Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
16. 5. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Union Olimpija Rogaška Damjan Novaković Gašper Okorn

Torek, 16. 5. 2017, 9.42

6 let, 6 mesecev

Damjan Novaković vs. Gašper Okorn

V Ljubljani sanjajo o dvojni kroni, pri Rogaški o prvencu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Vzporedni pogovor s trenerjema Rogaške in Uniona Olimpije Damjanom Novakovićem ter Gašperjem Okornom pred finalom slovenskega košarkarskega prvenstva je znova potrdil, da so časi, ko je bilo ljubljansko zmagoslavje vsaj pričakovano, če že ne samoumevno, že lep čas preteklost.

Novaković in Okorn | Foto: Sportida Foto: Sportida

Dvoboj Rogaške in Uniona Olimpije v finalu slovenskega košarkarskega prvenstva prinaša tudi trenerski obračun Damjana Novakovića in Gašperja Okorna. Prvi je za Rogaško tudi igral. Bil je še član Zagorja, Postojne in Šentjurja. V zadnjem je deloval tudi kot trener. Bolj pisana je trenerka kartoteka Gašperja Okorna, ki je sprva trenersko taktirko vihtel v Škofji Loki, nato pa kot pomočnik služboval v Olimpiji in Lietuvos rytasu. Samostojnih trenerskih priložnosti je bil deležen v Ventspilsu, Slupsku, Slovanu, Koszalinu, Heliosu, Al Kuwaitu in seveda Olimpiji.


Rogaška – Union Olimpija. Presenetljiv finalni par?
Damjan Novaković: Ko je Helios prevetril ekipo, so oziroma smo priložnost začutili tudi vsi preostali. Prav gotovo je presenečenje, da v finalu ni Krke. A ker se je z Olimpijo pomerila že v polfinalu, se je položaj spremenil. V Rogaški smo si za optimalni cilj zadali polfinale. Seveda smo zdaj navdušeni nad nadgradnjo. V finalu smo drugič v treh sezonah. To je uspelo le nam. Pokrovitelji, navijači in vodilni možje kluba so že zdaj zadovoljni. Na nas je, da poskušamo doseči še kaj več.

Gašper Okorn: V zadnjih letih se je izkazalo, da je napovedovanje finalnega para zelo nehvaležno. Vse je bilo mogoče, vse je bilo odprto. Tihi cilj Olimpije, ki ga resda nismo obešali na veliki zvon, je bil, da doma stvari postavimo na svoje mesto. Nismo hoteli ponavljati preteklih sezon. Ekipa Olimpije je za slovensko prvenstvo nedvomno konkurenčna. To sem vseskozi ponavljal. V pokalu nam je uspelo. Tudi v prvenstvu nam je šlo dobro od rok. Sledile so težave v ligi za prvaka, a smo se rešili. Zadovoljni smo, da smo v finalu. Dvojna krona bi bila pika na i. To bi bil tudi dober zagon za prihodnost Olimpije.

Koliko tekem pričakujete v tej finalni seriji?
Novaković: Želim jih pet. Verjamem, da ima v tem primeru Rogaška velike možnosti za končno zmagoslavje.

Okorn: Nič ne pričakujem. Zanima nas le prva tekma, nato pa iz tekme v tekmo.

Rogaška je v sezoni 2017/18 dobila tri od štirih obračunov z Unionom Olimpijo. | Foto: Sportida Rogaška je v sezoni 2017/18 dobila tri od štirih obračunov z Unionom Olimpijo. Foto: Sportida

Na kaj ste svoje igralce opozorili ob analizi tekmeca?
Novaković: Po štirih medsebojnih tekmah Olimpijo že zelo dobro poznamo. Zavedamo se, da moramo omejiti Nikolo Jankovića. No, če nam v popolnosti to ne bo uspelo, ne smemo biti poklapani. Ta center je namreč sive lase povzročal tudi Cedeviti, Budućnosti in Partizanu. Osredotočeni bomo tudi na Jeffersona, ki ne sme prihajati do odprtih metov. Tudi Mulalić in Pelko sta v tem segmentu lahko nevarna. Zavedam se tudi, da v polfinalnih tekmah z Zlatorogom nismo nadzorovali skoka. To moramo v finalu popraviti.

Okorn: Rogaška je specifična ekipa. Predvsem na domačih tleh je zelo neugodna. Izkušena ekipa goji napadalno košarko. Za slovenske razmere imajo Slatinčani dobro pokrite vse igralne položaje. Posledično ni presenečenje, da so, z izjemo Krke, na kolena spravili vse slovenske tekmece, tudi nas. Lahko povem, da smo tekmeca sicer proučili, a v fazi priprav smo se osredotočali predvsem nase. Podobno je bilo že pred polfinalom s Krko.

Kako pomembna bo prednost domačega igrišča?
Novaković: Vedno je lepo igrati v naši dvorani, ki bo polna. Vzdušje bo izjemno. To je nedvomno prednost, dvomim pa, da bo to odločilnega pomena. Navsezadnje naš rezultatski izkupiček ni bistveno boljši doma kot v gosteh.

Okorn: Ta prednost bo do izraza prišla izključno na peti tekmi. Če bo seveda potrebna.

Zdravstveno stanje?
Novaković: Imamo nekaj težav, a večina košarkarjev bo pripravljena. Nekaj ugibanj je le okrog Mihe Fona. O tem, ali bo zaigral, se bomo odločili tik pred tekmo.

Okorn: Brez večjih težav. Vsi so v kadru in pripravljeni. Po polfinalu s Krko so se vsi igralci "sestavili".

Damjan Novaković še ni bil državni prvak. | Foto: Sportida Damjan Novaković še ni bil državni prvak. Foto: Sportida

V finalu državnih prvenstev so do svojih trenutkov v preteklosti pogosto prišli aktualni ali predvsem bodoči reprezentanti. Letos pa … Bi gledalce tokrat na koga še posebej opozorili?
Novaković: Košarka se spreminja. Že v ligi NBA pogrešajo mlade košarkarje. Sledi učinek domin. NBA, evroliga … Rezultat? Slovenije je na finančni ravni zelo skromna. Če govorim o Rogaški in večini prvoligašev, je dejstvo, da se ne moremo kosati niti s Slovaki ali Madžari. Igralci po dobrih igrah odhajajo v boljša okolja, jaz pa imam velike težave, da vsako leto sestavim ekipo. Iščem igralce, ki jih lahko razvijam. Posledično v Sloveniji ni Alekseja Nikolića ali Blaža Mesička, ki bi bila v takšnem finalu lahko zanimiva za gledalce.

Okorn: Morda bo znova kdo dejal, da igram vlogo selektorja ali pomagam Igorju Kokoškovu, a to je le moje osebno mnenje … Grega Hrovat! Še vedno je mlad. O nadarjenosti ne gre izgubljati besed. Tu je tudi Jan Barbarič, a ne bi se omejil le na slovenske košarkarje.

Finale državnega prvenstva

1. tekma: torek, 16. 5.:

18.00 Rogaška – Union Olimpija

2. tekma: petek, 19. 5.:
18.00 Union Olimpija – Rogaška

3. tekma: nedelja, 21. 5.:
18.00 Rogaška – Union Olimpija

Morebitna 4. tekma: sreda, 24. 5.:
18.00 Union Olimpija – Rogaška
Morebitna 5. tekma: petek, 26. 5.:
18.00 Rogaška – Union Olimpija
 

Ne spreglejte