Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
30. 8. 2016,
21.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

košarka reprezentanca Aleksander Sekulić evropsko prvenstvo Kosovo

Torek, 30. 8. 2016, 21.00

6 let, 7 mesecev

Zgodovinski dan za Kosovo prav v Sloveniji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvi tekmec slovenske košarkarske reprezentance v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo bo v Sloveniji postavil poseben mejnik. Kosovo bo namreč prav proti naši izbrani vrsti premierno nastopilo na uradni košarkarski tekmi.

V sredo ob 20. uri se bo začelo popotovanje slovenskih košarkarjev na evropsko prvenstvo. V kvalifikacijah bodo igrali proti Kosovu, Bolgariji in Ukrajini, iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin pa se bodo na EuroBasket 2017 uvrstile zmagovalne ekipe iz vsake skupine ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Izbranci Igorja Kokoškova bodo imeli za začetek nekoliko lažji test, saj jim bodo nasproti stali košarkarji Kosova, ki ga je Mednarodna košarkarska organizacija FIBA marca letos kot 215. po vrsti sprejela med svoje člane.

V sklopu priprav na kvalifikacije, na katere so se pripravljali dva meseca, je Kosovo odigralo tudi nekaj pripravljalnih tekem. Sprva nekaj proti univerzitetnim ekipam, v avgustu pa tudi z evropskimi izbranimi vrstami, proti katerim je vselej izgubilo.

Pripravljalne tekme Kosova (avgust)

Kosovo : Estonija 67:76

Kosovo : Estonija 64:74

Kosovo : Petrolina AEK (klub s Cipra) 65:65

Kosovo : Ciper 62:79

Nizka postava Kosova, za koš bo nevarnih več košarkarjev

Aleksander Sekulić je preučil igro Kosova, ki temelji na nasprotnih napadih. | Foto: Vid Ponikvar Aleksander Sekulić je preučil igro Kosova, ki temelji na nasprotnih napadih. Foto: Vid Ponikvar Med najbolj pomembne člane ekipe spada Dardan Berisha. Ta je v pretekli sezoni pri Sigal Prištini igral skupaj s slovenskim reprezentantom Gezimom Morino, ki sicer prihaja prav s Kosovega. Na delu bomo lahko videli tudi naturaliziranega košarkarja. Američan Justin Doellman je član Barcelone in bo predstavljal eno izmed največjih nevarnosti.

"Kosovo želi igrati hitro košarko z veliko nasprotnimi napadi. Predvsem v prvem polčasu se veliko poslužuje tranzicijske igre. Reprezentanca Kosova je nevarna pri metih z razdalje. Včasih je sposobnih zadevati celo vseh pet košarkarjev na igrišču. Kosovo po drugi strani nima pravega centra, igra z nizko postavo. Centri prav tako zadevajo z razdalje, s čimer razprejo obrambo tekmeca in s tem ustvarijo priložnosti za prodore," je Aleksander Sekulić, ki opravlja funkcijo pomočnika selektorja, sprva spregovoril o prvem tekmecu Gorana Dragića in soigralcev.

"V obrambi želijo biti agresivni, veliko prevzemajo. Treba bo biti osredotočen celotno srečanja. V napadu prednjačita Berisha in Doellman, ki sta gonilni sili te ekipe, a tudi ostalih igralcev ne gre podcenjevati, saj igrajo košarko v dobrih klubih. Čaka nas težko delo," je še povedal Sekulić.

Ne spreglejte