Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 11. 2020,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Slovenija EuroBasket 2022 EuroBasket kvalifikacije za evropsko prvenstvo Aleksander Sekulić

Ponedeljek, 30. 11. 2020, 4.00

2 leti, 8 mesecev

Aleksander Sekulić po drugem ciklusu kvalifikacij za EuroBasket 2022

Začutil je olajšanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić je debitiral na mestu selektorja z dvema zmagama. | Foto Vid Ponikvar

Aleksander Sekulić je debitiral na mestu selektorja z dvema zmagama.

Foto: Vid Ponikvar

"Osnovna ideja je bila, da povežemo ekipo. To nam je uspelo. Največja zasluga gre igralcem. Gledali smo, na čem bi bil poudarek, da bi bili videti na igrišču boljše. Uspelo nam je," je po uspešnem krstu na mestu selektorja slovenske košarkarske reprezentance, ki je tik pred uvrstitvijo na EuroBasket, povedal novi prvi mož stroke Aleksander Sekulić.

V preteklosti je veljalo pravilo, da ima evropski prvak kakor še nekaj reprezentanc neposredno zagotovljeno mesto na naslednjem evropskem prvenstvu. A so pri Mednarodni košarkarski zvezi Fiba spremenili režim in vse ekipe poslali v kvalifikacije.

Čeprav je Slovenija leta 2017 v Istanbulu osvojila zgodovinsko zlato medaljo, je morala tako na daljšo pot branjenja naslova. Po prvem kvalifikacijskem ciklusu je imela na svojem računu poraz proti Madžarski in zmago proti Avstriji. Slabše igre so bile razlog, da se je moral s selektorskega mesta posloviti Rado Trifunović. Za letošnje poletje je bilo sprva predvideno, da bo Slovenijo v kvalifikacijah za olimpijske igre vodil priznani Dimitris Itoudis, a so te zaradi koronavirusa prestavljene na leto 2021.

Slovenija : Avstrija, kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Sportal Dragićevo sporočilo po zmagi Slovenije

"Nerad primerjam. Vedno so različne okoliščine."

Slovenska reprezentanca je na novega selektorja čakala do 6. novembra, ko se je na izpraznjeno mesto usedel Aleksander Sekulić. Slovenijo je ob prevzemu dirigentske palice popeljal do zmag protu Ukrajini in Avstriji ter skupaj z igralci naredil odločen korak proti evropskemu prvenstvu 2022. Če bodo danes Ukrajinci v Stožicah premagali Avstrijce, bo to tudi dokončno jasno, sicer bo treba počakati na zadnji kvalifikacijski ciklus. A tudi takrat ne bo nobene pretirane bojazni, da si naši ne bi zagotovili mesta med najboljšimi na stari celini.
Zadovoljen je, da so se košarkarji tako hitro povezali. | Foto: Vid Ponikvar Zadovoljen je, da so se košarkarji tako hitro povezali. Foto: Vid Ponikvar V igri je bil viden napredek, predvsem v segmentu branjenja koša. O tem, kaj je bilo drugače od prejšnjega ciklusa, je Sekulić po nedelji povedal: "Nerad primerjam. Vedno so različne okoliščine. Nikoli ni bila vprašljiva borbenost pri igralcih, tudi v prejšnjih akcijah ne. Vedno gledam s pozitivne strani. Zdaj smo imeli malce več časa. Gledali smo, na čem bi bil poudarek, da bi bili videti na igrišču boljše. Uspelo nam je. Težava kratkih priprav je, da težko veš, kako se bo ekipa odzvala na taktične zamisli v napadu. Na tem moramo graditi tudi naprej."

Slovenija : Avstrija, kvalifikacije za evropsko prvenstvo
Sportal Ukrajinska zmaga razveselila Slovence: vstopnica za EuroBasket 2022 je v žepu

Večja odgovornost

Njegova osnovna ideja je bila povezati ekipo, kar mu je uspelo. Ob tem je izpostavil, da gre največja zasluga za ta podvig košarkarjem, saj so se zavedali tega. Posledično je bilo trenerskemu štabu lažje voditi in narediti tisto, kar so si zamislili.

"V tem balončku smo naredili, kar se je od nas pričakovalo. Osredotočeni moramo biti na stvari, na katere lahko vplivamo. In to sta naslednji tekmi. Če se zberemo v takšni obliki kot zdaj, potem lahko tako nadaljujemo. Rezerve so vedno. Narediti bomo morali natančno analizo obeh tekem in to nato izboljšati na naslednjih tekmah," je dejal Sekulić, ki je bil praktično od leta 2006 nenehno pomočnik v članski izbrani vrsti.

Nadaljevati želijo v tem ritmu in hitro igro graditi na agresivni obrambi. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Nadaljevati želijo v tem ritmu in hitro igro graditi na agresivni obrambi. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Zato mu je bilo tudi nekoliko lažje obuti selektorske čevlje, saj okolje pozna do potankosti. A vloga prvega moža je vseeno povsem drugačna funkcija, ki ji ni vsak kos. "Zame je bila čast biti v reprezentanci v vseh vlogah, ki sem jih imel. Zdaj kot selektor je večja odgovornost. Pa ne zato, ker sem prvič v tej vlogi. Preprosto ne moreš vedeti, kako bomo videti na parketu. Nismo imeli trening tekme, da bi to lahko preverjali. Vesel sem, da nam je uspelo zmagati. Začutil sem olajšanje," je o debiju na selektorskem mestu dejal Sekula.

Slovenija bo do konca kvalifikacij odigrala še tekmi z Madžarsko in Ukrajino. Termin z zadnjo je 19. februar 2021, ni pa še jasno, kdaj se bodo skušali slovenski košarkarji oddolžiti za poraz našim severovzhodnim sosedom, potem ko so morali ti zaradi pozitivnih testov na koronavirus zapustiti balonček v Ljubljani.

Ne spreglejte