Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
10. 9. 2022,
18.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

6

Natisni članek

Belgija Slovenska košarkarska reprezentanca Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2022

Sobota, 10. 9. 2022, 18.00

1 leto, 7 mesecev

Po napredovanju Slovenije v četrtfinale EuroBasketa

Težko prigarano napredovanje, Dončić se počuti, kot bi zadel na loteriji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

6

Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 | Slovenski košarkarji so se dobre tri četrtine mučili z Belgijci, nato pa le prišli do pričakovanega napredovanja. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Slovenski košarkarji so se dobre tri četrtine mučili z Belgijci, nato pa le prišli do pričakovanega napredovanja.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca se je ob novem strelskem podvigu Luke Dončića, ki je dosegel 35 točk, pričakovano uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva proti Belgiji, a igra ni bila prepričljiva, čeprav je bila na koncu visoka razlika (88:72). "Belgija je igrala odlično košarko. Vedeli smo, da bo težko. Borili so se do konca. Ob koncu smo bolje odigrali. Čestitke Belgiji. Borili so se. Težka tekma je bila," so bile besede prvega strelca tekme. Pred nadaljevanjem skrbi poškodba mečne mišice Zorana Dragića.

Od našega poročevalca Berlin | Foto:

Spodbudna novica za slovenske privržence košarke je prišla slabo uro pred tekmo, ko se je ogreval Mike Tobey, ki si je na tekmi proti Nemčiji zvil gleženj. Zdravniška služba ga je hitro usposobila, kar je dober obet pred nadaljevanjem turnirja. "Je še kar otekel. Tekma je bila pomembna, za biti ali ne biti. Treba je stisniti zobe in dati vse od sebe," so besede požrtvovalnega naturaliziranega Američana.

A to ni bila edina vesela novica. Ko se je tekma začela, je po prvem zgrešenem metu Vlatka Čančarja sledil šov Luke Dončića. Tri njegove trojke, še ena Blažičeva in Slovenija se je hitro odlepila. Po slabih petih minutah igre je bilo že 16:5.

Večkrat zapravili višjo prednost

Napad Slovenije je v nadaljevanju postal preveč statičen, saj se je zdelo, da preostali reprezentanti le spremljajo, kaj bo začaral Luka. Medtem je pri Belgijcih žoga krožila hitro in tako so se približali na vsega točko zaostanka (19:20). 

Slovenski navijači so pripotovali v Berlin. Ob zmagovalnem nadaljevanju jih bo prihodnji konec tedna občutno več. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Slovenski navijači so pripotovali v Berlin. Ob zmagovalnem nadaljevanju jih bo prihodnji konec tedna občutno več. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ob koncu četrtine se jim je vendarle uspelo nekoliko odlepiti, ko so sodniki dosodili nešportno osebno napako nad borbenim Zoranom Dragićem, ta je z obema zadetima prostima metoma nekoliko zaustavil nalet Belgije (24:19).

Videti je bilo, da obrazi in energija pri slovenskih košarkarjih niso bili na tisti ravni, kot so jo izžarevali proti Nemčiji in Franciji v skupinskem delu. V ekipi so se zavedali, da je Belgija neugodna in je to že pokazala, ko je v skupini premagala Španijo. Zadnja je takrat uvodoma pobegnila na višjo razliko, nato pa se je zgodba povsem obrnila, ko so Belgijci ujeli stik. Ko je šel Dončić po dobrih 13 minutah prvič na počitek, je slovenska peterka zaigrala hitreje in prišla do prednosti desetih točk (37:27).

Poškodba Zorana Dragića, v ponedeljek pregled

Slaba novica za slovensko vrsto je bila poškodba energetsko razpoloženega košarkarja Zorana Dragića, ki se je ob prodoru in padcu prejel za mečno mišico. Za kako hudo poškodbo gre, za zdaj še ni znano.

Zoran Dragić se je poškodoval. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Zoran Dragić se je poškodoval. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Da bi lahko pričakovali mirnejše nadaljevanje v prvem polčasu, bi morala biti obramba na mestu, vendar je bila preveč luknjičasta. Trdoživi Belgijci so se pod vodstvom hrvaškega strokovnjaka Daria Gjergje spet približali na vsega točko zaostanka, zadnjo besedo v prvih 20 minutah pa je imel kapetan Goran Dragić, ki je postavil rezultat 44:41.

Zagotovo so bili med polčasoma v garderobi povišani toni, saj je bila igra vse prej kot takšna, ki jih je krasila na zadnjih dveh tekmah skupinskega dela v Kölnu. Pričakovalo se je, da bo angažiranost v drugem delu, zlasti v obrambi, povsem drugačna.

Dončić se ni strinjal, da bi bili energetsko na nižji ravni

Širine v igri Slovenije v tretji četrtini še ni bilo videti. Sicer jim je dvakrat uspelo pobegniti na sedem točk, vendar so z neprepričljivo obrambo dopustili, da so se ob koncu tretje četrtine Belgijci spet približali na vsega točko zaostanka (60:61), ob začetku zadnje pa celo pri 64:63 prvič povedli in bili nazadnje pri 65:64.

Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022  Luka Dončić Mike Tobey | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

S tezo Sportalovega novinarja, da energija v določenih delih tekme ni bila prava, se Dončić ni strinjal, selektor Aleksander Sekulić  je ob tem dejal: "Javnost je mislila, da bo tekma lahka, čeprav sem poskušal fante opozoriti. To je osmina finala. Vsak si želi napredovati. Vsak si želi premagati aktualnega evropskega prvaka. Če greš na tekmo kot favorit, je kot avtsajder lažje igrati. Nosili smo breme. Moramo reči, da so Belgijci dobro igrali. Dobro so zadevali z razdalje. Ne moremo reči, da so bili energetsko slabi. Bile so napake, kar je posledica tega, da so dobro igrali. Ni potrebe, da podcenjujemo Belgijo, saj je dobra ekipa."

"To je bila ena izmed slabših predstav. Ne vem, kaj je bil razlog. Energija ni bila prava. Težka tekma je bila. Na koncu nam je uspelo priti do zmage tudi ob slabšem dnevu, kar lahko uspe kakovostni ekipi," je po tekmi povedal Edo Murić, ki je bil vesel, da se je na koncu le izteklo po slovenskih željah.

Prebujenje v zadnji četrtini za četrtfinale

Ob zaostanku je v slovenski ekipi zazvonil alarm. Pomembno je bilo, da se ji je po košu kapetana Dragića in trojki Klemna Prepelića hitro uspelo odlepiti na +8 pri (73:65). In ko je Čančar v obrambi lepo blokiral met Lecomta in v nasprotnem napadu položil žogo še v koš, je slabih pet minut pred koncem sledilo olajšanje. Aktualni evropski prvaki so po delnem izidu s 15:1 vodili z visoko prednostjo in nadaljevali v šampionskem ritmu.

Klemen Prepelič je prispeval pomembno trojko. | Foto: FIBA Klemen Prepelič je prispeval pomembno trojko. Foto: FIBA

Takrat se je odprla avtocesta do četrtfinala, saj Belgijci niso več našli načina, kako se zoperstaviti slovenskemu moštvu. Prvi strelec je bil spet Dončić s 35 točkami, kar je njegova tretja zaporedna tekma z več kot 30 točkami. Postal je prvi po 30 letih, ki mu je na evropskih prvenstvih uspel tovrstni podvig.

Dončić: Kot bi zadel na loteriji

"Belgija je igrala odlično košarko. Vedeli smo, da bo težko. Borili so se do konca. Čestitke Belgiji. Borili so se. Tekma ni bila lahka. Za nas ne, čeprav so ljudje mislili, da bo. Belgijci so igrali lepo košarko v napadu. V četrti četrtini smo dodali eno prestavo višje in zmagali," je po tekmi povedal Dončić, ki je o svoji strelski formi dejal: "Gre na boljše. Zadnje tri tekme so bile res pomembne. Tudi v skupini, da smo ostali prvi. Zelo pomembni sta bili. Zdaj gre za to, ali izpadeš ali ne." Slovenija : Belgija, slovenska košarkarska reprezentanca, EuroBasket 2022 | Foto: FIBA Foto: FIBA

Ker je tudi na tej tekmi presegel mejo 35 minut, imel ogromno žoge v svoji posesti ter je prejel številne udarce, bo zanj počitek zelo pomemben: "Udarcev nisem prejemal le danes. Na turnirju jih je bilo že veliko. To je treba prestati. Počutim se, kot da sem zadel na loteriji, ker imamo zdaj tri dni prosto."

Na nasprotnika v naslednjem krogu tekmovanja bo treba počakati na nedeljo, ko se bosta ob 12. uri pomerili Poljska in Ukrajina.

Slovenija : Belgija 88:72

Dvorana Mercedes-Benz, 9.500 gledalcev, sodniki: Lanzarini (Italija), Calatrava (Španija), Gedvilas (Litva)

Slovenija: G. Dragić 11 (1:2), Prepelič 13 (5:5), Tobey 12 (2:2), Blažič 3, Z. Dragić 6 (4:4), Čančar 8 (2:2), Dončić 35 (9:10)

Belgija: Lecomte 16 (1:1), Mwema 7, Tabu 9, Gillet 15 (1:1), Zeeuw 6 (1:2), Tumba 2, Vanwijn 6, Libert 6 (4:4), Bako 2, Obasohan 3

Prosti meti: Slovenija 23:25, Belgija 7:8
Met za dve točki: Slovenija 22:41, Belgija 16:33
Met za tri točke: Slovenija 7:28 (Dončić 4, Prepelič 2, Blažič), Belgija 11:35 (Tabu 3, Gillet 2, Vanwijn 2, Obasohan, Zeeuw, Mwema, Lecomte)
Skoki: Slovenija 40 (28 + 12), Belgija 40 (28 + 12)
Osebne napake: Slovenija 16, Belgija 21
Pet osebnih: /

Ne spreglejte