Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 1. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Evroliga

Četrtek, 19. 1. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

"V ligi NBA si želijo zvezd in Luka Dončić lahko doseže to raven"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Nadarjeni slovenski košarkar Luka Dončić si je z odličnimi predstavami v dresu Real Madrida povzdignil veljavo v košarkarskem svetu. Športni direktorji evroligaških klubov ga vidijo kot najbolj obetavnega, spet drugi košarkarski strokovnjaki se čudijo njegovi zrelosti …

Real Madrid je po polovici sezone na drugem mestu z 12 zmagami in petimi porazi. Luka Dončić je bil v tem času kar dvakrat MVP (najkoristnejši igralec) kroga elitnega evropskega klubskega tekmovanja, kar je za 17-letnega fanta veliko priznanje.

Nazadnje je navdušil v zadnjem krogu proti Maccabiju, proti kateremu je dosegel deset točk, 11 skokov in osem podaj (statistični indeks 32).

Dve izjemni predstavi, v dveh evroligaških kategorijah povsem pri vrhu

Nazadnje je bil zelo razigran pred dvema krogoma. Takrat je rešitve, kako bi ga zaustavil, iskal tudi Alen Omić v dresu Anadolu Efesa – zdaj se je do konca sezone preselil v Malago k Unicaji. Luka je namreč v ključnih trenutkih stopil na plin in tekmo končal pri 17 točkah, devetih podajah in petih skokih (statistični indeks 31).

Njegova statistika v evroligi v tej sezoni znaša 8,2 točke, 3,8 skoka in 3,7 podaje na tekmo in to v vsega 18 minutah igranja.

 | Foto:

Zaradi teh predstav so ga športni direktorji evroligaških klubov ob polovici sezone izbrali za najbolj obetavnega košarkarja. Prejel je 87,5 odstotka glasov, 12,5 pa jih je pripadlo članu Crvene zvezde Marku Guduriću.

Prav tako je na najvišjih mestih med košarkarji, ki so najbolj eksplodirali v tej sezoni. Z 18,5 odstotka glasov si deli prvo mesto s košarkarjema Keithom Langfordom (Unics Kazan) in Nicolo Mellijem (Brose Bamberg).

Napovedujejo mu NBA, večnost, a svarijo pred vplivi …

Nad nadarjenim slovenskim košarkarjem je navdušen ves košarkarski svet. Američan Joe Arlauckas, ki je bil pet let tudi član Reala in z njim leta 1995 osvojil evropski klubski naslov, je o Luki povedal: "Ne spomnim se, da bi v košarki videl kaj takšnega, kar počne Luka. Igra, kot bi bil star 28 let. Pri 17 letih je že tako dober in še rezerve ima, kar je najlepše."

Da bo v prihodnje zanj mesto tudi v ligi NBA, je prepričan Audie Norris, ki je v najmočnejši ligi na svetu tri leta igral za Portland, zdaj pa je v trenerskih vodah: "Skoraj zagotovo bo šel v NBA. Tam želijo zvezde in Luka lahko doseže to raven."

Spodbudne besede v pogovoru za Radio Marca pa mu je namenil tudi Samuel Puente, ki je z Realom postal dvakratni evropski prvak (v letih 1975 in 1978): "Če bo osredotočen, če ne bo poškodovan in če se bo izognil vplivu okolice, potem bo eden največjih vseh časov."

Ne spreglejte