Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 7. 2017,
21.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Stephen Curry Zoran Dragić Union Olimpija prestop Dražen Bubnić

Nedelja, 2. 7. 2017, 21.02

6 let, 7 mesecev

Košarkarski prestopi v tem tednu

Košarkarski prestopi na enem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Serge Ibaka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija, Evropa, NBA. Poletni meseci so na košarkarski ravni v znamenju podpisovanja pogodb. Preverite, kaj se dogaja ...

Prestopi med 26. junijem in 2. julijem

Pri Torontu rešili ključno nalogo: Ibaki povišica in triletna pogodba

Španski košarkarski reprezentant Serge Ibaka bo kariero še naprej nadaljeval pri ekipi Toronto Raptors, potem ko mu je ta kanadska ekipa, ki igra v severnoameriški ligi NBA, ponudila triletno pogodbo, vredno 65 milijonov dolarjev.

Sedemindvajsetletni krilni center oziroma center je v prejšnji sezoni dobil 12,25 milijona dolarjev plače. Februarja je v Toronto prestopil iz Orlanda in na 23 tekmah za Kanadčane v povprečju dosegal po 14,2 točke in 6,8 skoka. V končnici je na desetih tekmah dosegel povprečno 14,3 točke in 6,5 skoka.

Predsednik Toronta Masai Ujiri je tako rešil eno ključnih nalog, čakajo pa ga še pogovori z branilcem Kylom Lowryjem, ki je prost igralec. V soboto so Raptors izgubili enega člana, saj se je krilni košarkar P.J. Tucker odločil za prestop v Houston, kjer bo igral štiri leta.

Andre Iguodala | Foto: Reuters Andre Iguodala Foto: Reuters

Košarkar prvakov severnoameriške lige NBA Golden State Warriors Andre Iguodala, po katerem hrepenijo številne ekipe, bo ostal zvest ekipi iz Kalifornije, poročajo ameriški mediji. Dnevnik USA Today je zapisal, da so bojevniki Iguodali ponudili triletno pogodbo, vredno 48 milijonov dolarjev, ki jo je 33-letnik tudi sprejel. Podpis bo v četrtek.

Lansko sezono je Iguodala, ki se je v soboto sestal tudi z lastniki Houston Rockets, prejel 11,1 milijona dolarjev, po novem pa bo ta znesek še višji ; zagotovljenih ima okoli 14 milijonov na sezono.

Poleg Iguodale in Stephena Curryja, ki bo od bojevnikov za pet sezon dobil 201 milijon dolarjev, so pri Golden Statu podaljšali sodelovanje še z dvema košarkarjema. Shaun Livingtson bo podpisal triletno podaljšanje za 24 milijonov dolarjev, David West pa bo pri 36 letih odigral še zadnjo sezono za minimalno plačo 2,3 milijona.

James bi Curryju podvojil plačo

Potem ko so ameriški mediji poročali, da je moštvo Golden State Warriors prvemu zvezdniku Curryju za petletno zvestobo ponudilo rekordno plačo - 201 milijon dolarjev, je Curryju v bran stopil prvi zvezdnik Clevelanda, LeBron James. "Steph bi moral to poletje za petletno pogodbo dobiti 400 milijonov," je zapisal James, ki je bil tudi eden prvih, ki je Curryju čestital za rekordno plačo. Pred tem je bil namreč rekorder James, ki prejema na sezono 33,3 milijona dolarjev.

Urban Gorjanc (desno) se seli na Gorenjsko. | Foto: Sportida Urban Gorjanc (desno) se seli na Gorenjsko. Foto: Sportida

Nova obraza na Gorenjskem

Gorenjski prvoligaš Šenčur Gorenjska gradbena družba je naznanil, da želi v novi sezoni "operirati" s proračunov v višini 300 tisoč evrov. Predstavil je tudi prva novinca. Na mestu organizatorja bo zaigral izkušen 36-letni Srb Miljan Pavković, sicer med drugim nekdanji član Budučnosti in Nymburga. Pod košem pa bo svojo priložnost iskal 25-letni in 213 cm visoki Urban Gorjanc, ki je zadnji dve sezoni preživel v Helios Suns. Novi trener Rade MIjanovič ima sicer trenutno od lanskih igralcev na razpolago še Smiljana Paviča, Nejca Martinčiča, Jana Rebca, Jana Novaka, Stefana Toviloviča, Davida Babiča in Maida Čičiča.

