Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 12. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

1

Natisni članek

Igor Kokoškov NBA

Torek, 6. 12. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Igor Kokoškov vskočil na mesto prvega trenerja in zmagal

Zgodovinski dan za slovensko košarko v ligi NBA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

1

Igor Kokoškov | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Šesti december 2016 bo ostal zapisan v zgodovini košarke kot dan, ko je selektor slovenske članske reprezentance popeljal klub v ligi NBA do zmage. Srb Igor Kokoškov je po nenadni bolezni glavnega trenerja Utaha Quina Snyderja prevzel odgovorno vlogo in navdušil.

Košarkarji Utaha so na gostovanju v Los Angelesu premagali Jezernike s 107:101, 44-letni srbski strokovnjak Igor Kokoškov pa je v dvorani Staples Centre vpisal prvo zmago v ligi NBA, ki jo je dosegel kot trener. Še nekaj ur pred srečanjem je bil prepričan, da bo v Los Angelesu pomagal glavnemu trenerju Quinu Snyderju, a je nato 50-letnega Američana pustilo na cedilu zdravje.

Kokoškov: Profesionalec mora biti vedno pripravljen

Snyder, ki sedi na trenerskem stolčku Utaha od leta 2014, zaradi bolezni ni mogel voditi ekipe. Vskočil je Kokoškov, aktualni slovenski selektor, in popeljal moštvo do zmage. Bila je še toliko slajša, saj je Utah v Kaliforniji nastopil brez prvega zvezdnika Georga Hilla.

''Trener Snyder je odličen trener. To je njegova ekipa. Bilo je zahtevno, a morate biti kot profesionalec vedno pripravljeni na izzive. To pričakujemo od igralcev, to se pričakuje tudi od nas trenerjev,'' je dejal Kokoškov, ki je poleti slovensko izbrano vrsto brez večjih težav popeljal na evropsko prvenstvo. Prihodnje leto bo z njo nastopil na Finskem.

Od Los Angelesa do Los Angelesa

Kokoškov se je tako prve zmage razveselil v mestu, kjer je začel spoznavati ligo NBA. Ko se je leta 2000 pridružil strokovnemu vodstvo Los Angeles Clippers, je imel le 29 let. Nato je deloval še v Detroitu, Phoenixu, Clevelandu in Orlandu, od leta 2015 pa mu bogate izkušnje v najmočnejšem prvenstvu na svetu pomagajo pri delu v Salt Lake Cityju, kjer je pomočnik glavnega trenerja.

Tudi navijačice Jezernikov, znamenite Laker Girls, so morale priznati premoč Utaha. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tudi navijačice Jezernikov, znamenite Laker Girls, so morale priznati premoč Utaha. Foto: Guliverimage/Getty Images

''Snyder je naš vodja. Brez njega smo se znašli v nenavadnem položaju, a so se trener Igor in ostalo strokovno vodstvo izkazali. Naredili so fantastičen posel,'' je pomočnika trenerja, ki je v Los Angelesu obul Snyderjeve čevlje, po poročanju srbskega časnika Blic pohvalil prvi strelec Gordon Hayward.

Deseti, a prvi v ligi NBA 

​Kokoškov je deseti selektor slovenske košarkarske reprezentance in prvi, ki je imel priložnosti voditi moštvo v ligi NBA. Najboljše slovenske košarkarje so v obdobju državne samostojnosti vodili še Janez Drvarič, Zmago Sagadin, Andrej Urlep, Boris Zrinski, Slobodan Subotić, Aleš Pipan, Jure Zdovc, Memi Bečirović in Božidar Maljković.
Ne spreglejte