Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 5. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

Natisni članek

Sportalov zakaj, Sportalov zato Fiba NBA Goran Dragić Goran Dragić

Ponedeljek, 1. 5. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

SPORTALOV ZAKAJ, SPORTALOV ZATO

Goran Dragić bo moral letos poleti igrati po drugačnih pravilih

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85
Michael Jordan | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Svet košarke je razdvojen, zato se morajo akterji na parketu prilagajati. Zlasti tisti košarkarji, ki si kruh služijo v najmočnejši ligi NBA in igrajo tudi na mednarodne tekme. Eden od takih je Goran Dragić, ki ga letos čaka evropsko prvenstvo, na katerem veljajo drugačna pravila kot v ligi NBA.

Košarko je izumil James Naismith, ki se je onstran luže te igre spomnil leta 1891. Prvotno se je košarka igrala celo z nogometno žogo.

Če pri nogometu veljajo ista pravila v najmočnejših ligah in na vseh večjih tekmovanjih, pri košarki ni tako. V ZDA v ligi NBA vodijo svojo igro, drugod po svetu pa so za svoja vzeli pravila Mednarodne košarkarske organizacije (Fiba). V Ameriki se ne ozirajo na to, kar imajo drugod, in se držijo svoje rdeče niti, kar da jasno vedeti, kdo ima moč v tem športu.

Oni so nosilci košarke na svetu. Košarkarji z drugih celin sanjajo, da bi igrali v NBA, zato Fiba, čeprav je svetovna košarkarska organizacija, nima moči, da bi v ligi NBA karkoli spreminjala. Za nameček so se njena pravila nekoliko približala tistim v ZDA, saj želijo tudi drugod po svetu igrati bolj dinamično košarko.

Fibo je leta 1932 ustanovilo osem držav, od tega sedem evropskih in Argentina. Vse do leta 1989 so na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah za ZDA igrali košarkarji, ki niso bili profesionalci iz lige NBA. Šele na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni smo lahko videli "dream team" na čelu z Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom in Larryjem Birdom. Jordan je recimo zlato medaljo osvojil že leta 1984, vendar takrat še ni igral v ligi NBA.

Goran Dragić bo imel letos poleti drugačna pravila kot v ZDA

Goran Dragić v ligi NBA igra po drugačnih pravilih kot v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Dragić v ligi NBA igra po drugačnih pravilih kot v dresu slovenske reprezentance. Foto: Guliverimage/Getty Images Zato pa se morajo tisti košarkarji, ki igrajo v najmočnejši ligi na svetu, prilagoditi, ko pridejo na vrsto mednarodna tekmovanja, kot so evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre.

Goran Dragić bo moral letos poleti na EuroBasketu igrati po drugačnih pravilih kot v ligi NBA, kjer je član Miami Heat.

Igrišča so nekoliko drugačnih dimenzij, igra pa za razliko od lige NBA traja manj časa. V NBA igrajo štiri četrtine po 12, v drugih ligah po deset minut. Ker igrajo manj minut, imajo na voljo tudi manj osebnih napak. Na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah morajo košarkarji zapustiti igro po petem prekršku, v NBA pa jih imajo na voljo šest. Nekatere poglavitne razlike si lahko pogledate v spodnji tabeli.

Nekaj pravil, ki se na prvenstvih in olimpijskih igrah razlikujejo od pravil v ligi NBA

Pravila Fiba NBA
Igralni čas 4-krat 10 min (podaljšek 5 minut) 4-krat12 minut (podaljšek 5 minut)
Čas napada 24 sekund (po napadalnem skoku 14 s) 24 sekund
Črta za tri točke 6,75 m 7,24 m
"Minuta" odmora 2 v prvem polčasu, 3 v drugem (le dva v zadnjih dveh minutah 4. četrtine), 1 na podaljšek 6 skupno + enega 20-sekundega v enem polčasu, 2 v podaljšku
Skok za žogo Na začetku tekme. Ekipa, ki ni dobila posesti, dobi posest žoge ob naslednji mrtvi žogi. Na začetku tekme. Ekipa, ki ne dobi posesti žoge, jo ima na začetku 2. in 4. četrtine. Tista ekipa, ki na začetku dobi posest, jo ima nato še ob začetku 3. četrtine. Vse mrtve žoge se rešijo s skokom za žogo.
Prekrški Maksimalno 5 (v to spadata tudi nešportna in tehnična napaka). Maksimalno 6 (izključen tudi, če dobi dve tehnični napaki).
Prosti meti 2 prosta meta dodeljena po vsakem prekršku po koncu 4. četrtine. Ne vključuje prekrškov v napadu, če ima ekipa žogo v posesti. Po 4. osebni napaki ekipe (bonus) v eni četrtini vsak nadaljnji prekršek, ki ni bil storjen pri metu, pomeni dva prosta meta.  2 prosta meta dodeljena po vsakem prekršku po izpolnjenem bonusu (štiri osebne napake ekipe) ali v zadnjih dveh minutah vsake četrtine.
Tehnična napaka Prosti met in posest žoge na sredini žoge. Prosti met. Igra se nadaljuje od tam, kjer je bila prekinjena.
Conska obramba Dovoljena. Dovoljena, vendar z omejitvijo. Obrambni igralec ne sme stati več kot tri sekunde v prepovedani coni pod obročem, če ob tem ne pokriva igralca.
Koraki Ko košarkar v teku prejme žogo in želi nadaljevati vodenje žoge, se mora ta dotakniti tal pred prvim korakom. Ko košarkar v teku prejme žogo in želi nadaljevati vodenje žoge, se mora ta dotakniti tal pred drugim korakom.

 

Ne spreglejte