Zaživela je tržnica v ligi NBA

Vroče poletje se je začelo tudi na tržnici v severnoameriški poklicni ligi NBA. Ta naj bi postregla s kar nekaj vročimi prestopi. Tako naj bi se Paul George preselil v Oklahomo, Chris Paul in James Harden bosta moči združila v Houstonu … Novega delodajalca pa je na prvi dan uradnega prestopnega roka dobil tudi nekdanji čudežni deček španske košarke Ricky Rubio. Odlični branilec je namreč Minnesotto zamenjal za Utah Jazz.

Okrepila pa se je tudi že tako močna hrvaška kolonija v ligi NBA. Eno leto po tem, ko je bil izbran na naboru, je namreč pogodbo z Bostonom podpisal vsega 20-letni Ante Žižić. Z nekdanjimi prvaki je Dalmatinec, ki je v zadnji sezoni igral za Cibono in Darušafako, sklenil triletno pogodbo. 

Simone Pianigiani je novi trener Milana, katerega član je tudi Zoran Dragić. | Foto: Sportida Simone Pianigiani je novi trener Milana, katerega član je tudi Zoran Dragić. Foto: Sportida

Uradno: Zoran Dragić v novih rokah

Čeprav so se v italijanskem tisku pred časom pojavili namigi o tem, da se je poškodovani Zoran Dragić pri Milanu znašel na prepihu, pa ima slovenski reprezentant z italijanskim evroligašem še veljavno pogodbo. Ga pa po koncu rehabilitacije, zaradi katere bo tudi izpustil EuroBasket 2017, čaka nov trener. Zdaj je namreč tudi uradno jasno, da bo EA7 Emporio Armani Milan v novi sezoni vodil Simone Pianigiani. Ta se tako po petih letih vrača v domovino, kjer je na klubski ravni nazadnje vodil Sieno. Sledila je epizoda pri Fenerbahčeju, zadnjo leto pa je prebil pri Hapoelu iz Jeruzalema.

Bratska rokada po črnogorsko

Vest o trenerski zamenjavi prihaja tudi iz črnogorskega kluba Mornar Bar. Mihailo Pavićević je novi trener kluba, ki ga je do sedaj vodil njegov brat Đorđija Pavičević. Da bi bila bratska zamenjava še bolj zanimiva, bo dosedanji trener ostal na klopi, le da bo po novem bratov pomočnik.

Mornar je ob tem podpisal nove pogodbe s šestimi dosedanjimi igralci (Marko Čalić, Radoje Vujošević, Marko Mugoša, Vukota Pavić, Boris Bakić in Emir Hadžibegović) ter naznanil tri okrepitve - Strahinja Mićović, Nemanja Vranješ in Brandis Ross.

Nekdanji član Olimpije Šermadini navdušuje v Španiji. | Foto: Sportida Nekdanji član Olimpije Šermadini navdušuje v Španiji. Foto: Sportida

Unicaja snubi nekdanjega "zmaja"

Pri Unicaji iz Malage so oddali uradno ponudbo za kar 216 centimetrov visokega centra Giorgija Šermadinija. Njegov delodajalec, Andorra, ima sedaj pet dni časa, da izenači ponudbo. Velikana iz Gruzije se sicer slovenski ljubitelji košarke spominjajo po pogumnih predstavah v dresu tedaj še evroligaške Olimpije. V Ljubljani je kot posojeni igralec Panathinaikosa igral v sezoni 2010/11. Sledila je zanimava in pestra pot. Njegovi klubi so bili nato Cantu, Macabi, Olympiakos, Zaragoza in že omenjena Andorra.

Pri Himkiju zavihali rokave

Nekdanji košarkar Jugoplastike in v zadnjih dveh desetletjih uspešni trener Duško Ivanović se je razšel s Himkijem. Ruski klub je medtem že našel novo trenersko rešitev in predstavil novega dirigenta – 52-letnega Georgios Bartzokas, sicer nekdanjega trenerja Olympiacosa, Barcelone, Kubana, Maorussija … Kmalu po naznanitvi dogovora s priznanim trenerjem je Himki objavil tudi igralsko okrepitev. Rusko delovno okolje bo tako zamenjal 26-letni in 205 cm visoki Andrej Zubkov. To pa še ni vse ... Iz beograjske Crvene zvezde se bo v Himki preselil Charles Jenkins, ki je že podpisal dveletno pogodbo. Svoj podpis na pogodbo pa je že pristavil tudi Viašeslav Zajtsev, sicer dolgoletni član premožnega ruskega kluba.

