Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
7. 5. 2017,
15.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Nedelja, 7. 5. 2017, 15.07

6 let, 6 mesecev

Žreb za SP 2019

V prvi del boja za SP 2019 s Španci in Črnogorci

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Slovensko košarkarsko reprezentanco v prvem delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem čakajo Španija, Črna gora in eden od kvalifikantov. 

Goran Dragić naj bi po EuroBasketu 2017 svoje mesto v reprezentanci prepustil naslednikom. | Foto: Sportida Goran Dragić naj bi po EuroBasketu 2017 svoje mesto v reprezentanci prepustil naslednikom. Foto: Sportida

Svetovno prvenstvo 2019, kvalifikacije, evropske skupine:
Skupina A: Španija, Slovenija, Črna gora, kvalifikant
Skupina B: Latvija, Turčija, Ukrajina, kvalifikant
Skupina C: Litva, Madžarska, Poljska, kvalifikant
Skupina D: Italija, Hrvaška, Romunija, kvalifikant
Skupina E: Francija, Rusija, Belgija, kvalifikant
Skupina F: Češka, Finska, Islandija, kvalifikant
Skupina G: Srbija, Gruzija, Nemčija, kvalifikant
Skupina H: Grčija, Izrael, Velika Britanija, kvalifikant
V drugi del napredujejo tri najboljše ekipe iz vsake skupine. V drugem delu se združijo skupine A in B, C in D, E in F ter G in H. Točke iz prvega dela se prenašajo. Na SP se iz vsake nove skupine uvrstijo po tri najboljše reprezentance, skupno torej 12.

Kako na SP 2019?

Kar 80 reprezentanc si bo od novembra naprej v prevetrenem kvalifikacijskem sistemu skušalo zagotoviti nastop med 32-člansko elito na Kitajskem. Tam bo prostor tudi za 12 evropskih reprezentanc. Da bi bila med njimi tudi Slovenija, bo morala ta prestati dve kvalifikacijski siti.

Po nedeljskem žrebu v Guanzhouju, sicer enem od prizorišč tekmovanja, je jasno, da jo v prvi kvalifikacijski skupini čakajo Španci, Črnogorci in ena od ekip iz predhodnih kvalifikacij.V teh bodo nastopili Slovaška, Albanija, Kosovo, Portugalska, Švedska, Avstrija, Makedonija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Nizozemska, Estonija, Belorusija in Armenija.

Če bodo Slovenci osvojili vsaj tretje mesto v skupini, jih nato čaka drugi del kvalifikacij. Tam bodo nastopali v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in kvalifikant), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli, kar pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso.

Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini

Prvi skupinski del:
1. okno: 20.-28. november 2017 (dve tekmi)
2. okno: 19.-27. februar 2018 (dve tekmi)
3. okno: 25. junij-3. julij 2018 (dve tekmi)

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem potekalo med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

Nesterović: Glavni cilj je uvrstitev na SP

"Slovenska skupina A je vsaj na papirju zelo zahtevna. Veliko bo odvisno od tega, v kakšnih postavah bodo igrale reprezentance. Skupina, v kateri je Slovenija, ni bistveno močnejša od drugih. Prvi cilj je uvrstitev v drugi del kvalifikacij, glavni cilj pa uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 potekalo na Kitajskem. Že sedaj vabim vse navijače, da podprejo naše fante pri doseganju zastavljenih ciljev," je po žrebu dejal generalni sekretar KZS Rašo Nesterović.

Kdo bi igral?

S kvalifikacijami za SP 2019 se bo začelo tudi novo obdobje reprezentančne košarke, ki predvideva štiriletni cikel. Ta vključuje "prosto" leto moške košarke, olimpijske igre, svetovno prvenstvo in celinska prvenstva. Čeprav pri Mednarodni košarkarski zvezi zagotavljajo, da bo reforma pripomogla k rasti košarke, pa ne manjka dvomov in vprašanj. Glavna so povezana z razpoložljivostjo igralskih kadrov. Liga NBA se namreč v Fibinih oknih ne bo prekinjala, ob razklanosti v evropski košarki pa je kar nekaj negotovosti tudi z igralci, ki bodo igrali v evroligi in EuroCupu.

Slovenija je na SP nazadnje nastopila leta 2014. Bo tudi leta 2019? | Foto: Reuters Slovenija je na SP nazadnje nastopila leta 2014. Bo tudi leta 2019? Foto: Reuters

Vedno na EuroBasketu, trikrat na SP, nikoli na OI

Slovenija je po osamosvojitvi nastopila na prav vseh evropskih prvenstvih. Po debiju leta 1993 v Nemčiji jo letos na Finskem in v Turčiji čaka že trinajsti zaporedni EuroBasket. Na svetovnih prvenstvih je do zdaj nastopila trikrat (2006, 2010 in 2014). Še vedno pa čaka na krstni nastop na olimpijskih igrah. Nova priložnost se ji ponuja leta 2020, ko bo največji športni dogodek gostil Tokio.

Na olimpijskem košarkarskem turnirju bo nastopilo 12 reprezentanc. Prvi japonski vozovnici si bosta zagotovili najboljši dve evropski ekipi na SP 2019, skupno pa bo vozovnico za OI že na Kitajskem prejelo sedem reprezentanc. Preostalih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na SP 2019 in dve dodatni ekipi iz vsake od štirih Fibinih regij se bo v juniju 2020 pomerilo na štirih kvalifikacijskih turnirjih s šestimi ekipami. Zmagovalci posameznega turnirja bodo uvrščeni na OI.

Ne spreglejte