Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
24. 8. 2016,
22.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Igor Kokoškov Klemen Prepelič Edo Murić košarka

Sreda, 24. 8. 2016, 22.30

6 let, 6 mesecev

Po zmagi Slovenije nad Makedonijo z 82:67

Slovenija se ne zaustavlja: na krilih Murića in Prepelića do številke osem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Foto: Vid Ponikvar

Osem tekem v pripravljalnem obdobju, osem zmag slovenske košarkarske reprezentance. V dveh dneh je dvakrat padla Makedonija – nazadnje z 82:67 –, ki pa je v naši izbrani vrsti odprla nekatera vprašanja.

Do začetka kvalifikacij za evropsko prvenstvo, v katerih bo Slovenija nastopila v skupini z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino, je natanko teden dni, izbranci Igorja Kokoškova pa so v sklepnem delu priprav.

Odigrali so osem obračunov in vselej zmagali. V torek so na tekmi, zaprti za javnost, s 84:68 preskočili Makedonce, s katerimi so se v dvorani Tabor pomerili še dan pozneje. "Vemo, da nam je lažje, ko imamo za seboj občinstvo. Tekma je bila počasnejša. Zmagali smo, in to je pomembno," se je prvega obračuna dotaknil Edo Murić.

Po izvrstnem začetku, hiter padec, premierna cona

Goran Dragić je tekmo končal pri 12 točkah, devetih podajah in sedmih izgubljenih žogah. | Foto: Vid Ponikvar Goran Dragić je tekmo končal pri 12 točkah, devetih podajah in sedmih izgubljenih žogah. Foto: Vid Ponikvar Tudi v drugo so bili Goran Dragić in druščina uspešnejši, a so imeli v igri kar nekaj težav.

Če je bil začetek učinkovit in temu posledično vodstvo z 10:2, se je nato igra zaustavila oziroma obramba ni našla protiorožja za Vojdana Stojanovskega, ki je v prvi četrtini dosegel deset točk. Ob koncu zadnje so gostje celo vodili s 24:21, najvišji naskok pa imeli pri 31:25.

V tem delu so gostje veliko igrali s consko obrambo –slovenski košarkarji so v tem poletju proti njej igrali premierno –, ki so jo slovenski košarkarji naposled le prebili in začeli prevzemati pobudo. Po delnem izidu 18:7 in tretji trojki Murića, ki je bil na koncu s 17 točkami, šestimi skoki, štirimi ukradenimi žogami in tremi podajami MVP tekme (najkoristnejši igralec), je Slovenija spet vodila s 46:38.

Po Muriću se je dvignil še Prepelić in postavil piko na i

Klemen Prepelić je bil z 18 točkami najboljši strelec naše izbrane vrste. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Prepelić je bil z 18 točkami najboljši strelec naše izbrane vrste. Foto: Vid Ponikvar Ko je dvakrat uspešno povlekel voz še Goran Dragić, je bilo pričakovati, da je prišel čas za slovenski pobeg, a so bile težave tako v obrambi kakor tud pri skoku. Sredi tretje četrtine so imeli Makedonci že sedem skokov v napadu.

Namesto da bi se tehtnica že v tem delu igre prevesila dokončno na našo stran, so sledile nespametne napake tudi v napadu. Preveč je bilo zgrešenih prostih metov – vseh pet so jih zgrešili v tretji četrtini. K sreči so jih zgrešili tudi gostje (10/17).

Ključen trenutek obračuna smo nato videli, ko je Slovenija po lepi kombinaciji Gašperja Vidmarja in Gorana Dragića ter trojki Klemna Prepelića povedla s 67:56. Do konca je bilo še dobrih šest minut.

Prav Prepelić je bil tisti, ki je popeljal slovensko ekipo do nove zmage. Z novima dvema trojkama in tremi prostimi meti je hitro zakril slabost izgubljenih žog naših košarkarjev (kapetan Dragića jih je izgubil kar sedem, a jih ni le podarjal, saj je v statistiko ob 12 točkah vpisal tudi devet podaj. Za eno podajo je tako zgrešil dvojnega dvojčka). Prle je tako 3:50 pred koncem z 18. točko popeljal Slovenijo na +12 (75:63), končni rezultat pa je bil 82:67.

"Brez spodrsljaja"

"Veseli me, da smo igrali bolje kot včeraj. Na trenutke smo pokazali pravo košarko, včasih padli, kar je naša stalnica. Lepo je, da je teh padcev vse manj. Kvalifikacije se nezadržno približujejo. Igramo še proti Črni gori in ta tekma bo najtežja. Skušali bomo ostati neporaženi. Morali bomo biti motivirani," pravi Murić.

Tudi zanj je letošnje poletje nekoliko drugačno, saj ni vajen, da ga čakajo kvalifikacije. V preteklih letih se je namreč pripravljal na evropsko ali svetovno prvenstvo. "Ne vemo, kako je. Smo favoriti skupine. Prejšnja leta na večjih tekmovanjih morda nismo bili tako kakovostni kot zdaj. Spodrsljaja si ne smemo privoščiti. Pred nami je šest tekem in upamo, da bomo vse zmagali. To je naš cilj," je odločen Murić, ki bo z reprezentančnimi kolegi kvalifikacije začel 31. avgusta proti izbrani vrsti Kosova.

Slovenija : Makedonija 82:67 (60:54, 43:38, 21:24)

Dvorana Tabor, gledalcev 1700, sodniki: Pukl, Gajšek, Petek (vsi Slovenija).

Slovenija: G. Dragić 12 (2:2), Prepelič 18 (3:3), Murić 17 (1:2), Blažič 6 (1:2), Z. Dragić 13 (1:2), Vidmar 8 (0:1), Lapornik 5 (0:1), Omić (0:4), Zagorac 3.

Makedonija: V. Stojanovski 14 (6:9), D. Stojanovski 12 (3:3), Dujkovikj 5 (3:4), krstevski 2, Mladenovski 2 (0:2), Janeski 5, Nikolovski 7 (3:4), Madgevski 4 (2:2), Von Travis 16 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 8:17, Makedonija 19:26.
Met za tri točke: Slovenija 12:26 (Murić 4, Prepelič 3, Z. Dragić 2, Blažič, Lapornik, Zagorac), Makedonija 4:17 (V. Stojanovski 2, Janeski, D. Stojanovski).

Osebne napake: Slovenija 25, Makedonija 23.
Pet osebnih: /.
(STA)
Ne spreglejte