Bogdan Bogdanović prihaja v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. | Foto: Reuters Bogdan Bogdanović prihaja v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu. Foto: Reuters

Srb bo postal najdražji novinec v zgodovini lige NBA

Iz ZDA prihajajo novice o tem, da je srbski košarkar Bogdan Bogdanović tik pred podpisom triletne pogodbe s Sacramento Kings. Vredna naj bi bila kar 36 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni, da bo 24-letni Srb, ki so ga leta 2014 Phoenix Suns na naboru lige NBA izbrali kot 27., postal rekorder med novinci po višini letne plače v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Nekdanji košarkar beograjskega Partizana je v prejšnji sezoni s slovitim rojakom Željkom Obradovićem v dresu Fenerbahčeja osvojil skorajda vse, kar se je osvojiti dalo. Postal je evropski in tudi turški prvak. Bil je izbran v najboljšo peterko sezone v evroligi in postal najkoristnejši igralec finala turške lige.

Bogdanovića je košarkarski svet lahko spoznal tudi v dresu Srbije, s katero je bil lani srebrn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in z njo leta 2014 postal tudi svetovni podprvak.

Olimpija dejavno sestavlja ekipo. Zadnji prišlek je mladi Hrvat. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija dejavno sestavlja ekipo. Zadnji prišlek je mladi Hrvat. Foto: Vid Ponikvar

Olimpija pripeljala hrvaškega talenta

V Union Olimpijo, ki bo vsak čas dobila novo vodstvo, prihaja 19-letni hrvaški branilec Roko Badžim. V lanski sezoni je v hrvaškem prvenstvu za GKK Šibenik v povprečju dosegal 11,8 točke, 3,8 skoka in 3,4 podaje na srečanje. Njegov oče je nekdanji igralec Olimpije Živko Badžim, ki je v Ljubljani nastopal v sezoni 1990/91.

"V svoje vrste smo pripeljali enega večjih talentov hrvaške košarke, mladega Badžima, ki je lani odlično nastopal v vrstah Šibenke. Seveda ga v Ljubljani čaka težja naloga in drugačna vloga, ki pa se je dobro zaveda," je prihod novega igralca, s katerim je Olimpija podpisala triletno pogodbo, pospremil trener Gašper Okorn.

Chris Paul in James Harden bosta združila moči v Houstonu. | Foto: Reuters Chris Paul in James Harden bosta združila moči v Houstonu. Foto: Reuters

V Houstonu bosta moči združila dva superzvezdnika

V košarkarski ligi NBA smo dobili nov dvojček superzvezdnikov, ki bo zaigral v isti ekipi. Jamesu Hardenu se je pri Houston Rockets pridružil devetkratni udeleženec tekem zvezd, najboljši novinec leta 2006 in štirikratni član idealne peterke sezone v najmočnejši košarkarski ligi na svetu Chris Paul.

32-letni prvi izbor NBA nabora iz leta 2005 je zapustil Los Angeles Clippers po šestih letih in v Houston odšel v zameno za Patricka Beverleyja, Louja Williamsa, Sama Dekkerja in izbor na naboru novincev leta 2018.

Turki ne (s)pustijo Vidmarja

Med košarkarji, ki bodo na julijski reprezentančni zbor pripotovali z urejenim klubskim statusom, bo tudi 211 centimetrov visoki center Gašper Vidmar. Ljubljančan je namreč podpisal novo pogodbo z Banvitom, s katerim je pod taktirko Saša Filipovskega uspešno nastopal v turškem prvenstvu in ligi prvakov. Vidmar, ki je v Turčiji igral tudi za Fenerbahče, Bešiktaš in Darušafako, je z Banvitom podpisal pogodbo do konca sezone 2018/19.

Mlajši Nachbar na domžalski klopi

Kot je znano že nekaj časa, bo domžalski Helios v sezoni vodil srbski strokovnjak Jovan Beader. Družbo pa mu bo na klopi delal znan slovenski obraz. Kot pomočnik trenerja namreč v Domžale prihaja 33-letni Dravograjčan Grega Nachbar. Mlajši brat Boštjana Nachbarja je bil v minuli sezoni pomočnik trenerja v Portorožu, v sezoni 2015/2016 je samostojno vodil ekipo Plama Pur iz Ilirske Bistrice, pred tem pa je bil štiri sezone vodja mladih selekcij v ŠD Koš Koper.

