Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
29. 11. 2016,
14.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

Sašo Filipovski Jure Zdovc Gašper Vidmar Edo Murić Banvit košarka

Torek, 29. 11. 2016, 14.25

6 let, 6 mesecev

Slovenski trener, ki je stopil nad bogataše

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Foto: Vid Ponikvar

V Evropi nase ne opozarjajo le slovenski košarkarji, temveč tudi trenerji. Zelo uspešno sta v sezono vstopila Sašo Filipovski in Jure Zdovc. Kdaj bo prišel čas, da bo kateri od slovenskih trenerjev prestopil prag kakšnega od evropskih velikanov?

Do tega konca tedna sta bila Sašo Filipovski in Jure Zdovc v turškem in grškem prvenstvu še neporažena. Prvi je z Banvitom moral priznati premoč Gaziantepu, ki je nekdanji klub Zdovca, a je še vedno na izvrstnem prvem mestu. Slednjega je v soboto čakal derbi z evroligaškim Olympiacosom in tudi on šele prvič v osmih tekmah moral priznati poraz.

Oba sta uspešna tudi v Fibini ligi prvakov. Banvit je v skupini skupaj s Helios Suns pri petih zmagah in enem porazu, Zdovc pa ima razmerje zmag in porazov 4:2.

Ali je Filipovski pričakoval tako uspešen začetek? "Nikakor ga nismo. Zavedamo se, da smo tri tekme zmagali po podaljšku. Nekaj tekem smo zmagali v končnici. Slika bi lahko bila drugačna. Vsi v klubu se tega zavedamo. Rezultata ne obešamo na velik zvon. Je pa spodbuda za naprej," odgovarja prvi mož stroke pri Banvitu, ki se je v Turčijo odpravil po odlični sezoni pri poljski Zieloni Gori, s katero je igral v elitni evroligi, doma pa osvojil naslov državnega prvaka in pokalno tekmovanje.

Vidmar in Murić imata nadzor nad garderobo

"Gašper Vidmar in Edo Murić sta iz pravega testa. Zelo dobro sodelujemo." | Foto: Vid Ponikvar "Gašper Vidmar in Edo Murić sta iz pravega testa. Zelo dobro sodelujemo." Foto: Vid Ponikvar Ključno za odličen začetek je bilo, da so v klubu karakterno zadeli z igralci: "Sledijo sistemu, so pridni in delavni. Okolje je pozitivno. Veliko vlagamo v odnose. Lastniki so iz poslovnih vod. Verjamejo, da so odnosi, povezave med delodajalci in delavci zelo pomembni. In do nas se tako vedejo. Ves čas so v stiku. Ves čas so na treningu in tekmah. Pogovarjajo se. Sproti skušajo reševati konfliktne situacije. Plače so redne, igralci imajo ves potreben servis za regeneracijo. Počutijo se dobro in vse to se je poklopilo, da smo zelo dobro štartali v sezono."

V ekipi ima tudi slovenska košarkarja Gašperja Vidmarja in Eda Murića. Z doprinosom slovenskih reprezentantov je zadovoljen, hkrati pa mu tudi pomagata z delom v garderobi.

"Oba sta nosilca igre. Sta iz pravega testa. Vesel sem, da sem ju lahko pripeljal v ekipo. Zaradi njune prisotnosti lahko spregovorim tudi kakšno slovensko besedo. Gašper je kapetan ekipe, ki nadzira garderobo, Edo mu pomaga. Zelo dobro sodelujemo. Oba sta profesionalca in opravljata nalogo na visoki ravni. Za zdaj smo zelo zadovoljni in dobro funkcioniramo," je pohvalil učinek slovenskih košarkarjev.

Bogati turški klubi, ki so del evrolige, so naleteli na razigrani Banvit

Jureta Zdovca, s katerim sta hit začetka v Turčiji in Grčiji, zelo ceni. | Foto: Vid Ponikvar Jureta Zdovca, s katerim sta hit začetka v Turčiji in Grčiji, zelo ceni. Foto: Vid Ponikvar Po višini proračuna se Banvit v turškem prvenstvu nahaja okoli 12. mesta (v ligi je 16 ekip), zato je vodilni položaj toliko bolj spoštovan. Povrhu vsega je preskočil prav vse tri bogate turške evroligaške klube (Anadolu Efes, Galatasaray in Darušafaka). Turška liga ima skupaj s špansko primat najmočnejše v Evropi, zato dosežek Banvita na uvodu v sezono zelo odmeva.  

Z bistveno bogatejšima kluboma se v Grčiji bori tudi Zdovc, a kljub temu zaseda odlično drugo mesto. Za zdaj pa še ni napočil čas, da kdo od slovenskih trenerjev vstopi v kakšnega od evropskih velikanov.

"Z Juretom se zelo spoštujeva. Ima zelo dobro ekipo in dobro vzpostavljen sistem. Zelo ga cenim. V prvenstvu in v Evropi mu gre odlično. Grška liga je zelo močna. Veseli me, da je on v Grčiji uspešen, jaz v Turčiji, Miro Alilović s tem proračunom, ki ga ima, na Češkem … Kar nekaj nas je, ki se borimo v tujini," razlaga Filipovski.

"V košarki so lobiji. Verjetno sva midva z Juretom eden od primerov, da nisva v lobiju."

Kam bo lahko popeljal Banvit, pri katerem je kapetan Gašper Vidmar? | Foto: Grega Valančič/Sportida Kam bo lahko popeljal Banvit, pri katerem je kapetan Gašper Vidmar? Foto: Grega Valančič/Sportida Čeprav sta z Zdovcem strokovno dobro podkovana in se lahko pohvalita z dobrim delom, pa je nekako videti, da imajo v Evropi iz našega okolja prednost trenerji iz Srbije, Hrvaške. "V košarki so lobiji. Verjetno sva midva z Juretom eden od primerov, da nisva v lobiju. Z delom nama je uspelo, da sva prišla do dobrih klubov, ki so dobro pozicionirani, in delava to, kar rada delava," je o tej temi dejal Filipovski.

Evroliga je vsem trenerjem v Evropi eden od ciljev, a je z Banvitom ne bo dočakal: "Banvit nima ambicij za evroligo. V klubu so zadovoljni s tem, kar igramo. Nimajo večjih ambicij glede na vložek. V evroligi bi potrebovali večjo in boljšo dvorano. Prav tako letališče, da bi se hitro prišlo. Bandirma si glede na trenuten položaj niti ne zasluži igrati v evorligi."

Ne spreglejte