Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 8. 2017,
17.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

EuroBasket 2017 Igor Kokoškov

Sreda, 16. 8. 2017, 17.26

6 let, 6 mesecev

Slovenski selektor mora prečrtati še dva košarkarja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Igor Kokoškov | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zadnji je iz slovenske košarkarske reprezentance izpadel mladi organizator igre Žan Mark Šiško. Selektor Igor Kokoškov ima tako na voljo še 14 igralcev, do začetka evropskega prvenstva pa bo moral črtati še dve imeni. Največ viška je na mestu organizatorja igre in na položaju branilca.

Kot je bilo pričakovati, je selektor slovenske izbrane vrste Igor Kokoškov nov rez naredil pred odhodom v Izrael. Črtal je Žana Marka Šiška, ki je igral le na eni tekmi, in sicer vsega 52 sekund. Strokovni štab ga je hotel preizkusiti v nedeljo proti Ukrajini, a mu je ponagajala angina, zato je obsedel na klopi.

Pričakovano je moral pred odhodom v Tel Aviv, kjer bo Slovenija v petek in soboto odigrala obračuna z Izraelom in Turčijo, zapustiti reprezentančni tabor, ki zdaj šteje 14 članov.

Trenutni kader slovenske reprezentance - na prvenstvo potuje 12 košarkarjev

Organizatorji igre
Luka Dončić, Goran Dragić, Aleksej Nikolić, Matic Rebec

Branilci
Jaka Blažič, Miha Lapornik, Klemen Prepelič

Krili
Vlatko Čančar, Edo Murić

Krilni center
Jan Kosi, Anthony Randolph, Saša Zagorac

Centra
Žiga Dimec, Gašper Vidmar

Kosi je presenetil strokovni štab

Žan Mark Šiško (desno) je odpadel zadnji. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Žan Mark Šiško (desno) je odpadel zadnji. Foto: Urban Urbanc/Sportida Dva košarkarja sta torej še preveč. Če bo šlo vse po začrtanih smernicah, lahko nov rez pričakujemo ob vrnitvi iz Izraela. S 13 možmi bo selektor vztrajal vse do odhoda na evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija začela 31. avgusta proti Poljski. V njeni skupini so še Finska, Francija, Grčija in Islandija.

Če ne bo poškodb, je na udaru mladi 20-letni Jan Kosi, ki je dobro izkoristil dane minute. Verjetno tudi strokovni štab ni računal, da bo tako dolgo poleg. Ob pravem razvoju bi lahko postal zvesti član slovenske reprezentance, saj v naši deželi primanjkuje košarkarjev na položaju krilnega centra.

Košarkarji, ki so že zapustili reprezentančne priprave

Žan Mark Šiško
Gregor Hrovat
Erazem Lorbek
Luka Rupnik
Blaž Mahkovic

Nikolić ali Rebec? Morda kdo drug?

Aleksej Nikolić je pred tremi leti dobil bitko z Maticem Rebcem. Kako bo tokrat? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Aleksej Nikolić je pred tremi leti dobil bitko z Maticem Rebcem. Kako bo tokrat? Foto: Urban Urbanc/Sportida Velika gneča je na položaju organizatorja igre. Goran Dragić je nesporni vodja, veliko odgovornosti pri organizaciji napadov pade tudi na Luko Dončića, to delo pa ni tuje niti Klemnu Prepeliču. Kaže, da se bosta spet pomerila Matic Rebec in Aleksej Nikolić, saj selektor toliko organizatorjev igre dejansko ne potrebuje.

Leta 2014 se je takratni selektor Jure Zdovc odločil na svetovno prvenstvo v Španijo odpeljati Nikolića in ne Rebca, kot razlog pa navedel, da potrebuje nekoga, ki igra umirjeno v napadu in je prav tako dober v obrambi.

Nikolić je bil v dozdajšnjih pripravljalnih tekmah morda nekoliko preveč pasiven. Lahko bi večkrat pogledal proti košu, saj je zelo natančen pri metu z razdalje, in pokazal, da ima mirno roko. Trojke je do zdaj na primer metal 3/4, prav tako je dovolj hiter za prodor.

Rebec je znan po tem, da rad igra hitro košarko. Veliko poskuša s prodori pod koš in vnese energijo v igro, ki pa je je včasih lahko tudi nekoliko preveč. Če bo selektor izbiral med njima, kar je najbolj verjetno, se bo najbrž odločal na podlagi svojih pričakovanj od tretjega organizatorja igre na prvenstvu. Z Nikolićem bi dobil več mirnosti, poleg tega lahko v obrambi pokriva večje košarkarje, saj je 11 centimetrov višji od Rebca, ta pa je bolj živahen v napadu.

Največ gneče pri nižjih košarkarjih

Morda se bo Kokoškov odločil doma pustiti Miho Lapornika, ki je sicer odlično začel pripravljalne tekme. Proti univerzitetni ekipi Rusije je dosegel deset točk in bil tretji strelec ekipe. Na zadnjih dveh tekmah se je nekoliko izgubil in ni niti enkrat pogledal proti košu. Pomemben je bil njegov prispevek v lanskih kvalifikacijah, v katerih je v povprečju dosegal šest točk na tekmo.

Na položaju centra ima vodilno vlogo Gašper Vidmar, Žiga Dimec pa bo prav tako prišel prav proti kakovostnejšim reprezentancam, ki imajo močno centrsko linijo. Na tem igralnem mestu bi lahko bila v pomoč tudi Anthony Randolph in Saša Zagorac, ki sta primarno krilna centra. Na štirici sta sposobna zaigrati tudi krilna košarkarja Edo Murić in Vlatko Čančar. Lahko sklenemo, da je največ gneče na položaju organizatorja igre oziroma na branilskih položajih.

Kdo bo potoval na EuroBasket 2017? Odpadla bosta samo še dva košarkarja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Kdo bo potoval na EuroBasket 2017? Odpadla bosta samo še dva košarkarja. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nov odgovor na vprašanje, v katero smer se Kokoškov nagiba, bomo dobili že v petek in soboto, ko bodo slovenski košarkarji odigrali nova pripravljalna obračuna. Morda pa bo srbski strokovnjak na slovenski klopi presenetil.

Ne spreglejte