Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 9. 2017,
23.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić Gašper Vidmar Luka Dončić Luka Dončić Klemen Prepelič Anthony Randolph

Torek, 12. 9. 2017, 23.42

6 let, 7 mesecev

Po uvrstitvi Slovenije v polfinale EuroBasketa

Vidno utrujeni in pretepeni Dragić: Velik uspeh za Slovenijo!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Slovenija EuroBasket | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija se veseli. Slovenski košarkarji so v četrtfinalu evropskega prvenstva po pravem boju v dvorani Sinan Erdem v Istanbulu s 103:97 premagali Latvijo in dosegli nov rekord po doseženih točkah. "Če želiš dobiti medaljo, moraš premagati najboljše," je bil kapetan Goran Dragić presrečen po veliki zmagi za slovensko košarko. Luka Dončić je zablestel, ko je bilo najbolj potrebno, tekmo pa končal pri strelskem rekordu, 27 točkah, Dragić pa je dal eno manj. Ponovila se je Poljska 2009, ko je bila Slovenija prav tako v polfinalu, tokrat pa so košarkarji prepričani, da se bodo iz Turčije vrnili z medaljo okoli vratu.

Uvod v četrtfinalni obračun je bil skoraj pravljičen. Do 13:13 sta bili ekipi še poravnani, nato pa je sledil delni izid 20:2 v režiji Slovenije. Kapetan Goran Dragić je bil pri 30:15 že pri 13 točkah. Izjemna prva četrtina je dobila drugačno nadaljevanje.

Vse bolj vroč je postajal kar 221 centimetrov visoki Kristaps Porzingis. Na začetku so ga dobro zaustavili, potem ko je Igor Kokoškov v prvo peterko ob Dragiću in slovenskem biseru Luki Dončiću postavil tri visoke košarkarje – Gašperja Vidmarja, Anthonyja Randolpha in Vlatka Čančarja. Randolph je bil zadolžen zanj, imel pa je pomoč soigralcev.

Prava NBA-tekma, Slovenija po izjemni prvi četrtini v drugi padla

Dragić je prejel močan udarec v glavo, a ga to ni zaustavilo. | Foto: Vid Ponikvar Dragić je prejel močan udarec v glavo, a ga to ni zaustavilo. Foto: Vid Ponikvar Na parketu smo spremljali dve napadalno najučinkovitejši ekipi prvenstva, saj bila Latvija pred obračunom na prvem, Slovenija pa na drugem mestu, če izvzamemo Francijo, ki je izpadla v osmini finala.

Zato smo lahko pričakovali, da se bodo Latvijci razigrali. In so se. Porzingis je bil nezaustavljiv, veliko sta mu pomagala brata Bertans. Mlajši Davis, ki je nekoč igral za Olimpijo, je ob koncu polčasa, ki ga je Latvija dobila s 55:51, zrežiral preobrat. In to takrat, ko na parketu ni bilo Porzingisa, ki je s tremi osebnimi napakami sedel na klopi, izsilil pa jo je mladi Dončić.

Darila, da je bil njihov prvi mož na klopi, slovenski košarkarji niso znali izkoristiti. Približno 300 slovenskih navijačev je pričakovalo, da bi lahko slovenski visoki košarkarji prišli pod obroč, a si je Vidmar nemudoma nabral prav tako tri osebne napake.

Vidmar zaropotal v garderobi, Dragić prejel udarec v glavo

Gašper Vidmar je skrbel za blokade in silovita zabijanja. | Foto: Vid Ponikvar Gašper Vidmar je skrbel za blokade in silovita zabijanja. Foto: Vid Ponikvar Tako slovenski kakor tudi latvijski navijači so na tekmi večkrat imeli razlog za razburjenje nad sodniški odločitvami. Mednarodna košarkarska organizacija FIBA je delegirala portoriškega, argentinskega in italijanskega sodnika – kot bi bilo nogometno in ne košarkarsko prvenstvo. Letos se pozna, da sta evroliga in Fiba sprti, zato sodijo slabši sodniki, kot smo jih vajeni.

Ko je kapetana Dragića v glavo močno udaril Davis Bertans in je ležal na tleh, sodniki sploh niso reagirali, ampak so ga pustili ležati. "Dobil sem udarec v senco. Bolelo je," je dejal Dragić.

