Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
3. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

kazen pretep košarka škandal NBA

Nedelja, 3. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost

Eden največjih škandalov v ameriškem športu #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Leta 2004 se je na košarkarskem parketu, v ligi NBA, zgodil eden največjih incidentov v ameriškem športu. Za to so poskrbeli košarkarji Indiana Pacers in Detroit Pistons. "Pele" so pesti, naokrog je letelo vse, kar je prišlo pod roke. Tekma, ki je spremenila ligo NBA.

Ben Wallace je leta 2004 z udarcem Rona Artesta pod košem brez dvoma začel največji pretep v zgodovini lige NBA. Morda prerivanje med igralcema še ni bilo tako hudo. Veliko huje je bilo, ko se je vse skupaj preselilo na tribune, kjer so bili vpleteni tako igralci kot gledalci. Tekma je bila predčasno prekinjena.

Začelo se je že sezono pred tem

Celotna zgodba se je začela že leto prej, ko sta Detroit in Indiana v končnici odigrala eno od "najgrših" serij tekem. Bilo je veliko nešportnih potez, grobih prekrškov … Na koncu so krajšo potegnili Indiana Pacers, ki, kot kaže, niso najbolje prenesli tega poraza. Štiri minute pred koncem šeste, odločilne tekme je Ron Artest naredil nešportni prekršek nad Benom Wallaceom, kar je pozneje tudi odločilo tekmo. Detroit se je potem uvrstil v veliki finale in na koncu osvojil ligo. Igralci Indiane so bili prepričani, da bi morali oni nositi prestižne prstane na rokah.

Wallace tega prekrška ni pozabil, zato so 19. novembra 2004 tekmo rednega dela med omenjenima ekipama vsi težko pričakovali. Igralci Indiane so šli v to tekmo prepričani, da jo dobijo na vsak način in se Detroitu tako oddolžijo za poraz v prejšnji sezoni. To jim je na koncu tudi uspelo, a ozračje v dvorani je bilo vseskozi napeto.

   

Počilo je 45 sekund pred koncem tekme

Ron Artest je bil najboljši igralec na igrišču, a očitno to ni bilo dovolj za njegovo zadoščenje. Moral se je maščevati za prekršek v pretekli sezoni. Do konca tekme je bilo še 45,9 sekunde, rezultat je bil 82:97 za Indiano. Ben Wallace je v eni izmed zadnjih akcij želel žogo zabiti v koš, medtem pa ga je Artest udaril po glavi. To je bilo dovolj, da je Wallacea sprovociral do te mere, da je ta skočil vanj. Prišlo je do vsesplošnega prerivanja, nekaj trenutkov pozneje so igralce le uspeli dati narazen. Kazalo je, da so se strasti že umirile, a najhuje je šele prišlo.

pretep | Foto: YouTube Foto: YouTube Ko je vanj priletela pijača, se mu je "snelo"

Artest se je v izogib pretepu iz samo njemu znanega razloga ulegel na zapisnikarsko mizi in čakal, da se strasti umirijo. Čeprav je kazalo, da je povsem miren, pa je očitno v njem vrelo. Eden izmed navijačev Detroita je Artesta zadel s kozarcem pijače ... Takrat mu je "počil živec". V naslednjem trenutku je bil že na tribuni, ko je napadel navijača (Johna Greena). Pozneje se je izkazalo, da se je spravil na napačnega. Prišlo je do vsesplošnega pretepa, nekateri navijači so prišli celo na parket in želeli obračunati s košarkarji Inidane. Vmešali so se tudi policisti, ki so uporabljali solzivec ... Skratka, v dvorani je vladal cel  kaos.

Ron Artest | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Suspendiran do konca sezone Ben Wallace je prvi na parketu izgubil živce. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ben Wallace je prvi na parketu izgubil živce. Foto: Guliverimage/Getty Images

Indiana, ki je bila ena izmed glavnih favoritov za zmago v ligi NBA, se do konca sezone ni uspela izvleči iz te krize. Ron Artest, ki je prekršil osnovno pravilo - košarkar pod nobenim pogojem ne sme na tribune – je bil suspendiran do konca sezone, prav tako ni smel igrati v končnici. Stephen Jackson je dobil prepoved igranja na 30 tekmah, Jermaine O'Neal pa 15. Košarkarji Detorita so jo odnesli veliko bolje. Ben Wallace, ki je vse skupaj začel, je dobil prepoved igranja na šestih tekmah. Skupaj je bilo kaznovanih devet igralcev, skupne kazni pa je bilo prek 11 milijonov dolarjev (9,3 milijona evrov).

Pozneje sta se ekipi srečali v polfinalu vzhodne konference. Indiana se je brez Rona Artesta težko kosala z aktualnimi prvaki in tako še enkrat izgubila.  Zaradi tega dogodka so v ligi NBA postavili veliko bolj zaostrena pravila.

Navijač John Green v zaporu sedel 93 dni

Vse skupaj se je pozneje preselilo na sodišče, kjer so navijača Johna Greena obtožili, da je bil v dvorani The Palace of Auburn Hills kriv za vsesplošen pretep, potem ko je Rona Artesta udaril s pestjo. Sodišče v Rochester Hillsu je ob tem Greena oprostilo obtožbe, da je v Artesta vrgel pijačo, preden je ta šel obračunavat na tribune. Green je bil obsojen na 93 dni zaporne kazni, prav tako pa je moral plačati denarno kazen v višini 500 dolarjev. Nekaterim igralcem je sodišče odredilo pogojno kazen, prav tako pa so morali opraviti družbenokoristna dela.

Metta World Peace je nazadnje igral pri LA Lakers. | Foto: Guliverimage/Getty Images Metta World Peace je nazadnje igral pri LA Lakers. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta pozneje si je Ron Artest spremenil ime

Nekaj let pozneje si je Ron Artest spremenil ime v Metta World Peace.  Metta v budizmu pomeni prijaznost in ljubezen, priimek pa v angleščini pomeni svetovni mir. Metta World Peace, ki šteje 37 let,  je letos odigral zadnjo sezono v ligi NBA, ko je nosil dres LA Lakers.

Ne spreglejte