Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 9. 2017,
14.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

EuroBasket 2017 Petrol Olimpija Fenerbahče Željko Obradović

Torek, 26. 9. 2017, 14.03

6 let, 7 mesecev

(Po)učne minute z legendarnim trenerjem

Željko Obradović hvali Slovence in poziva k sindikalizmu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Ob hvalnicah na račun slovenske reprezentance ter njenih vodij Gorana Dragića in Luke Dončića se je legendarni trener Željko Obradović med gostovanjem v Stožicah dotaknil tudi spora med evroligo in Fibo. Rešitev vidi v sindikatu igralcev, ki bi udaril po mizi.

Željko Obradović je z devetimi naslovi evropskega klubskega prvaka najuspešnejši evropski trener. | Foto: Sportida Željko Obradović je z devetimi naslovi evropskega klubskega prvaka najuspešnejši evropski trener. Foto: Sportida

Gostovanja Željka Obradovića so bila včasih del ljubljanske košarkarske folklore. S slovesom Olimpije od evrolige so postala občutno redkejša oziroma omejena na zasebne obiske ali kakšno prijateljsko tekmo. "Rad pridem v Ljubljano. Navsezadnje je tudi župan moj dober prijatelj," je ob ponedeljkovem gostovanju Fenerbahčeja, ki je na prijateljski tekmi tesno premagal Petrol Olimpijo (82:78), dejal 57-letni strateg iz Čačka.

Tokrat je sicer deloval nekoliko bolj zadržano. Vseeno pa je z nekaj skoki na igrišče in občasno povzdignjenim glasom upravičil svoj sloves. "Smo v fazi priprav, predvsem pa v nizu pripravljalnih tekem," je pojasnil Obradović, ki je z aktualnimi evropskimi klubskimi prvaki v Ljubljano pripotoval neposredno z močnega mednarodnega turnirja v Zadru, že danes pa ga čaka pripravljalni obračun z beograjskim Partizanom, kjer je sicer prebil večino igralskih sezon in nato pred 26 leti začel pisati tudi izjemno uspešno trenersko zgodbo.

Evropa da, NBA ne

"Marsikje je lepo. Najlepše pa je tam, kjer so tvoji prijatelji," z nasmehom pripoveduje najuspešnejši evroligaški trener vseh časov, ki ima še triletno pogodbo s Fenerbahčejem. "Cilji so tudi letos visoki. Morajo biti. Že prijateljska tekma z Olimpijo pa je pokazala, kakšen bo odnos vseh tekmecev – napadalen. Jasno, vsi bodo želeli naš skalp, zato bo pomemben predvsem odziv mojih igralcev," pred evroligaško sezono, ki se bo končala z zaključnim turnirjem v Beogradu, pripoveduje Obradović.

Letos do naslova v Istanbulu, prihodnje leto v Beogradu? | Foto: Reuters Letos do naslova v Istanbulu, prihodnje leto v Beogradu? Foto: Reuters

Fenerbahče je sicer njegov šesti klub, obenem pa peti, s katerim se je zavihtel na evroligaški prestol. Kar petkrat je bil evropski klubski prvak s Panathinaikosom, po enkrat pa s Fenerbahčejem, Realom, Joventutom in Partizanom. Tudi zaradi tega ne čudi njegova navezanost na Evropo in evroligo. "Liga NBA me ne bo videla. Tu mi je lepo," sporoča.

"Je kdo vprašal igralce?"

Ob pogovoru s slovensko sedmo silo pa se legendarni trener ni mogel izogniti niti najbolj vroči evropski košarkarski temi – sporu med ECA, ki drži roko nad evroligo, ter mednarodno košarkarsko zvezo Fiba. Naj spomnimo, kamen spotike je nov kvalifikacijski sistem za velika tekmovanja, po katerem želi Fiba klubske sezone prekinjati s tako imenovanimi reprezentančnimi okni, v katerih bi se igrale kvalifikacijske tekme. Pri evroligi so odločni: tekmovanja ne bomo prekinjali. Posledično bi bila/bo torej glavnina reprezentanc močno oslabljenih, v najbolj neugodnem položaju pa se bodo znašli evroligaški igralci, saj iz največjih panožnih zvez že prihajajo namigi o tem, da bodo selektorji vseeno povabili tudi njih.

Obradovićev Fenerbahče je v Stožicah strl odpor Olimpije.
 | Foto: Sportida Obradovićev Fenerbahče je v Stožicah strl odpor Olimpije. Foto: Sportida "Največja čast je igrati za reprezentanco. Svojim igralcem tega nisem nikoli preprečeval. Toda obstajajo obdobja za to," je oster Obradović, sicer vidno nezadovoljen nad politiko Fibe. "Sodelovanje v evroligi je prostovoljno. Klubov nihče ne sili, naj sodelujejo v tem tekmovanju. Po drugi strani pa je Fiba lani grozila igralcem, da jim bo prepovedala nastop na olimpijskih igrah. Veste, kaj? Ko bodo vsi delali v dobrobit košarke, bodo za košarko prišli lepši časi," pravi srbski trener, ki pogreša odločnejšo držo košarkarjev.

"Igralci se morajo združiti in reči: 'Gospodje, brez nas ne bo šlo!' Košarka se lahko igra brez vseh, le brez košarkarjev ne. Funkcionarji, trenerji, sodniki … Vsi smo pomembni. A brez nas se košarka lahko igra, brez igralcev pač ne. Potrebujejo sindikat, ki ga zdaj nimajo," je, obdan s številnimi slovenskimi novinarji, pristavil Obradović.

O slovenskem zmagoslavju na EuroBasketu

"Izjemen in predvsem zaslužen uspeh. Čestitke Igorju Kokoškovu, vodstvu zveze in vsem igralcem."

"Dragić? On je pravi vodja. To je znova dokazal."

"Dončić je izjemen talent, predvsem pa, v nasprotju s številnimi vrstniki, ki poslušajo starše in menedžerje, misli s svojo glavo. Kdor posluša samega sebe, je uspešen."

Ne spreglejte