Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
28. 10. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Matjaž Smodiš Luka Dončić Luka Dončić Zoran Dragić EuroBasket 2017 Klemen Prepelič Gašper Vidmar Edo Murić Alen Omić Jaka Blažič

Petek, 28. 10. 2016, 12.07

6 let, 6 mesecev

"Vsem je jasno, da je Luka Dončić nekaj posebnega"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Evropi so vse oči uprte v Luko Dončića, ki ga slovenski ljubitelji košarke na EuroBasketu prihodnje leto pričakujejo v dresu naše izbrane vrste. Selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je lahko ob predstavah naših igralcev zadovoljen, saj so nekateri dobro začeli sezono.

Slovenska izbrana vrsta se je letos poleti prek kvalifikacij brez poraza uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v štirih državah.

Uvodni del bodo gostili Finska, Izrael, Romunija in Turčija. Zadnji bo pripadla tudi čast, da bo pozdravila tiste reprezentance, ki se bodo potegovale za odličja.

Selektor Igor Kokoškov s svojimi pomočniki budno spremlja igre naših košarkarjev, saj bi rad sestavil moštvo, ki bo naskakovalo dober rezultat.

"Ne teče nam še voda v grlo. Vse košarkarje dobro poznamo. Trenutno še načrtujemo vljudnostne obiske, odločitev, koliko jih bomo obiskali, pa bo še padla. Odvisno, koliko si bomo lahko privoščili. To bo pokazal čas. Spremljamo pa vse. Vseh tekem si sicer ne morem ogledati, pregledam pa statistiko. Vidimo, da vsi zelo dobro igrajo," je o spremljanju in morebitnem obiskovanju reprezentantov dejal direktor reprezentance Matjaž Smodiš.

Slovenski Srb Marinković navdušuje

Ivan Marinković, ki ima slovenski potni list, je drugi strelec lige ABA. | Foto: ABA liga Ivan Marinković, ki ima slovenski potni list, je drugi strelec lige ABA. Foto: ABA liga Največji manko v izbrani vrsti je jasno na mestu krilnega košarkarja, kjer nimamo suverenih igralcev. Na tem igralnem mestu je v letošnji reprezentančni akciji igral Edo Murić, ki se sicer najbolje znajde na mestu krilna.

Sezono je v dresu Zadra izvrstno začel tudi Ivan Marinković, ki ima poleg srbskega državljanstva tudi slovensko – njegov oče je namreč iz Kranja. Ker je že igral za mlajšo srbsko selekcijo, bi lahko za slovensko reprezentanco igral le kot naturalizirani košarkar.

Ker lahko vsaka reprezentanca igra z enim naturaliziranim košarkarjem, strokovno vodstvo nima veliko manevrskega prostora. V zadnjih letih je imel ta naziv Alen Omić.

Marinković se lahko pohvali z 21,3 točke na tekmo, kar ga uvršča na drugo mesto med strelci v regionalni ligi ABA.

Selektor Kokoškov je v kvalifikacijah računal na trinajst košarkarjev, na EuroBasketu pa jih bo lahko v ekipi le dvanajst.

V letošnji reprezentančni akciji so igrali:

Jaka Blažič
Vlatko Čančar
Žiga Dimec
Goran Dragić
Zoran Dragić
Jaka Klobučar
Miha Lapornik

​Gezim Moirina
Edo Murić

​Alen Omić
Klemen Prepelič
Gašper Vidmar
Saša Zagorac

Kapetan Dragić začel na pravi način

Goran Dragić je zmagovito vstopil v novo sezono lige NBA, v kateri bo imel pri Miami Heat vlogo nosilca. | Foto: Getty Images Goran Dragić je zmagovito vstopil v novo sezono lige NBA, v kateri bo imel pri Miami Heat vlogo nosilca. Foto: Getty Images Dobrodošlo je, da je v sezono odlično vstopil prvi mož izbrane vrste Goran Dragić, ki ga čaka naporno tekmovalno obdobje v ligi NBA, saj bo nosilec Miamijeve igre.

Jaka Blažič se je v tem tednu izkazal na derbiju evrolige proti Real Madridu in z zmagovito trojko ter skupno 21 točkami Baskonio popeljal do velike zmage. 19-letni Vlatko Čančar je pri Mega Leksu v povsem drugačnem položaju, kot je bil pri Unionu Olimpiji. Dobiva namreč več kot 13 minut časa za dokazovanje in priložnost s pridom izkorišča.

Center Žiga Dimec je naredil korak naprej in je v primerjavi z lansko sezono praktično podvojil svojo statistiko v regionalnem tekmovanju (11,8 točke in 7,4 skoka). Rahel napredek je naredil tudi njegov klubski kolega Matic Rebec (9,2 točke, 6,4 podaje in 3 skoke na tekmo v ligi ABA).

Jaka Klobučar je drugi strelec Istanbula BB in v turškem prvenstvu dosega po 10,7 točke, pet skokov in 2,7 podaje na tekmo.

Omić je poleti iz Gran Canarie prestopil v bogatejši Anadolu Efes in je v domačem prvenstvu s tremi zmagami še neporažen, v elitni evroligi pa je ta teden na turškem derbiju proti Darušafaki vzel prvi skalp. Omić je dobro razpoložen v turškem prvenstvu, v katerem se lahko pohvali z 12,3 točke in 8 skoki na tekmo.

