Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 4. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

dolg Union Olimpija

Sreda, 12. 4. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Blokirana Olimpija v iskanju sončnih žarkov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Union Olimpija Cedevita liga ABA | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kdaj bo košarkarska Olimpija splavala iz rdečih številk, je že večletno vprašanje, na katero še ni nihče našel odgovora. Ta je zavit v tančico. "Trudimo se, da bi se dogovorili o poravnavah. Nismo se še dogovorili z vsemi upniki. Z enimi je težje, z drugimi lažje, a je to razumljivo, ker je takšna tema," pravi direktor kluba Matevž Zupančič.

"S 5,5 milijona nam je uspelo priti na 1,8 milijona evrov, kar je fantastičen rezultat. A je zadnji korak najtežji, ko si tik pred ciljem. Avgusta lani bi lahko vse skupaj zaprli, a smo šli dalje, v sezoni vzorno in brez zamud. Dlje ko čakaš, da poplačaš dolgove, dražje je vse skupaj," je na hitro opisal stanje Union Olimpije, kar zadeva finančni dolg.

Klub je poskušal dolg omiliti s poenostavljeno prisilno poravnavo, a pri dogovarjanju z upniki niso bili uspešni, zato je vse skupaj padlo v vodo, približno 1,8 milijona evrov dolga pa je ostalo. Potem ko je sodišče zavrnilo prošnjo, je klubski račun spet blokiran.

"Z nekaterimi upniki je lažje, z drugimi težje"

Direktor Matevž Zupančič ima kljub blokiranemu računu veliko dela. | Foto: Vid Ponikvar Direktor Matevž Zupančič ima kljub blokiranemu računu veliko dela. Foto: Vid Ponikvar "Trudimo se, da bi se dogovorili o poravnavah. Nismo se še dogovorili z vsemi upniki. Z nekaterimi je težje, z drugimi lažje, a je to razumljivo, ker je takšna tema. O podrobnostih ne morem govoriti. Gre v pravo smer. Še dva meseca moramo zdržati. Do zdaj smo finančno vse izpeljali dobro," razlaga Zupančič in dodaja: "Blokada ni visoka. S Fursom smo se dogovorili o obročnem odplačevanju dolga. To je bil največji del. Tožbe igralcev prek Fibinega sodišča BAT ne vplivajo na tekoči račun. S temi igralci se pogajamo. To so manjše blokade, ki niso grozljive. Z rednimi sponzorskimi prihodki to lahko pokrivamo."

Olimpijina strategija v zadnjih letih ni imela trdnih temeljev. Ekipa se je po vsaki sezoni malodane popolnoma premešala, pogodbe z igralci so v večini enoletne, nadarjeni mlajši košarkarji so zaradi različnih razlogov odpotovali v tujino. V ozadju namreč zaradi finančnega bremena nenehno visi nad glavo Damoklejev meč, ki onemogoča takšno delovanje, kot bi si številni želeli.

"Vsi bi radi, da podaljšamo pogodbo z Oliverjem, vendar s čim?"

"Vsi bi radi, da podaljšamo pogodbo z Devino Oliverjem, vendar s čim." | Foto: Vid Ponikvar "Vsi bi radi, da podaljšamo pogodbo z Devino Oliverjem, vendar s čim." Foto: Vid Ponikvar "Družina, ki nas finančno podpira, naj bi ostala. Bazen sponzorjev ostaja, zneski pa bodo v merilih letošnje sezone. Koliko od tega bo šlo za nazaj in koliko za naprej, bomo videli. Vsi bi radi dolgoročno zgodbo, vendar je težko, če nimaš dolgoročnih pogodb s sponzorji in igralci. Predsednik sveta sponzorjev Jože Mermal je nedavno lepo povedal, da moraš imeti dolgoročne pogodbe, če želiš delati dolgoročno. Vsi bi radi, da podaljšamo pogodbo z Devino Oliverjem, vendar s čim," se sprašuje Zupančič.

Klub ima ambicije, da tudi v prihodnje igra košarko na mednarodni ravni. Ob ligi ABA tudi kakšno od evropskih tekmovanj. "Ob vsej tej zmešnjavi v evropski košarki se ne ve, kdo bo kje sploh igral. Si pa jasno želimo igrati v mednarodnih tekmovanjih," pravi direktor kluba, ki ni zadovoljen z vstopom v ligo za prvaka.

Olimpija, ki je letos pod dolgem času osvojila pokalno lovoriko, je po polovici z vsega dvema zmagama in tremi porazi na četrtem mestu: "Slabo smo začeli. Nekaj smole smo imeli s poškodbami. Vemo, da je bil Oliver več kot en teden zunaj pogona, Nikola Janković ima težave s hrbtom. Sploh ni treniral, proti Krki pa je igral z injekcijo. Gregor Hrovat je imel vročino. V napačnem trenutku se je vse skupaj nabralo. Psihofizično smo se napačno odzvali, kar pa ne pomeni panike. Cilj je priti v polfinale in nato nadaljevati. Vse je v naših rokah. Se pa strinjamo, da nismo začeli po željah. Čas za odziv imamo."

Ne spreglejte