Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
2. 8. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 2. 8. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

EuroBasket 2017

Tandem Dončić-Dragić dovolj za osmo mesto?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Kako visoko se lahko na evropskem košarkarskem prvenstvu zavihti Slovenija? Uredniki uradne spletne strani Mednarodne košarkarske zveze ji napovedujejo osmo mesto.

Luka Dončić bo eden od slovenskih adutov na EuroBasketu 2017 | Foto: Sportida Luka Dončić bo eden od slovenskih adutov na EuroBasketu 2017 Foto: Sportida

Ob jasnem opozorili, da je jakostna lestvica plod subjektivne ocene, spletna stran Fiba.com največ možnosti za zlato kolajno pripisuje Španiji, ki je na zadnjih štirih prvenstvih tekmecem prestol prepustila le leta 2013 v Ljubljani. Po tej lestvici bi se na oder za zmagovalce zavihteli še Srbi in pa Grki, s katerimi se bo Slovenija srečala že v prvem delu tekmovanja v Helsinkih.

Kaj pa četa slovenskega selektorja Igorja Kokoškova? Omenjena napoved ji pripisuje možnosti za preboj v četrtfinale, kjer pa naj bi se sanje o kolajni razblinile. Slovencem, pri katerih avtorji ob Luki Dončiću izpostavljajo pomembnost vrnitve Erazma Lorbka, bi pripadlo osmo mesto. Prednje bi se zvrstili še Litovci, Francozi, Turki ih Hrvati.

Četrto mesto (2009) ostaja najboljši slovenski dosežek na EP. | Foto: Sportida Četrto mesto (2009) ostaja najboljši slovenski dosežek na EP. Foto: Sportida Širok krog favoritov

O tovrstnih napovedih in predvsem reprezentančnih ambicijah smo se pred kratkim pogovarjali s selektorjem hrvaške izbrane vrste Aleksandrom Petrovićem. Ta ni skrival navdušenja nad kakovostjo slovenske reprezentance, pri kateri ceni predvsem zunanjo linijo z Goranom Dragićem in Dončićem. Vseeno pa je posvaril pred pastmi ciljnega napadanja na kolajno.

"Nekdo lahko verjame, da ima dobro ekipo, medtem ko pa je napovedovanje odličja lahko zelo nevarno. Slovenci so v 'zoni kolajn'. Toda takšnih reprezentanc je vsaj deset. Na koncu odloča zgolj podoba reprezentance v izločilni fazi EuroBasketa. Kdor je odigral vsaj eno takšno tekmo, pozna zahtevnost tega dela prvenstva. Moj nasvet Sloveniji? Brez spektakularnih ciljev. Imate kakovostno ekipo, ki je v območju kolajn. Ponavljam pa, da je tam vsaj deset reprezentanc," je v Sportalovem sobotnem intervjuju dejal Petrović.

Slovenija bo sicer nastopila že na trinajstem zaporednem evropskem prvenstvu. Z drugimi besedami, sodelovala je na vseh po osamosvojitvi. Najbližje odličju je bila pred osmimi leti na Poljskem, ko je zaigrala celo v polfinalu, a po porazih proti Srbiji in Grčiji ostala praznih rok.
Slovenija na EuroBasketu 1993 – 2015
EP 2015 (Hrvaška, Nemčija, Latvija Francija) - 12. mesto
EP 2013 (Slovenija) - 5. mesto
EP 2011 (Litva) - 7. mesto
EP 2009 (Poljska) - 4. mesto
EP 2007 (Španija) - 7. mesto
EP 2005 (Srbija in Črna čora) - 6. mesto
EP 2003 (Švedska) - 10. mesto
EP 2001 (Turčija) - 15. mesto
EP 1999 (Francija) - 10. mesto
EP 1997 (Španija) - 14. mesto
EP 1995 (Grčija) - 12. mesto
EP 1993 (Nemčija) - 14. mesto

Kako visoko se bo na EuroBasketu zavihtela Slovenija?

  • Osvojila bo kolajno
    48,27 %
    195 glasov
  • Znova bo četrta
    4,46 %
    18 glasov
  • Med 5. in 8. mestom
    41,83 %
    169 glasov
  • Obstala bo v osmini finala
    3,96 %
    16 glasov
  • Ne bo se prebila iz skupinskega dela
    1,49 %
    6 glasov
Oddanih 404 glasov
Aco Petrović o Sloveniji ...



 "Izpostavimo zgolj niz izjemnih košarkarjev na zunanjih položajih. Poškodba Zorana Dragića je nekoliko prekrižala načrte. Vseeno je na njegovem igralnem mestu nekaj odličnih košarkarjev. Ne vem, kakšna je situacija na položaju centra. Če bo igral le Gašper Vidmar, bo to primanjkljaj. Za Alenom Omićom je namreč sijajna sezona v Unicaji. Kljub temu ima Slovenija konkurenčno ekipo, ki jo bom pobliže spoznal na dveh uradnih pripravljalnih tekmah v Poreču in Ljubljani in še na eni zaprti preizkušnji. Za to smo se odločili, ker nismo v isti skupini. Ne moremo pa se srečati niti v prvi izločilni fazi. Zato smo drug drugemu odlični tekmeci v pripravljalnem obdobju."
Ne spreglejte