V Turčiji gre dobro tudi Edu Muriću in Gašperju Vidmarju, ki ju pri Banvitu vodi slovenski trener Sašo FIlipovski. Tako v turškem prvenstvu kakor tudi v Fibini Ligi prvakov še ne poznajo poraza. Statistične kolone pa so bolj zapolnjene pri Vidmarju, ki v turškem prvenstvu dosega po 14 točk in 5,7 skoka na tekmo. Vsi pa dobro vemo, kako koristen košarkar je Murić, ki s svojo energijo velikoopravi že v obrambi.

Zoran Dragić še ni med nosilci 

V pričakovanju eksplozije Zorana Dragića. | Foto: Grega Valančič/Sportida V pričakovanju eksplozije Zorana Dragića. Foto: Grega Valančič/Sportida Pod vodstvom srbskega strokovnjaka Duška Vujoševića pri Limogesu igra Klemen Prepelič, ki je s 15 točkami drugi strelec ekipe, skrbi pa tudi za skoke (3) in podaje (2,5).

Prvič se je v tujini preizkusil Miha Lapornik, ki je prav tako zapustil Olimpijo in se podal v španski Bilbao. Njegovemu klubu gre v domačem prvenstvu odlično, saj je po petih tekmah s štirimi zmagami na visokem tretjem mestu. Priložnost za igro dobiva tudi Miha, ki pa strelsko še ni najbolj razpoložen. V španskem prvenstvu v 11 minutah prispeva 1,8 točke, v Eurocupu pa v 14 minutah 2,5 točke na tekmo.

V sosednji Italiji lahko na delu vidimo Zorana Dragića. Njegovo moštvo na Apeninskem polotoku še nima konkurence in je s štirimi zmagami suvereno na prvem mestu, v evroligi pa ima po štirih krogih polovičen izkupiček. Zoki se je pozno priključil ekipi, pa čeprav je reprezentančni tabor zapustil predčasno.

Trener Jasmin Repeša mu v povprečju namenja po slabih 20 minut za igro, v tem času pa Zoki v domačem prvenstvu dosega 8,3 točke in 9,5 točke v evroligi. Če je v italijanskem prvenstvu s 5,3 skoki razpoložen pri pobiranju odpadnih žog, pa je trenutno v evroligi pri dveh skokih na tekmo.

Najstarejši v reprezentanci Saša Zagorac se je preselil v Bolgarijo k Lukoil Academicu. V Ligi prvakov v 18 minutah dosega devet točk, v domačem prvenstvu pa v 22 minutah igre 6 točk. Gezim Morina, ki je prav tako krilni center, v slovenskem prvenstvu za Primorsko dosega 10,8 točke in 4,5 skoka na tekmo 

Luka Dončić, fant, ki si ga želi vsak trener

Luka Dončić pri vsega 17 letih navdušuje košarkarski svet. | Foto: Sportida Luka Dončić pri vsega 17 letih navdušuje košarkarski svet. Foto: Sportida In kdo so košarkarji, ki najbolj trkajo na vrata reprezentance?

V prvi vrsti je treba omeniti Luko Dončića, ki pri vsega 17 letih kaže odlične predstave in je postal eden od pomembnih članov slovitega Real Madrida. Trener Pablo Laso mu zaupa. V domačem tekmovanju mu namenja 16,8 minute na tekmo, Lukove statistične kolone pa so zaradi raznovrstnosti dodobra zapolnjene. Dosega namreč 7,5 točke, 4,8 skoka in 2,8 podaje na tekmo.

V evroligi je le minuto manj na parketu, njegove številke pa so 7,8 točke, 3,5 skoka in 2,5 podaje, kar so za tako mladega košarkarja v takšnem razpoložljivem času izjemne številke.

Luka za izbrano vrsto na uradni tekmi še ni igral. Pred mesecem je razblinil dvome in potrdil, da je njegov dom Slovenija. Upajmo, da v njegovem primeru, za dobro slovenske košarke, ne bo ugibanj povsem do konca. Kaj njegove predstave pomenijo za slovensko reprezentanco? "Vsem je jasno, da je Luka nekaj posebnega. Ljudem pri Realu je jasno, da mora igrati. Poletje je še daleč in marsikaj se lahko zgodi," je odgovoril Smodiš in dal vedeti, da bomo o Dončićevi reprezentančni karieri lahko govorili, ko bo dejansko prišel na priprave.

Drugi mlajši košarkar, ki opozarja nase, je Blaž Mesiček. Kokoškov ga je hotel vpoklicati že poleti, a je imel težave s hrbtom. Te mu v manjši meri nagajajo tudi letos, vendar je v dresu Olimpije naredil korak naprej in postal odločnejši, v povprečju pa dosega približno 10 točk na tekmo.

22. novembra bo jasno, s kom se bo Slovenija pomerila v uvodnem delu EuroBasketa in v kateri državi bo igrala. Takrat bo namreč žreb skupin, kot je slišati, pa si na Košarkarski zvezi Slovenije želijo igrati v Cluju v Romuniji.

Ne spreglejte