Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 8. 2013,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 16.05

8 let

V Zlatorogu (še) brez klime, Lakoviča in rezultatskega bremena

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska reprezentanca bo štajerski sklop priprav na evropsko prvenstvo sklenila z močnim pripravljalnim turnirjem v celjski dvorani Zlatorog, kamor se bo nato vrnila na začetku septembra.

"Fantje dobro trenirajo, dejal bi, da v tej fazi priprav na najvišji mogoči ravni," je po četrtkovem opoldanskem treningu zadovoljno kimal selektor slovenske izbrane vrste Božidar Maljković, ki pred novim sklopom pripravljalnih tekem vendarle ni povsem brez skrbi. Še vedno namreč ne more računati na popolno pomoč Jake Lakoviča, ki sicer vadi s preostalimi reprezentanti, a po prilagojenem programu in posledično še ni pripravljen za tekmovalni ritem. "Če ga kdo pogreša, potem sem to jaz. Vem tudi, da spada med tiste, ki so dali v preteklosti slovenski reprezentanci največ," poudarja selektor in dodaja: "Jaka je pošten človek. Pri meni ima neke vrste imuniteto. Storili bomo vse, da ga pripravimo. Če ne bo šlo, potem bo to višja sila."

Selektorjeve misli, ki ob pogovoru o Lakoviču občasno vsebujejo tudi zametke črnogledosti, je nekoliko omilil reprezentančni zdravnik dr. Slobodan Macura. "Klinične in rentgenološke preiskave kažejo, da ne gre za hujšo poškodbo. Izključili smo najhujše, torej kakšen nevrološki deficit. Prav zato smo se odločili za poseben program. Od petka se bo začel postopoma vključevati v treninge s soigralci. O popolni vključitvi v program priprav bomo govorili prihodnji teden. Stanje se izboljšuje. Stopnja bolečin ne zahteva več zdravil, temveč le vaje," pravi dr. Macura.

Priložnost bodo dobili vsi

Maljkovićevo četo čaka v petek dvojni program. Treningu, na katerem ne bo varčeval z močmi svojih izbrancev, bo namreč sledila tretja pripravljalna tekma (tekmec bo Latvija), hkrati pa prvo dejanje celjske trilogije (Turčija in Srbija). "Priložnost bodo dobili vsi," pravi selektor in dodaja: "Vse tekme so zgolj priprava na evropsko prvenstvo. Rezultat ni na prvem mestu. Preizkušali bomo različne taktične rešitve, pri čemer je seveda jasno, da ne bomo pokazali vsega. S kombinacijo treningov in tekem se fantje pripravljajo tudi na napore, ki jih prinaša prvenstvo. Časa za počitek bo zelo malo. Ponavljam, resnično mi je žal, da odgovorni pri krovni zvezi ne uveljavijo pravila 14 košarkarjev. FIBA dela napako. Kot kaže, so pametnejši od Tanjevića, Ivkovića, mene in drugih. Verjetno jim je vseeno, ali bo imel ob težavah selektor na prvenstvu le osem ali devet za igro sposobnih igralcev. Ne razumem, a svet ni popoln."

Slovenci so nekoliko prenovljeni Zlatorog, v katerem klimatske naprave še niso povsem urejene, že spoznali na sredinem treningu in ob tem razglabljali o tem, kakšno vzdušje jih bo pričakalo čez dober mesec. "Odlična dvorana. Pravijo, da je zelo akustična. To pomeni, da bo vzdušje odlično," se evropskega prvenstva v Celju veseli Jaka Blažič, ki se dobro zaveda, da je kot član mlajše reprezentančne garde pod budnim selektorjevim očesom. "Za nas so te tekme pomembne tudi zaradi dokazovanja. No, seveda pa je najbolj pomembno, da napredujemo kot ekipa. Sistem je postavljen, sledijo uigravanje, nadgradnja in piljenje forme. Tudi kondicijske vadbe ne smemo zanemariti. Že želimo gojiti hitro igro, moramo biti dobro fizično pripravljeni," dodaja novi član Crvene zvezde.

Bratski tandem kot zaščitni znak

"Noge so nekoliko težke, zato bo težje igrati. A vseeno se veselim tekem, saj moramo videti, kje smo. Ta turnir prinaša še težje tekmece," pred tekmami v Celju razmišlja Zoran Dragić, eden od tistih, ki za svoje mesto v ekipi ne bi smeli trepetati. Na domačem prvenstvu naj bi namreč nosil težko breme, skupaj z Goranom pa tvoril bratski tandem kot enega od zaščitnih znakov reprezentance. "Reprezentanca je že sama po sebi užitek, igranje z bratom pa me navdaja s prav posebnim ponosom. Zdaj je naloga vseh nas, ne le naju, da se dobro pripravimo. Misel, ki nas žene, je dobra predstava pred domačimi navijači. Verjamem, da vsak pri sebi skriva kakšen cilj. Lagal bi, če bi dejal, da je to zlata kolajna. Toliko realen moram biti. A pustimo se presenetiti … Ponavljam, naša naloga je dobro delo, nato pa borbenost in maksimalna zagnanost v obrambi. Obramba namreč zmaguje," dodaja mlajši Dragić.

Ne spreglejte