Stari znanec v Kopru

Pred začetkom nove sezone se je košarkarski prvoligaš iz Kopra Sixt Primorska dodatno okrepil pod obročem. Triletno pogodbo s koprskimi tigri je namreč podpisal hrvaški krilni center Marijan Čakarun, nekdanji najkoristnejši igralec finalnega niza lige Nova KBM, so sporočili iz koprskega kluba.

Sedemindvajsetletni Zadrčan se je slovenskemu košarkarskemu občinstvu prvič predstavil v dresu Helios Suns, s katerimi je v sezoni 2015/16 tudi postal državni prvak. Minulo sezono je 204 centimetre visoki Hrvat sklenil v španski ligi ACB pri Manresi.

Marjan Čakarun se vrača v Slovenijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marjan Čakarun se vrača v Slovenijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Uradno: nekdanji trener Krke se iz lige NBA vrača v Evropo

Hrvat Neven Spahija, ki je bil na prelomu tisočletja eno leto pomočnik glavnega trenerja Uniona Olimpije in je med letoma 2001 in 2003 sedel na klopi novomeške Krke, je tudi uradno postal trener Maccabija Tel Aviva.

Na klop izraelskega košarkarskega velikana se 54-letni Hrvat vrača po desetletju, njegov trener je že bil v sezoni 2006/07.

V Evropo se je vrnil po dveh sezonah, ki ju je prebil v severnoameriški ligi NBA, v kateri je bil pomočnik glavnega trenerja Atlanta Hawks.

Spahija, ki bo z Maccabijem naskakoval čim boljše rezultate v evroligi, se v elitno evropsko košarkarsko tekmovanje vrača po šestih letih. Nazadnje je v evroligi v sezoni 2011/12 vodil Fenerbahče.

V evroligi je do zdaj vodil šest različnih moštev in leta 2008 špansko Tau Ceramico Vitorio popeljal do sklepnega turnirja.

Po 19 letih se vrača na klop Beograjčanov

Razplet lanske sezone košarkarskega Partizana je za pozabo. Po dolgih letih se jim ni uspelo uvrstiti v finale srbskega prvenstva, zato je po koncu sezone odšel Aleksandar Džikić, ki je prevzel podgoriško Budućnost. Ob Džikiću je črno-bele zapustil tudi predsednik Nikola Peković.

Trenerski stolček je po pisanju srbskega B92 zapolnil izkušeni Miroslav Nikolić - Muta, ki je Partizan že vodil pred 19 leti. Nikolić je v zadnji sezoni treniral Dinamik, pred tem pa bil glavni mož stroke tudi pri Radničkem, Budućnosti, Crveni zvezdi, Vojvodini, Apolonu, Hemofarmu in Avtodoru, še vedno pa je pomočnik v srbski izbrani vrsti.


V Olimpijo prihaja Bojan Radulović 


Bubnić ostaja član Union Olimpije

Dražen Bubnič ostaja član Union Olimpije, saj je 31-letni hrvaški krilni center s slovenskim potnim listom z zmaji podaljšal pogodbo do konca sezone 2017/18. Bubnić, ki bo odigral četrto sezono v dresu Olimpije, se je letos skupaj s soigralci veselil dvojne slovenske krone.

olimpija helios bubnic bubnić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V lanski sezoni je Bubnič za Union Olimpijo v evropskem pokalu v povprečju dosegal 6,6 točke in 1,5 skoka na tekmo. V slovenskem prvenstvu pa je v povprečju dosegel 4,8 točke in 2,2 skoka na srečanje. V ligi Aba je prispeval 2,4 točke in en skok na tekmo.

CSKA zadržal svojega ostrostrelca

Ruski velikan CSKA je podpisal novo dveletno pogodbo s svojim že dozdajšnjim branilcem Corryjem Higginsom. Američan, ki je bil odstotkovno najboljši strelec za tri v evrolgi za sezono 2015/16, je s CSKA v lanski sezoni osvojil tretje mesto v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Ob tem so Moskovčani osvojili regionalno ligo VTB in rusko prvenstvo. Higgins je pred rusko epizodo svoje kariere igral za Gaziantep, Triumph, Denver in Charlotte.

Ne spreglejte