Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
10.45

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Damir Grgić Alenka Škreblin

Četrtek, 15. 6. 2017, 10.45

2 leti, 8 mesecev

Pred začetkom EP v košarki (ženske)

Slovenija na eurobasketu: palček med velikani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Slovenska košarkarska ženska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija bo v petek zvečer doživela krstni nastop na evropskih košarkarskih prvenstvih za ženske. Prvič bo nastopila med šestnajstimi najboljšimi ekipami stare celine, in to kljub temu, da ima eno najmanjših baz igralk na Evropi - vsega 72 košarkaric v članski konkurenci.

Slovenska ženska reprezentanca je podobno kot pred leti na primer slovenski hokejisti na olimpijskih igrah v Sočiju pravi mali čudež. Tedaj se je športni svet čudil risom, ki so prišli do sedmega mesta, čeprav imamo v Sloveniji manj pokritih ledenih ploskev kot prstov na dveh rokah in vsega kakšnih 200 registriranih hokejistov, tokrat se nam klanjajo ob dosežkih ekipe Damirja Grgića.

Direktorica reprezentance čuti, da zdaj bolj cenijo Slovenke

Alenka Škreblin opaža, da se je v Sloveniji dvignilo zanimanje za žensko košarko.
 | Foto: Vid Ponikvar Alenka Škreblin opaža, da se je v Sloveniji dvignilo zanimanje za žensko košarko. Foto: Vid Ponikvar V Sloveniji je nekaj manj kot 30 klubov, ki imajo tudi ženske pogone, v ženski ligi nastopa vsega devet ekip, skupno pa v njej 160 igralk. V to številko so vključene tudi igralke do 18 ter 16 let, ki imajo prav zaradi pomanjkanja konkurence pravico nastopa v edini ženski ligi v Sloveniji.

"Primerjave z drugimi evropskimi državami so prav smešne. Na primer Italija, ki sploh ne spada med najbolj razvite države v ženski košarki, ima dve drugi ligi s po 12 ekipami, da o Španiji, Franciji, Turčiji ali Rusiji sploh ne govorimo. Najboljši klubi v teh državah imajo toliko igralk kot celotna Slovenija," pravi direktorica slovenske reprezentance Alenka Škreblin in nadaljuje: "A s kvalitetnim in trdim delom smo dokazali, da se da narediti dober rezultat. Čutimo, da nas zdaj bolj cenijo, imeli smo ugodne ponudbe za prijateljske tekme, nekatere smo tudi zavrnili, najbolj razveseljivo pa je, da se je tudi v Sloveniji povečalo zanimanje za žensko košarko. Na tekmah je veliko mladih deklet, naše igralke se navajajo na podpisovanje avtogramov, tudi starši pa se zanimajo, kje lahko otroke vključijo v košarko."

Najprej proti evropskim podprvakinjam

Damir Grgić je slovenske košarkarice popeljal do odmevnega uspeha. | Foto: Sportida Damir Grgić je slovenske košarkarice popeljal do odmevnega uspeha. Foto: Sportida Slovenija bo v predtekmovanju evropskega prvenstva v Pragi nastopila v izjemno močni skupini. V petek ob 20.15 se bo pomerila z drugouvrščeno ekipo z zadnjega EP Francijo, nato jo v soboto ob 18. uri čaka Grčija, v ponedeljek ob 15.00 pa še evropske prvakinje Srbkinje. Z eno zmago bi si izbranke selektorja Grgića zagotovile dodatne kvalifikacije za četrtfinale.

"V Prago ne gremo samo nastopat, želimo se prikazati v pozitivni luči, saj se zavedamo, da imamo določeno kakovost, ki nas je pripeljala med šestnajst najboljših ekip. Želja je, da igramo tako, kot smo v kvalifikacijah, se pravi ekipno, borbeno in do zadnjega atoma moči. Če bomo ob tem koga presenetili in odščipnili zmago, bo to pika na i za to generacijo igralk in velika spodbuda za nadaljnji razvoj ženske košarke v Sloveniji," meni Škreblinova.

Slovenke bi rade na Češkem parale živce favoritinjam. | Foto: Vid Ponikvar Slovenke bi rade na Češkem parale živce favoritinjam. Foto: Vid Ponikvar

O medaljah na Češkem bodo verjetno odločale reprezentance, ki že vrsto let krojijo svetovni in evropski vrh. Poleg Američank, ki so nesporne vladarice ženske košarke, so to Španke, srebrne z olimpijskih iger 2016 in svetovnega prvenstva 2014, ter Srbkinje in Francozinje, ki so tudi v Riu de Janeiru igrale v polfinalu. V širši krog favoritinj nato spadajo še Čehinje, Rusinje, Turkinje in Ukrajinke. Slovenija je na stavnicah presenetljivo visoko; uvrščena je na 9. mesto.

Ne spreglejte