Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
29. 4. 2017,
13.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Fiba liga prvakov Banvit Edo Murić Gašper Vidmar Sašo Filipovski

Sobota, 29. 4. 2017, 13.00

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Banvita v polfinalu lige prvakov proti Monacu (83:74)

Slovenski trojček le še korak od raja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Gašper Vidmar | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Turški Banvit je s slovensko pomočjo stopil pred zadnjo stopnico Fibine košarkarske lige prvakov. Sašo FIlipovski, Gašper Vidmar in Edo Murić so pomagali klubu, da se je prek Monaca (83:74) uvrstil v veliki finale. "Vztrajali smo in to nas je pripeljalo do konca," je dejal kapetan Vidmar, ki si bo v nedeljo zrl iz oči v oči s košarkarji Tenerifa, ki so gostitelji zaključnega turnirja.

Tekma se za Banvit ni začela po njihovih željah. Monaco je s hitro igro pobegnil in si ob koncu prve četrtine že priigral prednost 13 točk (21:8), kar je bila tudi najvišja prednost Francozov. Po začetnem šoku se je turško moštvo s slovenskim pridihom zbudilo in v drugem polčasu pokazalo povsem drugačen obraz.

"To je bila vojna. Monaco je dobra ekipa. Pomerili smo se že v ligaškem delu, zato smo se poznali. Zelo smo si želeli zmagati. Monaco je začel hitro in nam vsilil svojo igro. V drugem delu nam je uspelo zaustaviti njegovo igro. A ni še konec. Pred seboj imamo še eno tekmo," je bil po tekmi zadovoljen Jordan Theodore, ki je bil z 21 točkami najboljši strelec Banvita, kar je že praksa v tej sezoni.

"Podali smo se v boj in vztrajali do konca"

Edo Murić v polfinalu ni imel mirne roke in je zgrešil vse štiri mete iz igre. | Foto: Grega Valančič/Sportida Edo Murić v polfinalu ni imel mirne roke in je zgrešil vse štiri mete iz igre. Foto: Grega Valančič/Sportida Pomembno vlogo je v končnici odigral tudi Furkan Korkmaz. Najprej je zadel dve trojki, nato izgubil dve žogi in bil tik pred tem, da postane tragična oseba tega dvoboja, nato pa je v ključnem trenutku zadel četrto trojko, da je Banvit pri 80:74 lažje zadihal in na koncu s 83:74 slavil zmago.

Odlično je igral tudi Gašper Vidmar, ki pa je imel težave z osebnimi napakami, saj je bil sodniški kriterij zelo strog. Zato je igral vsega 19 minut, v tem času pa dosegel 12 točk in zbral šest skokov. "Vedeli smo, da bo tekma težka. Monaco ima hitre košarkarje, vendar nam jih je v drugem polčasu uspelo zajeziti. Podali smo se v boj in vztrajali do konca. To nas je pripeljalo do zmage in uvrstitve v finale," je na novinarski konferenci dejal Vidmar, ki je kapetan moštva. V nedeljo bo imel v tej sezoni še drugič priložnost, da visoko v zrak dvigne pokal najboljšega, potem ko je z Banvitom že osvojil turški pokal.

"O tem smo sanjali celotno sezono"

Sašo Filipovski po veliki zmagi poudarja, da si morajo fantje spočiti. V nedeljo sledi napad na drugo lovoriko v tej sezoni, potem ko je Banvit že popeljal do turškega pokalnega naslova. | Foto: Grega Valančič/Sportida Sašo Filipovski po veliki zmagi poudarja, da si morajo fantje spočiti. V nedeljo sledi napad na drugo lovoriko v tej sezoni, potem ko je Banvit že popeljal do turškega pokalnega naslova. Foto: Grega Valančič/Sportida Nikakor pa met ni stekel Edu Muriću, ki je zgrešil vse štiri poskuse, zato pa je v statistiko vpisal tri skoke in dve podaji.

"Dali smo vse od sebe. Vedeli smo, da bo težka tekma. Monaco na čelu z njegovim trenerskim štabom spoštujem. Tekma je imela dva različna polčasa. V prvem je bil boljši Monaco, v drugem mi. Zelo sem vesel te zmage. Zdaj se moramo spočiti in pridobiti energijo za finale. O tem smo sanjali celotno sezono. Dali bomo vse od sebe, da bomo tudi v nedeljo igrali na najvišji ravni," pa je po tekmi razlagal slovenski trener na klopi Banvita Sašo FIlipovski.

V velikem nedeljskem finalu, ki se bo začel ob 18.15, jim bodo nasproti stali gostitelji zaključnega turnirja lige prvakov. Tenerife je namreč v drugem polfinalu pričakovano preskočil Venezio (67:58), pred razprodano dvorano pa bodo košarkarji s španskega otoka igrali tudi na zadnji tekmi te sezone v tem evropskem klubskem tekmovanju.

Ne spreglejte