"V garderobi sem zaropotal in dejal, da nismo zastonj garali dva meseca, da bi šli jutri na letalo," je Vidmar povedal, kaj je v slačilnici med polčasoma dejal soigralcem, nato pa v nadaljevanju tekme z dvema blokadama in zabijanjem dvignil slovenske navijače na noge.

Neverjetni Dončić in njegova neverjetna trojka dvignila Slovence in tudi hrvaške novinarje

Luka Dončić je zadeval ključne koše. | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je zadeval ključne koše. Foto: Vid Ponikvar Slovenija je v tretji četrtini po 22. točki Dragića vodila 67:57 in zrežirala delni izid 16:2. Za dodatno veselje je poskrbel Dončić, ki je v 26. minuti izsilil četrto osebno napako Porzingisa, njegovi soigralci pa niso bili več tako natančni pri metih z razdalje, od katerih praktično živijo.

Čeprav je v začetku zadnje četrtine po novih točkah razpoloženega Randolpha že kazalo, da je Slovenija ujela zmagoviti val, se žilavi Latvijci niso predali. Po košu Dairisa Bertansa so se približali le na minus dve (79:81), takrat pa je na sceno stopil Dončić.

V zadnji sekundi napada je praktično s sredine igrišča zadel neverjetno trojko od table, nato pa še eno za 91:83. Dvignili so se tudi hrvaški novinarji in z navdušenjem pozdravili poteze slovenskega čudežnega dečka, ki je tekmo končal pri 27 točkah.

"Velik uspeh za Slovenijo, igralce, trenerje"

A tudi to ni bilo dovolj. Latvija se je na krilih Porzingisa (34 točk) spet vrnila med žive pri 92:93, ko sta Klemen Prepelič in Edo Murić hladnokrvno zadela vse proste mete. Na koncu je bilo tudi nekaj vroče krvi, izključen je bil Randolph, a to ni zamajalo Slovenije, ki se je drugič v zgodovini uvrstila v polfinale evropskega prvenstva, v katerem ji bo v četrtek nasproti stala Španija. Z zmago 103:97 pa je dosegla tudi strelski rekord na prvenstvih. Prejšnji je bil 102 proti Islandiji v prvem delu letošnjega EuroBasketa.

Veliko veselje slovenskih košarkarjev po veliki zmagi v četrtfinalu evropskega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Veliko veselje slovenskih košarkarjev po veliki zmagi v četrtfinalu evropskega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar "Velik uspeh za Slovenijo, igralce, trenerje. Če se dotaknem tekme, moramo pohvaliti Latvijo. Pokazala je, da se zna vrniti. Tekma je bila fizično zelo naporna. Naredili smo izjemen posel. To je bil ekipni uspeh. Zdaj imamo dva dneva prosto. Proti Španiji ne bo lahko, a če želiš dobiti medaljo, moraš premagati najboljše," je bil po tekmi presrečen Dragić, a vidno utrujen, potem ko je imel zadnja dva dneva nekaj težav z zdravjem: "Sem izmučen, a sedaj ni časa za jokanje. Gremo na glavo in po kolajno."

Slovenija : Latvija 103:97 (76:66, 51:55, 34:23)

Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 3000, sodniki: Vazquez (Portoriko), Lanzarini (Italija), Lezcano (Argentina).

Slovenija: Randolph 16 (1:2), Dragić 26 (6:7), Prepelič 17 (12:12), Murić 4 (2:2), Blažič 1 (1:2), Vidmar 9 (1:4), Čančar 3, Dončić 27 (9:10).
Latvija: Porzingis 34 (9:11), Blums 3, Dav. Bertans 23 (1:1), Dai. Bertans 12 (2:3), Timma 9, Smits 10 (3:3), Strelnieks 4, Peiners 2.

Prosti meti: Slovenija 32:39, Latvija 15:18.
Met za dve točki: Slovenija 19:31, Latvija 23:39.
Met za tri točke: Slovenija 11:28 (Dončić 4, Randolph 3, Dragić 2, Prepelič, Čančar), Latvija 12:36 (Dav. Bertans 6, Dai. Bertans 2, Porzingis, Blums, Timma, Smits).
Skoki: Slovenija 42 (33 + 9), Latvija 28 (19 + 9).
Osebne napake: Slovenija 29, Latvija 32.
Pet osebnih: Vidmar (38.), Dai. Bertans (40.), Strelnieks (40.), Dav. Bertans (40.), Porzingis (40.), Randolph (40.).

 

Ne spreglejte