ljubljančanom ob dveh kvalifikantih družbo delali še "slovenski" Banvit s trenerjem Sašom Filipovskim in kapetanom Gašperjem Vidmarjem (ekipo pa zapušča Edo Murić), tradicionalno kakovostni grški AEK, italijanski prvak Reyer, četrtfinalist zadnjega nemškega prvenstva in francoski podprvak Strasbourg. 

Kaj o žrebu pravi trener Gašper Okorn?

"Izžrebani smo bili v zanimivo, atraktivno in tekmovalno zelo zahtevno skupino. Banvit, AEK, Venezio in Strasbourg lahko izpostavimo kot favorite skupine, ki bodo branili vstop v drugi del tekmovanja. Pred začetkom se moramo postaviti v vlogo, da iz ozadja napademo uvrstitev v drugi del tekmovanja. Poudarjam, šli bomo iz tekme v tekmo. Želimo si čim višje. Če nam uspe priti v drugi del tekmovanja bo to vrhunski dosežek."

"Daleč od tega, da se predajamo vnaprej, ampak bodimo realni. V tem trenutku nas bolj zanima sestava ekipe, ki poteka z omejenimi sredstvi, kar je glede na finančno sanacijo kluba popolnoma pravilno. Želimo si sestaviti čim bolj čvrsto in konkurenčno zasedbo za sezono 2017/2018. Vse bi rad opozoril – poudarjam, ne iščemo alibija –, da bomo tekmovanje v Fibini ligi prvakov začeli z zadnjega mesta, kar zadeva finance. Verjamem, da nas bo po eni strani to še bolj razbremenilo in motiviralo. Čaka nas dobro in zanimivo tekmovanje brez eksotičnih imen in zato smo po žrebu lahko zadovoljni."

Gašper Okorn bo tudi v sezoni 2017/18 trener Olimpije. | Foto: Sportida Gašper Okorn bo tudi v sezoni 2017/18 trener Olimpije. Foto: Sportida Vrnitev pod Fibino okrilje

Z nastopom v ligi prvakov, v kateri je lani slovenske barve branil domžalski Helios, se Olimpija po kar 17 letih vrača pod okrilje Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Vse od velikega razkola v evropski klubski košarki (Fiba vs. Uleb) je namreč ljubljanski klub nastopal v konkurenčnih tekmovanjih.

Vse do leta 2012 je bila Olimpija redni udeleženec evrolige. Zmaji so tekmovalne pravice pridobivali na različne načine: kot državni prvaki, najboljši v državnem točkovanju, zvesti podpornik snovalcev nove evrolige … A po sezoni 2012/13 so bili bonusi porabljeni, slovenska evroligaška samostojnost odvzeta, Olimpija pa je skupaj s preostalo slovensko klubsko košarko pahnjena na zoženo jadransko košarkarsko sito. Ljubljančani so nato, tudi s pridobivanjem "wild carda", štiri leta vztrajali v EuroCupu.

Letos so prošnje za ponovno posebno vabilo naletele na gluha ušesa, Olimpija pa se seli v ligo prvakov. Prenovljeno klubsko vodstvo ob tem ne skriva ambicij po vrnitvi v EuroCup in v nekaj letih celo v evroligo. A pot med elito se zdi v tem trenutku še zelo oddaljena. Realnost pa so AEK, Banvit ...

Vidmarjev Banvit je v pretekli sezoni gostoval v Domžalah. V novi sezoni bo v Ljubljani. | Foto: Sportida Vidmarjev Banvit je v pretekli sezoni gostoval v Domžalah. V novi sezoni bo v Ljubljani. Foto: Sportida

Še nekaj neznank

Že v ponedeljek so v Stožicah izvedeli za tekmovalni razpored v ligi ABA, zdaj čakajo še na žreb v državnem prvenstvu. Poleg tega se nekaj neznank nanaša še na igralski kader, ki ga bo tudi v novi sezoni vodil trener Gašper Okorn. Ta bo v primerjavi s predhodno sezono v kadru zadržal Dražena Bubnića, Žigo Jurčka, Jana Barbariča in kapetana Gregorja Hrovata. Navedeni druščini se bodo zanesljivo priključili še 203 centimetre visoki 25-letni center Jordan Morgan, mladi Hrvat Roko Badžim, stari znanec iz Sixt Primorske Bojan Radulović, novopečeni kosovski reprezentant Erjon Kastrati in povratnik iz Zlatoroga Jan Špan. Ekipi se bosta priključila še dva mladinca, s katerima bodo Ljubljančani izpolnili slovensko kvoto, načrtujejo pa še dve okrepitvi – eno na položaju krilnega centra ter "križanca" med branilcem in krilom.


Liga prvakov 2017/18

Skupina A: AS Monaco (Francija), Hapoel Holon (Izrael), Murcia (Španija), Enisej Krasnojarsk (Rusija), Dinamo Sassari (Italija), Oldenburg (Nemčija) in dva kvalifikanta.

Skupina B: Gaziantep (Turčija), Chalon (Francija), Tenerife (Španija), Neptunas Klaipeda (Litva) Ventspils (Latvija), PAOK (Grčija) in dva kvalifikanta.

Skupina C: AEK (Grčija), Reyer Venezia (Italija), Union Olimpija Ljubljana (Slovenija) , Bayreuth (Nemčija), Banvit (Turčija), Strasbourg (Francija) in dva kvalifikanta.

Skupina D: Avellino (Italija), Bešiktaš (Turčija), Stelmet Zielona Gora (Poljska), Oostende (Belgija), Nymburk (Češka), Aris (Grčija) in dva kvalifikanta.

 

Kvalifikacije:
Prvi krog: 

Dinamo Tbilisi (Gruzija) - Joventut (Španija)
Keravnos (Ciper) - Avtodor Saratov (Rusija)
Bosna Sarajevo (BiH) – MPH Riesen (Nemčija)
Karpoš Sokoli (Makedonija) - Kalev (Estonija)
Donar Groningen (Nizozemska) - Vytautas (Litva)
Sigal Priština (Kosovo) - Tsmoki Minsk (Belorusija)
Kapfenberg (Avstrija) - Benfica (Portugalska)
Lulea (Švedska) - Antwerp Giants (Belgija)
Zmagovalci bodo namredovali v drugi krog kvalifikacij

Drugi krog (neposredno uvrščeni): Alba Fehervar (Madžarska), Bakken Bears (Danska), Budivelnik (Ukrajina), Kataja (Finska), Mornar Bar (Črna gora), Nižni Novgorod (Rusija), Lukoil Academic (Bolgarija) in Cluj Napoca (Romunija).
Tretji krog (neposredno uvrščeni): Brussels (Belgija), Juventus Utena (Litva), Movistar Estudiantes (Španija), Nanterre (Francija), Orlandina (Italija), Pinar Karsiyaka (Turčija), Rosa Radom (Poljska) in Telekom Baskets Bonn (Nemčija).
V skupinski del lige prvakov bo napredovalo osem zmagovalcev tretjega kroga.
Ne spreglejte