Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
1. 10. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Union Olimpija Krka Matevž Zupančič ABA KZS

Sobota, 1. 10. 2016, 11.37

6 let, 6 mesecev

Težave na relaciji KZS–ABA: tekma Olimpije in Krke bo imela drugačen pomen

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Foto: ABA liga

V ponedeljek bi se morala največja slovenska košarkarska kluba Union Olimpija in Krka pomeriti v okviru lige ABA, a ta tekma ne bo štela za točke regionalnega tekmovanja. Štela bo za slovensko državno prvenstvo. Na zaplet so se odzvali tudi pri Košarkarski zvezi Slovenije (KZS).

Union Olimpija in Krka bi se morali v ponedeljek pomeriti v Stožicah v drugem krogu lige ABA, a se je zdaj zgodba obrnila v drugo smer. Ista nasprotnika bi si morala gledati iz oči v oči še 8. oktobra v slovenskem državnem prvenstvu, a Olimpija dan prej igra tekmo lige ABA pri Igokei, Krka pa doma gosti FMP.

Iz Olimpije so danes sporočili, da bo ponedeljkova tekma s Krko štela za točke slovenskega državnega prvenstva, ne lige ABA.

"Tekmovanji med seboj nista dosegli dogovora o medsebojnem upoštevanju tekem, zato bosta kluba prisiljena odigrati še dve dodatni tekmi in zanju poiskati alternativna termina, kar je na meji izvedljivega," so zapisali.

"Neprilagodljivost ocenjujemo za absurdno in košarki škodljivo"

Košarkarji Krke bodo v ponedeljek gostovali v Ljubljani, a se bodo pomerili za točke državnega prvenstva. | Foto: Vid Ponikvar Košarkarji Krke bodo v ponedeljek gostovali v Ljubljani, a se bodo pomerili za točke državnega prvenstva. Foto: Vid Ponikvar Direktor kluba Matevž Zupančič je besen, ker jim Košarkarska zveza Slovenije (KZS) noče stopiti nasproti. "Liga ABA je privolila v vse. Zdaj smo zato, da bi se izognili sporu, privolili v tekmo. KZS ne komunicira z ligo ABA. Težava je samo ta tekma, sicer pa smo imeli 11 tekem državnega prvenstva na isti dan kot ligo ABA ali Eurocup. S klubi smo se morali dogovoriti za zamenjavo terminov. K sreči so se vsi strinjali."

Pri Olimpiji sporočajo, da obžalujejo, da zaradi slabe komunikacije med organizacijama KZS in liga ABA niso sklenili dogovora: "Neprilagodljivost resnično specifičnemu položaju, v katerem sta edina slovenska udeleženca mednarodne lige ABA v sezoni 2016/2017, ocenjujemo za absurdno in košarki škodljivo."

Kdaj bosta Olimpija in Krka odigrali tekmo 2. kroga lige ABA, še ni znano. Ker je urnik zelo zgoščen, lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo decembra.

Na zaplet so se odzvali tudi pri KZS. Njihov zapis si lahko preberete v nadaljevanju.

Odziv KZS

Vsem klubom, članom Liga Nova KBM, so bile na sestanku 22. septembra jasno razložene terminske obveznosti klubov do Liga Nova KBM.

Niti s strani Košarkarskega kluba Union Olimpija niti kateregakoli drugega kluba Liga Nova KBM takrat ni bilo nikakršnih pripomb glede terminov tekem v Liga Nova KBM. Tudi termini prenosov Liga Nova KBM so bili jasno sporočeni klubom in so z njimi soglašali oziroma jim niso nasprotovali.

Kljub temu je KZS, na predlog Union Olimpije, spremenila datum njene tekme proti Košarkarskemu klubu Krka, pri tem pa je zanimivo, da ima Union Olimpija, ki si tekmovanja v ABA liga ni priborila na parketu, pač pa za zeleno mizo, še vedno pripombe v zvezi s tem terminom in pogoji, pod katerimi bi se ta tekma igrala (pravila Liga Nova KBM ali ABA Liga). Po drugi strani pa Krka, ki si je igranje v ABA liga priborila na parketu, v isti zadevi nima prav nobenih pripomb.

KZS je in vedno bo delovala v interesu slovenske košarke, ki pa jo bo tudi zaščitila v primerih, ko bo to potrebno. KZS namreč ni članica ABA Lige (tudi FIBA jo ne priznava), zato morajo klubi, ki so člani ABA Lige odnose z njo urejati neposredno s to ligo.

Ne spreglejte