Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
3. 9. 2022,
7.05

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Natisni članek

EuroBasket 2022 Slovenija Madžarska Adam Hanga David Vojvoda

Sobota, 3. 9. 2022, 7.05

1 leto, 8 mesecev

Vojvoda na slovenskem radarju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

2

Luka Dončić | Pred slovenskimi košarkarji je naslednji preizkus z imenom Madžarska. Bodo izbranci Aleksandra Sekulića odigrali tako, da si bodo lahko nosilci nekoliko spočili? | Foto FIBA

Pred slovenskimi košarkarji je naslednji preizkus z imenom Madžarska. Bodo izbranci Aleksandra Sekulića odigrali tako, da si bodo lahko nosilci nekoliko spočili?

Foto: FIBA

Po veliki zmagi proti Litvi v uvodnem krogu EuroBasketa in prostem dnevu je čas, da se slovenski košarkarji spopadejo z drugo oviro, ki sliši na ime Madžarska. Na papirju je to najlažji tekmec v skupini B, a bo treba igrati zbrano tudi proti našim severovzhodnim sosedom, opozarja pomočnik slovenskega selektorja Jernej Valentinčič, ki verjame, da bo nocoj pretehtala slovenska kakovost.

Od našega poročevalca Köln | Foto:

Madžari so uvodno partijo evropskega prvenstva izgubili proti Bosni in Hercegovini. Nekaj časa so tekmeca sicer spravljali v nelagoden položaj, dokler ni odločila širina na strani BiH.

Osrednja igralca pri naslednjih slovenskih tekmecih sta Adam Hanga in David Vojvoda, tema bo slovenska vrsta namenila največ pozornosti pri pripravi. Da bi se ponovil februarja 2020, ko je Madžarska v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo premagala Slovenijo, se ni treba bati. Vendarle je kakovost na slovenski strani.

Slovenija : Litva slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić
Sportal Slovenci po trdem boju do velike zmage, gostitelji boljši od Francozov
Hrvaška : Grčija Giannis Antetokounmpo
Sportal Grki zlomili odpor trdožive Hrvaške, Srbi brez težav

Opozarjajo na branilski dvojec

"Madžari so predvsem sproščeni. V skupini smrti vedo, da nimajo česa izgubiti. Tako so začeli proti Bosancem. Na začetku so se razleteli po terenu. Imajo deset igralcev, s katerimi rotirajo. Nimajo sicer kakovosti, ob padcu ritma imajo težave. Takrat so košarkarji Bosne preobrnili potek dogodkov. Najbolj znani košarkarji so Hanga, Vojvoda, ki ima ostrostrelski instinkt, nam poznani Mikael Hopkins. Morda bi omenil še Akosa Kellerja, ki je igral v ligi ABA za Zadar. Pred dvema letoma smo igrali v kvalifikacijah in je ekipa večinoma ista. Le Hanga je zraven, a so zelo napredovali. Veliko igrajo na branilskih položajih, po globini ne toliko. Hanga in Vojvoda imata v napadu v svoji posesti veliko žoge in odprte roke za kreacijo. Vojvoda je tisti, ki ga bomo morali napadati," je jasen pomočnik Aleksandra Sekulića Jernej Valentinčič.

Mikael Hopkins in David Vojvoda | Foto: FIBA Mikael Hopkins in David Vojvoda Foto: FIBA

Ob Daliborju Damjanoviću in Dragiši Drobnjaku je eden od treh pomočnikov, ki skrbijo za pripravo na tekmeca. Valentinčič je bil zadolžen za pripravo video materiala za Madžare, po skupni dostavi materialu pa se s selektorjem Sekuličem dogovorijo, katere ključne stvari bodo predstavili košarkarjem.

Jusuf Nurkić
Sportal Bosanski zveri se je svet v Sloveniji spremenil

Priložnost, da se nosilci spočijejo?

"Madžari rotirajo pet branilcev na mestu 1, 2, 3 in imajo pet visokih košarkarjev, ki jih menjavajo na preostalih mestih. Zaustaviti moramo njihov začetni nalet. Nato moramo zaustaviti napadalni skok. Proti Litvi smo to odlično opravili. Mislim, da ne bi smeli imeti težav, vendar brez podcenjevanja," poudarja Valentinčič, ki jasno pove, da o kakršnemkoli podcenjevanju ni govora: "Morda se je na zunaj zdelo, da smo v Münchnu podcenjevali Nemce, vendar to ni res. S to ekipo smo bili lani dolgo časa skupaj. Ta ekipa ne podcenjuje nikogar. Po Münchnu je proti Litvi sledil fenomenalen odziv. Po tekmi smo se v garderobi poveselili, nato so bili nemudoma resni obrazi."

Adam Hanga bo nevaren za slovenski koš. | Foto: FIBA Adam Hanga bo nevaren za slovenski koš. Foto: FIBA

Dvoboj z Madžarsko bi lahko bil idealen poligon, ko bi ob normalnem poteku dogodkov in jasno večji razliki spočili nosilce, kot sta Luka Dončić in Goran Dragić. Prvenstvo je vendarle dolgo, tekme v skupinskem delu pa si sledijo druga za drugo. Po sobotnem obračunu čaka slovensko izbrano vrsto v nedeljo obračun z BiH, po ponedeljkovem premoru pa še v torek in sredo poslastici z gostitelji Nemci in Francozi.

Ekipa Madžarske

Rosco Allen (1993, 206 cm)

Szilard Benke (1995, 196 cm)

Janos Eilingsfeld (1991, 198 cm)

Csaba Ferencz (1985, 195 cm)

Gyorgy Goloman (1996, 211 cm)

Adam Hanga (1989, 199 cm)

Mikael Hopkins (1993, 206 cm)

Akos Keller (1989, 208 cm)

Zoltan Perl (1995, 195 cm)

Adam Somogyi (2000, 190 cm)

Benedek Varadi (1995, 194 cm)

David Vojvoda (1990, 196 cm)
Luka Dončić Jason Kidd Mark Cuban
Sportal Cuban in Kidd priletela v Nemčijo z razlogom
Goran Dragić
Sportal Besede kapetana Gorana Dragića s posebno veljavo
Zmago Sagadin
Sportal Nekdanji prvi mož Slovenije jasen: Litovci tega niti približno niso znali izkoristiti
Mikael Hopkins
Sportal Američan ima posebna čustva do Slovenije, a ne nocoj
Ne spreglejte