Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
1. 9. 2016,
10.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gezim Morina Slovenija Kosovo kvalifikacije EuroBasket 2017

Četrtek, 1. 9. 2016, 10.56

6 let, 7 mesecev

Slovenski "Srečko" igral za Slovenijo in proti svoji državi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Za slovenskega košarkarskega reprezentanta Gezima Morino je bila sredina kvalifikacijska tekma proti Kosovu za evropsko prvenstvo nekaj posebnega, saj se je rodil prav v tej državi. "Ne igraš vsak dan proti svoji državi," je dejal slovenski "Srečko".

Gezim Morina je v dresu slovenske članske reprezentance debitiral proti svoji državi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gezim Morina je v dresu slovenske članske reprezentance debitiral proti svoji državi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Košarkarji Kosova so v sredo v Stožicah odigrali premierno uradno košarkarsko tekmo. Nasproti jim je stala izbrana vrsta Slovenije, s katero se skupaj z Bolgarijo in Ukrajino potegujejo za nastop na EuroBasketu 2017.

Njihov poraz je bil neizbežen, na koncu so izgubili z 68:113. Ob začetku zadnje četrtine je poseben trenutek dočakal slovenski reprezentant Gezim Morina. Debitiral je namreč v članski izbrani vrsti Slovenije, povrhu vsega pa proti državi, v kateri se je rodil.

"Tekma je bila čudna. Hvala bogu, da je je bilo konec."

"Ne igraš vsak dan proti svoji državi. Debi je bil zame in za njih. Tekma je bila čudna. Hvala bogu, da je je bilo konec. Zjutraj sem izvedel, da bom v postavi. Ne vem, kaj naj rečem. Želim jim vse najboljše. Vidi se, da jim manjka še veliko do višjega ranga. Potrebujejo čas, da se bodo izboljšali," je Morina s čustvenim nabojem govoril o tej tekmi.

Leta 2009 je skupaj z rojakom Erjonom Kastratijem prišel v Union Olimpijo, nato pa igral po slovenskih klubih. Ko je Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) priznala Kosovo kot člana svoje družine in mu omogočila nastop na uradnih tekmah, ni bilo malo takšnih, ki so mislili, da bo zaigral za Kosovo.

Največja zmaga za Kosovo je bila krstna tekma

Reprezentanti Kosova so nanj ponosni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Reprezentanti Kosova so nanj ponosni. Foto: Grega Valančič/Sportida

"V Kosovu razumejo moj položaj. Prihajam s Kosova in ponosen sem na to, a Sloveniji sem zelo hvaležen za to, kar je naredila zame. Dokler me bo potrebovala, bom z njo. V trenutku, ko me ne bo več, sem pripravljen igrati za svojo državo, če sploh obstaja kakšna možnost," je dejal "Srečko", kar je slovenska izpeljanka njegovega imena.

Zanj je bilo čustveno tudi na začetku tekme ob predvajanju obeh himen, a kosovske ni pel, razlog za to pa je povsem preprost. "Naša himna nima besedila," se je zasmejal Gezim.

Na koncu pogovora je dejal, da so košarkarji v kosovski reprezentanci ponosni nanj, ker se je košarkarsko razvil v Sloveniji: "Vsi so bili zelo veseli, da sem bil med dvanajsterico košarkarjev, ki je včeraj igrala proti njim. Pred tekmo sem dejal, da je za Kosovo največja zmaga že to, da je sploh odigral krstno tekmo."

Ne spreglejte