Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
6. 7. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Toni Kukoč

Četrtek, 6. 7. 2017, 16.00

6 let, 6 mesecev

Toni Kukoč: Vsi vidijo le, koliko sem zaslužil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Veliki zvezdnik hrvaške in svetovne košarke Toni Kukoč je v pogovoru za Slobodno Dalmacijo priznal, da njegovo telo plačuje ceno 20-letnega športnega udejstvovanja.

Golf je postal največja športna ljubezen po koncu košarkarske kariere. | Foto: Getty Images Golf je postal največja športna ljubezen po koncu košarkarske kariere. Foto: Getty Images

Enajst let po koncu dolge in uspešne kariere Toni Kukoč ostaja vpet v košarko. Kot predsednikov svetovalec in ambasador deluje pri severnoameriškem poklicnem moštvu Chicago Bulls. Svetovalno vlogo, čeprav dokaj pasivno, je sprejel tudi na Hrvaškem, kjer je občasno na voljo državni reprezentanci in njenemu vodstvu.

"Sami sebi smo največja neznanka," o možnostih Hrvaške na EuroBasketu 2017 pripoveduje danes 48-letni Splitčan, ki se v pogovoru z domačimi novinarji nikakor ne more izogniti vprašanjem o reprezentančnih odpovedih.

Če sta lahko Parker in Nowitzki …

"Če sta se Tony Parker in Dirk Nowitzki, ki sta v ligi NBA igrala finale do konca junija, lahko udeležila reprezentančnega zbora, potem ne vidim razlogov za to, da nekdo, ki je sezono zaključil v prvem tednu aprila, tega ne bi mogel storiti. A ne želim se spuščati v podrobnosti. Morda to ni odločitev posameznikov, čeprav jim igranja za reprezentanco nihče ne more preprečiti," je v pogovoru za Slobodno Dalmacijo dejal eden od najboljših evropskih košarkarjev vseh časov.

V Evropi ga je najbolj zaznamovala Jugoplastika, v ZDA pa Chicago Bulls. | Foto: Getty Images V Evropi ga je najbolj zaznamovala Jugoplastika, v ZDA pa Chicago Bulls. Foto: Getty Images Bolečine kot cena za športno kariero

Čeprav je za družinski dom izbral Chicago, se 208 centimetrov visoki Dalmatinec vsako leto za več tednov rad vrača v domači Split. Tam dopust ne mine brez barke, obiskovanja bližnjih otokov, morske hrane in – novinarskega cukanja za rokav.

Ob tokratnem pogovoru za omenjeni splitski časnik se je Kukoč dotaknil tudi svojega življenja, vrtoglavih zaslužkov (zgolj v ligi NBA je zaslužil dobrih 61 milijonov ameriških dolarjev) in zdravstvenega stanja.

"Ljudje radi gledajo, koliko je kdo zaslužil. A za tem se skrivajo dolgoletni in naporni treningi. No, ne trdim, da je življenje športnika težko v primerjavi z življenjem drugih. Vem, da nekateri vstajajo ob peti uri zjutraj in se iz službe domov vračajo ob osmih zvečer, na koncu dneva pa ne vedo, zakaj so delali, ker nimajo dovolj za preživljanje družine," pravi in ob tem ne skriva izjemne hvaležnosti, ki jo goji do košarkarskega sveta.

"Kdo ve, kaj bi počel, če ne bi bil košarkar. Ta košarka je poskrbela, da je moje življenje normalno, lepo in lagodno. Poleg tega, da sem prepotoval svet, imam zdaj še dobro življenje. Po drugi strani pa se fizično počutim kot 70-letnik. Če se lotim teka, bo zagotovo nekaj narobe. A se ne pritožujem. To je cena," pravi Kukoč, ki se na športni ravni ukvarja le še z golfom, a še to ob rednih obiskih kiropraktika.

Marina Kukoča je izdal hrbet

Toni Kukoč je v bogati karieri po trikrat postal evropski klubski (Jugoplastika) in NBA prvak (Chicago Bulls), z reprezentanco pa je bil svetovni in evropski prvak. Po njegovih košarkarskih stopinjah je šel sprva tudi sin Marin (rojen 1992), a se je nato zaradi težav s hrbtom posvetil zgolj programerstvu.
Ne spreglejte